Дали сум бремена?

Дискусија во 'Бременост' започната од marina.maca, 15 декември 2009.

1. Teonce5

Teonce5 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Ti blagodaram mnogu

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.366
    Teonce, da razjasnime nesta, koi vo idnina mora da gi imas vo predvid.

Zenata zabremenuva samo eden den vo mesecot, no moze i dva, vo zavisnost od toa koga e den na ovulacijata vo toj mesec, taka sto ako e mnogu rano, togas prirodno do kraj na mesecot sledi pocetok na drug ciklus i vtora ovulacija vo tek na tekovniot mesec.

Otkako ke se ispustat zrelite jajcekletki, tie opstanuvaat od 12 do 24 casa. Stom pomine toj period, sledna moznost za bremenost e slednata ovulacija.

Dokolku ne se posakuva bremenost, treba da se vnimava i vo 5-6 dena pred ovulacijata, bidejki visokoproduktivnite spermatozoidi mozat da opstanat vo tek na toj period.

Kako i da e, poradi moznite varijabili kaj ciklusot, broenjeto na plodni i neplodni denovi ne dava 100% sigurnost pri zastita od nesakana bremenost.

Drugo na sto treba da se obrne vnimanie se posledovatelnite odnosi. Bez ogled na toa sto rizikot e pomal, ne treba da se zanemari zastitata, bidejki ne se raboti samo za ejakulatot koj ke se izmie od povrsinata na poloviot organ. Vo negovoto kanalce ostanuva znacitelno kolicestvo na ejakulat, koe moze da napravi neprijatni iznenaduvanja, dokolku megju odnosite ne se urinira ili nema pauza od nekoi 20-30 minuti, bidejki taa sredina ne im e pogodna za opstanok na spermatozoidite na podolg rok.

Sansite za zacnuvanje na taa osnova se pomali vo odnos na chin koj zavrsil so ejakulacija, no ne se naivni i dodeka za nekogo se mislena imenka, za nekogo se realnost posakuvana ili ne vo zavisnost od zrelosta na vrskata.

Nikogas ne se potpiraj na toa, deka se ostanuva ili ne se ostanuva bremena brzo i lesno. Se' zavisi od kvalitetot na spermatozoidite i jajcekletkite kaj eden par, pa duri i do kompatibilnost na odredeni faktori.

Najdobro e da si koristite zastita, se' dodeka vrskata ne sozree do nivo, koga eventualna bremenost ne bide nesto posakuvano.

На marta993, sunrise_123, Dadusicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Дaли мoже дa се зaбремени oд 30 секунди незaштитен oднoс,притoa дa не е целoснo вo ерекцијa?

4. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    59.160
    Минимални но не и непостоечки се шансите.

На Kolumbo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    59.160
    Озбилна си со прашањево?

На jacqueline.s, Petar80, Kolumbo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kutirana

Kutirana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Прашувам сепак да знам

7. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    59.160
    Не, не можеш. Единствен начин за забременување е вагинално.

На Petar80 и Kolumbo им се допаѓа ова.
  8. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.366
    Dokolku nekoj dokaze deka digestivniot i reproduktivniot sistem se taka povrzani, a ne se, :) , toj bi stignal do najgolemo otkritie vo oblasta na medicinata. :)

Zamisli vaka, dokolku bea povrzani tie dva sistema, dali spermatozoidite ke prezivuvaa minuvajki niz zeludnikot i negovite kiselini? Ne, tokmu zatoa Gospod pri sozdavanjeto na covekot za da ima razmnozuvanje, sozdal reproduktiven sistem. :)

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    Девојки , жени не се потпирајте на плодни денови . Јас забременив во неплодни денови со второто дете ( планиравме второ , но не верував дека ќе забременам во неплодни денови ) . Поради одредени причини , после тој однос , имавме 2 недели апстинирање , а следниот однос со мм беше со свршување надвор од мене . Секако , следниот месец немав менструален циклус ( ми доаѓаше на 27 дена ) а во меѓувреме , ниту еден од односите не беше со свршување внатре , поради одредени приватни причини . Оттаму , сигурна сум дека сум забременила тој ден .

На lost123, ЕденЧлен, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. alica keys

alica keys Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    48
    Мене ми касни 2 дена последно имав менструација на 6 јули и ми траеше негде 5 или 6 дена , односи имавма на 15 јули и користивме заштита, можно ли е од стрес од нервоза да ми касни ....
    Има шанси за бременост ?

На Tamatam му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    59.160
    Мене ми доцни 3 дена, од последната менструација сум немала односи. Утре имам закажано на гинеколог па ќе видам. Иако мислам дека температуриве влијаат на нас многу.

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.366
    Velis deka ste koristele zastita, taka sto ne bi trebalo da se raboti za bremenost. Dokolku ne pocne za tri dena, pojdi na pregled, ne deka mora da znaci nesto loso, no pozelno e da se napravi pregled pri docnenja od pet ili poveke od pet dena.

Stresot e edna od najcestite pricini za neredoven ciklus.

13. Selma56

Selma56 Нов член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Имам 21 година. Сакам да ми кажете дали постои шанса да сум затруднила. Ќе ви ја раскажам цела моја сторија од нова година па навака. После нова година почнав да имам страшни главоболки кај тилот. Ми беше утврдено дека имам тумор (втор стадиум). Почнав со терапии и додека траеа јас нагло се здебелив за 5 кила. Фала му на господ се излечив. Заборавив да кажам имам делчко од пред нова година. Имаме односи и никад не свршил во мене. Откако се излечив си ја вратив килажата. Но, пред три месеци пак почнав да се дебелеам и пак качив 5кила. Глава пак ме боли. И ми се врти. (исто како и кога бев болна). Се мислам дали сум трудна. Имав циклуди и во мај и во јуни со обилни крварења. А пред некој ден ми заврши циклусот во јули и немав обилно крварење но имав добиено. Мислење?

14. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    А о
    А од што си затруднела?

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.366
    Najverojatno ne si bremena, no toa sto ne ejakuliral vo tebe, ne znaci deka ne bi mozela da zabremenis, zatoa vo idnina dokolku eventualna bremenost ne e nesto sto go posakuvate, koristete zastita.

Toa sto imas glavobolki i vrtoglavica znaci deka treba da odis na pregled, toa isto ne znaci deka bolesta se povtorila, glavobolka i vrtoglavica mozat da bidat predizvikani od poveke drugi pricini, duri i od narusuvanje na vidot.

Namesto da sedis doma i da stravuvas od se' i sesto, pokacuvajki si go nivoto na stres, podobro e da pojdes na pregled, za da se vidi koja e vistinskata pricina za novonastanatata sostojba.

16. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    59.160
    Ако си имала добивано редовно во што се сомневаш за бременост? Зголемувањето на килажата не треба да те асоцира на тоа. Но секако, секој однос без заштита има и веројатност од бременост.
    За болките кои ги имаш повторно, треба веднаш да си посетиш доктор да дознаеш причината за тоа што ти се случува. Позз

17. Selma56

Selma56 Нов член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    А дали е можно бидејќи кога сум на нозе кога стојам ме болат нозе и кога одам исто. Или тоа е од нагла килажа крената?

Имам исто така зголемени болки во нозете. Дали е можно од нагло лрената килажа?

Последна измена од модератор: 10 август 2017
  18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.823
    Допаѓања:
    173.243
    А што ти е тешко еден тест да направиш наместо да паничиш?
    Шансите се никакви ама ете за да се смириш...

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Selma56

Selma56 Нов член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Па правев ама од оној домашен со шеќер неџнам колку е точен. Беше со три лажици шеќер и да уринирам во него. Ако се стопи е негативно, а ако се појават грутки знали бремена. Кај мене се растопи шеќерот

20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.823
    Допаѓања:
    173.243
    Каков шеќер бре девојко(facepalm)(facepalm)(facepalm). Оди до аптека и купи си тест од 40 ден па нагоре...
    Што си играте играчки не разбирам..

На buba4e89, Arthur, Βικτωρία и 1 друга личност им се допаѓа ова.