Dali sum prisuten i na taa tema ili ne, ostanuva pod prevezot na tajnata, site ste anonimni, takov ostanuvam i jas, rekov i prethodno, si go zadrzuvam pravoto da ne otkrivam nisto za mene.
Dust, ima red, voopsto da ne se sekiras i ne se samo decata vo prasanje i nivnata blagosostojba, ima i povozrasni na koi im e potrebno da im se ukaze na nekoi raboti.
Ајде тогаш сите да си одиме од темава, освен оние девојки кои се прашуваат дали се бремени и добиваат одговор - да, има можност да си бремена, 0,001%, но има. Кога постои тотална опседнатост на еден член со држење монопол над одговорите - јас во овој момент си одам од темава и не споделувам никакво искуство - затоа што очигледно темата е преземена од „професионалец“. @Dust батали. Нема поента.
Кој е редот Колумбо? Доаѓа девојка на ЖЕНСКИ форум, прашува.,ја преплашуваш со теории, па ти пишува во инбокс за убаво да се разјасните?! Еве теоретски гледано до сега може 50 пати ќе останев трудна според твоите теоретски гледишта. Арно ама не останав ниеднаш. Едно поради здравствени причини, други поради фактот што бременоста не иде од протривање на пенисот до вагината... Шансите да остане бремена само поради тоа што на секунда еден цм и го пикнал главчето е една на колку милиони? Стојам позади тоа дека со таквите теории уште повеќе ги плашиш децата. Викаш дека се веќе исплашени, ама ти наместо да ги смириш, ги докрајчуваш... Наместо да им кажеш да испитаат крв за бременост, ти им кажуваш статистики и теории дека МОЖЕБИ се бремени....секој може да каже дека некоја е можеби бремена, дијагноза на форум не се поставува Нема да молчам, а ти можеш до утре сабајле дс ми реплицираш. Мене шубе ме фаќа возрасен маж да дели совети за бременост на анонимен форум на деца.. Па ти ако сакаш и светец биди
Sekoj ima pravo na svoja odluka na koja tema ke bide prisuten, dali ke odgovori i dali ke cita koj odgovoril. Vo odovorite sekojdnevno ima mnogu takvi, od koi moze da se izvlece samo negativen zaklucok. Tie ginekolozi li se? Zosto ne gi prasas? Ti cesto odgovaras, ginekolog li si? Ne znam i ne me interesira, dali odgovorot e dobar ili ne, neka si proceni toj koj go postavil prasanjeto. Sekoj so svoja odgovornost, jas stojam zad se' sto sum napisal i tvrdam deka poradi moj odgovor, nikomu ne e nanesena steta po negovoto zdravje.
Никој не одговара почесто од тебе. Дека си гинеколог - не верувам, затоа што ако си - нема да имаш 24 часа во денот слободни за да им одговараш на децава кои прашуваат на темава се и сешто.
Bez ogled na toa dali e sansata edna na kolku milioni, mozes li da i' garantiras deka taa nema da bide taa? Ne, nitu ti nitu jas, nitu bilo koj. Ne gi preplasuvam, podobro e da se svesni vo sto se vpustaat, odnosite ne se naivna igra. Za ostanatite nesta koi te macat, poveli, procitaj go odgovorot koj go napisav na izmislena. Nikogas ne sum postavil dijagnoza, ako me citas, citaj me kako sto treba. Vozrasen covek koj dava sovet, a koj treba da im dade sovet ako ne vozrasnite? Se prasuvate dali sum ginekolog? Ginekolozite se vozrasni lugje, neli? Mozebi spored ova sto go pisuvas, treba da ima i ginekolozi koi se deca, ne za drugo, za da nema generaciski jaz i da im odi muabetot.
Sega ke mi go meris slobodnoto vreme? Od kade znaes kako mi e rasporedeno, dali voopsto se raboti za slobodno vreme i ako e, sto sakam da pravam vo slobodnoto vreme? Ne se optovaruvaj bez potreba, ako ti se dopagja toa sto pisuvam - vo red, ako ne - pak vo red, no ne mora da me citas.
Немам што да го читам одговорот од погоре. Едноставно го отупе со таа теорија.. Оди поработи малку на праксата, да видиш како една жена останува трудна.. Може после сите обиди, еден ќе ти упали
Nema potreba da se grizis za toa, sto pravam jas vo mojot privaten zivot. Na forumskava tema ima drugo nesto sto treba da se znae, a toa e deka tokmu neplaniranata bremenost doagja kako grom od vedro nebo, no site nekako go relativiziraat toa. Isto se slucuvase i vo edna druga tema, se' dodeka ne se pojavi 19 godisna devojka koja nesakano zabremeni, znaes li sto se slucuva sega na taa tema - molk, nema nikoj, site se potresoa, a zosto, zatoa sto stanaa svesni deka se slucuva tokmu ova sto i ti se obiduvas da go filuvas. Napisav i pak ke napisam, potrebno e otvoreno da im se predoci, za da svatat, pred da bide predocna.
Нема ништо лошо во тоа да се биде свесен за ризиците па макар и да се минимални, 1:1000000. Но за девојката заради која настана дискусијата, верувам дека не е бремена.
Како и за се во животот ризици секогаш постојат. Со дм одамна не користиме заштита па не сум била бремена до сеа. Темава е за размена на мислења, совети, искуства помеѓу феминки, а не феминци, дури језиво е колку често те има овде колумбо. Од ништо праиш слон, а најчесто нема апсолутно никаква потреба од тоа. Ти предложи една феминка да се преместиш во соодветна тема. Најдобронамерно, колумбо брат, овде го откупе на мртво.
Уште појезиво е, ко шо вика @Dust дека инбоксот му бил полн со прашања од ДЕЦА. Јас се наежив и се ежам од кога станав свесна за овој факт. Претходно само ми беше напорен. Апелирам да престане да пишува во темава, ама он е упорен.
Tokmu so informaciite deka ne koristite zastita, a ne ste zabremenile, nesvesno im davate lazna sigurnost, za da postapat isto. Postoi razlika pomegju brak, zrela vrska, kade bremenost ne bi bila problem i vrska megju individui koi seuste ne znaat sto so sebe, a da ne zboruvam za nivno dete. So bremenosta ne se znae, koga e posakuvana i' treba vreme, koga ne e posakuvana, znae da iznenadi. Inbox-ot poln so poraki so deca? Od kade znae taa, koga nitu jas ne znam dali se deca, no i ne e vazno, vazno e deka se raboti za clenovi na forumot, na koi im e potrebna informacija, a istite odlucile da mi se obratat. GOLEMO BLAGODARAM ZA DOVERBATA! Nema potreba nitu pricina da apelirate do mene, dali i kade da pisuvam, nitu se zanimavam so vasite aktivnosti, nitu ima zosto vie da se zanimavate so mene. Sekoj ima pravo na odluka.
Od kade znam? Zatoa sto ZRELA ZENA vo godini NE prasuva dali e bremena. Zenite znaat...decata se needucirani. Niedna zena 26+ god nema da prasa dali sum bremena ako ne mi svrsi
Еве, јас не кријам дека сум медицинско лице, ама не сум се шлапнала на форумов за да висам по вакви теми 24/7, туку за да ми поминува времето, па некогаш ако видам нешто тука коментирам, и тоа најчесто на постови кои ме вадат од такт (читај: решиле да се сексаат, а не знаат алатот на партнерот во која дупка треба да им влезе ). Ама, се си има свои граници, и не намеравам да ширам тука заклучоци од тези и научни мислења и случаи 1:19999999999999 затоа што некои работи се практично невозможни. Ајде да сфатам да сакаш некому да му помогнеш, ама ти бе другар шириш општонародни паники и стресови. Девојка искоментирала дека и касни една недела а немала односи, ти си пишал можни бремености, СПБ, други инфекции, па чак и канцерозни клетки!? Па до каде вака, не се тоа лаички муабети па така да се нафрлаат, од пусти стресови што им ги приредуваш уште толку ќе им касни. Мене кога ми каснеше прошлион месец 2 ипол недели без да имам односи, ако пишев тука ќе ме ставеше ли на смртна постела, готово, канцер 4ти стадиум? Се си има свој терк, ама ти ем се занесуваш понекогаш во коментарите и претеруваш, ем не прифаќаш туѓа критика за истите.
Дај брат жити се не тупи. Ниедна од нас не рекла да не се користат кондоми, ако си читнал ќе видиш дека секогаш препорачуваме заштита. Не знам што ти си се замислуваш, ама твоите одговори праат повеќе штета него ли што помагаат...по принцип ако некоја е успаничена дај ја сеа да ја доутепам со сите постоечки апсурдни можности.
Се мислам ќе дочекам да прочитам процент од можна бременост преку гаќи, тренерки и сл. Смешни прашања кои ништо чудно после се да добијат позитивен одговор макар бил 1:милион. Ама, во глава на испаничена девојка тој % е токму таа. И сериозно ли се одговори на девојката без скинат химен дека постои ваква онаква можност? Која стручност е тука побогу?
Абе свашта има по форумов. Во буквална смисла. Кај е маж, кај се шлапнал по цел ден, не поминува 1 минута од прашање - одма одговара ко по терк - со информации кои сите можеме да ги прочитаме на специјализирани сајтови или книги, па уште се буни дека му била нарушена приватноста, не сме имале доверба, бла бла. Дај не зезај човече, олабави малце, еве и јас сум била и сум свесна дека треба да се користи кондом, но со ниеден партнер не сум користела, па жива и здрава сум и до пред 3 месеци не останав бремена. Не го споделувам тоа со девојките затоа што е неетички да советуваш да не користат кондом, пред се за да се заштитат од сексуално преносливи болести. Претерано е, пак ќе кажам - сличен случај имаше и во темата Тироидна жлезда, модератор ја опомени членката и повеќе не пишува. Луѓето ако сакаат стручен совет - се обраќаат кај специјалист, а не на форум од каде што очекуваат ИСКУСТВА, а не минимални теоретски проценти кои во пракса се речиси НЕВОЗМОЖНИ. Последен апел (ти продолжуваш да коментираш, јас продолжувам да апелирам): престани да ги заплашуваш децата, најмалку им треба тоа.
Vaka devojki kako sto pisav pogore toa dopiranjeto i petingot se sluci na 10tiot den od ciklusot denes mi e 13 ti i mi se pojavi kako bledo kafeavo na sekojdnevnata dali stanuva zbor za ovulacija ili e nesto drugo mn sum isplasena ve molam za pomos