Под итно во сите училишта да се воведе сексуално образование оти младинава неписмена ќе ни остане ...жално е што и воопшто се поставуваат вакви прашања кога секој на денешно време има ком.и интернет можи да отвори и прочита од што се останува бремена ???
Пo oднoс нa oвa прaшaње имa предмет кoј се викa биoлoгијa и зa чoвекoт се учи вo 9тo oдд. Лекцијaтa зa рaзмнoжувaње дoвoлнo дoбрo е рaзрaбoтенa. Не сaкaм кoгa се исмевaaт oвие кoи прaшувaaт, aмa вo oвoј случaј ме дa е смешнo и не дa и се смеaм, туку и сведителствaтa би и ги искинaлa.
Не можеш да забремениш без односи дури и да мастурбираш без престан. Прочитај на интернет повеќе за секс, за забременување и мастурбација. Поздрав.
Moeto prasanje bese dali postoi i DRUG alternativen nacin... a ne deka ne sum educirana kako so ide okej e bez nervozi, sfativ deka ne smee niso da se prasa
Се додека нема партнер кој ќе финишира во тебе-не можеш да останеш бремена. Под партнер се мисли машки пол. Не постои алтернатива -жена. Да не се збуниш пак.
Кој е тој алтернативен начин? Во училиште што учеше на часовите по биологија? Смееш да прашаш, но мора малку и сама да размислиш. На форум мора да бидеш спремна да добиеш и критика посебно после вакво нелогично прашање.
Ooo душиче. Пa не знaев декa си тoлку мaлечкa. Дoбрo е штoм нa време си нaучилa зa мaстурбaцијa. Сo фaр сo гуд. Едит: aлтернaтивнo сaмo еднa женa oстaнaлa труднa. Пoвеќетo луѓе верувaaт вo тoa. Атеистите не. Штo е тoчнo не знaм
Бремена не си ама можно е да имаш закачено некоја инфекција. Оди на гинеколог. Од вагиналното крварење на кое ти мислиш до менструација има голема разлика. А претпоставувам треба добро да распознаваш со оглед на тоа што имаш 17 год. и сигурно имаш менструација барем 2 год. И да, на 17 год. незаштитен однос НЕ. Никој не вели да го немаш, но заштити се и поштеди се самата од вакви работи.
Офф топик Знам дека некои прашања овде се смешни ма не се криви девојкиве што ништо не знаат. Криво е образованието што не предвидува сексуално воспитување и криви се родителите што не зборуваат со децата на пваа тема. За жал видена е како табу, а после криво им е кога на 15 год остануваат трудни. Го велам ова оти и мене мајка ми никогаш не ми зборувала на темава и плус порасната сум во МК и знам дека немавме никакво сексуално образование. Е сега, јас се информирав на други начини по моја иницијатива. Затоа сакам да ги замолам девојкиве овде, земете книги, разговарајте со гинекологот или на имтернет прочитајте ама информирајте се. Сексот е убав ама нема шала со него.
Decki mi treba sovet/ mislenje ...pred 11 dena so deckomi imavme peting ne sum skinata uste...na internet procitav mozelo da se zabremeni i od predsemena tecnost pa me fati panika i napraviv test pa ispadna negativen ...(periododot koga imavme peting piev dve dozi jaki antibiotici sumamed)..no denes imam grcevi vo dolniot del od stomakot (bolkata e kako vospaleni stomacni muskuli)... denes mi e posleden den od plodnite denovi a treba da dobijam za 12 dena ... mozno li e od taa tecnost da se zabremeni na takov nacin?? Dali treba da napravam nov test??
За жал многу професори избегаваа да ја предаваат таа тема , а и по новата програма Кембриџ дали и постои таа лекција во новите учебници
Тaa лекцијa и нa aнимaл плaнет јa имa. Дaј не зезaјте. Сaмooплoдувaње пoстoи сaмo кaј рaстенијaтa ( не те учaм тебе..oнaкa дa спoмнaм)
Mi kasni vise dva dena a ne znam zaso nemam nikakvi znaci deka ke dobijam I strav mi e. So decko mi vo odnosite pazime mnogu I koristime zastita ne znam so bi mozelo da e pricinata.
Ако си сигурна нема што да паничиш, не секогаш каснењето е поради евентуална бременост. Но доколку сакаш да се смириш можеш да си земеш еден тест и ќе те смири бидејќи веќе ти доцни.
Јас мислам како машко дека има.шанси да си бремена. Незнам правилно да ли си го направила тестот за трудноќа. На тоа дупчето плукна ли три пати, ако не се три пати не покажува. Среќа што си се едуцирала на интернет, знам има случаеви каде машкото несакајќи при зборување има плукнато на вагината на девојката додека и објаснувал дека пиел лимонада и ваа останала трудна. Најдобро да си направиш анализа преку крв бидејќи не си скината. Се е можно на денешницава
Ме изнасмеа. Си ја утнал професијата. Да почнеш да работиш како гинеколог. Сигурна сум дека ќе имаш многу пациентки. Срамота е во денешно време младите да не се доволно едуцирани околу тема секс и забременување. Затоа на форуми се поставуваат вакви прашања. Треба и разговор со родители.