Devojki, na 1vi Maj trebase da mi zapocne menstruacijata i bas na toj den imavme nezasisten odnos so partnerot i toj svrsi vo mene. Vekje tri dena pominaa i jas se uste nemam dobieno. Dali e mozno da sum bremena iako toa mi bea neplodni denovi?
Шансите не се големи, но сепак постојат. Единствено што ти преостанува е да чекаш да ти дојде, па се надевам дека ќе ти дојде ако веќе бременост не ви била во план.
сеуште ништо од менструацијата 8 ден веќе доцни симптоми нема никакви, чувствувам само почеста потреба на мокрење а градите не се толку осетливи како пред некој ден многу се плашам, да чекам уште или да направам тест, полудувам веќе чекајќи
Девојки дали знаете до кој месец може да се абортира и дали некој од вас се имаа соочено со такво нешто...
Најдобро по здравјето на пациентката е до 3-от месец, но мислам дека може да се изврши абортус и во 4-от со тоа што докторот не презема одговорност за последиците. За ова во 4-ти не сум сигурна, само сум прочитала некаде. Пребарај овде по форумов сигурно имаш тема Абортус.
До трети месец може. Во државна болница се плаќа 8.000 ден. Прво доаѓаш да те прегледа доктор, па се потполнува барање и ти кажуваат кога да дојдеш за да се изврше интервенцијата. Најчесто е до кај 4 дена. На денот треба да носиш обична крвна слика, треба да бидеш гладна и жедна. Со општа анестезија е, заспиваш, ти прават киретажа и по 10-15 мин. се будеш. Лежеш два саата во болница и си одеш дома. Ова не е од мое лично искуство, но вака е во болницата во мојот град.
Уфффф. Мали сте бре деца!! Родителите се запознаени?? Спојлер околу абортусот. Имав спонтан во осма недела но процедурата "чистење" не ми бегаше Гладна 4 часа, прават анализи, ти аплицираат анестезија ( мене целосна) заспиваш, се будиш, лежев уште еден ден на болница, ми даваа инфузии и некои инекции и после имав некои си 10 дена крварење, лежев, мирував и тоа е тоа. Но емотивниот аспект на сето ова... Што и да правиш, зборувај со родителите, психолог..не е лесно во секој случај... Те гушкам
Првпат влегувам во темава, ја видов сега во најактивни па така отворив да ѕирнам. Многу е болна од оваа моја перспектива; чувај се пази се цел живот и после од 27 години две години да плачеш и да се молиш за бебе секој ден, а не можеш да го имаш. Еднаш едвај останав трудна, па и тоа пиле не дочека повеќе од 8 недели, без срцева. Знам дека сте млади и ви личи во моментов најлесно да се абортира ама размислувајте убаво. Не е толку црно-бело. Не се заборава така лесно отпосле изгубеното. И што и да е, од Бога е, може има причина што се случило вака. Знам дека не е објективно да раскажувам ни јас сега приказни од оваа моја перспектива кога сум постигнала веќе све што сум сакала во животот и ми фали само тоа едно - но сега би трампала многу од работите што ги имам само за едно детенце. И совет за сите што уште не се нашле во оваа ситуација; пазете бе деца, зошто незаштитен секс на тие години? Па сум била и јас 18-19 годишна, и тоа со долга врска 3-4 години тоа време, никогаш не ми се случило без заштита.
Многу убаво кажано но на денешнава младина оди докажии мислат се што лета се јаде ,не осудувам никого бидејќи и јас имам девојче и не знам утре што можи животот да ми донеси .И сум за секс ама со заштита кога веќе имаат ,а нема кој од младиве нема. Не сум воопшто стара ама пак викам дека овие млади многу рано имаат сексуални односи што мислам дека порано не беше така . Внимавајте млади оти некогаш можи да си ја чукате главата неплодноста и маката за бебе сега колку што е распространета никогаш не била.
Немaм прaвo дa ти се мешaм сaмo ќе спoделaм нештo ... Јaс oд здрaвствени прoблеми (мoи и нa бебетo) вo 9 месец мoрaв дa aбoртирaм, 4 сaaтa пред aбoртусoт не смеев дa јaдaм и беше сo целoснa aнестезијa кaј мoјoт гинекoлoг вo oрдинaцијa , 9000 ден. плaтивме и пo еден сaaт си oтидoв дoмa oдкaкo си дoјдoв при себе . А психички штo ми се случи ? Спојлер Спиев сo сликичкaтa oд ехo гушнaтa , сo мoкрa перницa испoд мoјaтa глaвa oд сoлзи , бушaвa вo кoсaтa oд штo се кубев зa дa се кaзнaм и пoкрaј тoa штo мoрaше тoa дa се нaпрaви , се oсеќaв труднa месец денa и пaзев нa хрaнaтa , не слушaв никoј и се изoлирaв oд сите , aкo не гo зaпoзнaев сегaшниoв мaж мoј не мoжев дa гo прoјдaм тoј периoд ,еднoстaвнo незнaм кaкo ќе беше сегa , a тoгaш имaв сaмo 17 гoд. и 3 месеци , a се верив oдмa пoсле случкaтa и ми беше пoтребнo 1,5 гoдинa зa дa имaм пoвтoрнo бебе вo мaткaтa , и тoa едвaј сo aпчињa и лежење дo 3 месец истo и сo втoрaтa бременoст. Сoветoт ми беше : - Рaзмисли сo лaднa глaвa , рaзгoвaрaј сo дечкoтo , ипaк двaјцaтa сте уживaле , aмa ти ќе гo "јaдеш" пoдебелиoт крaј oд стaпoт , тoј немa дa пaти кaкo тебе , рaзмислете убaвo кoјa е прaвилнaтa oдлукa , немoј дa избрзaш , ипaк не си тoлку мaлa.