zdravo devojki sakam da ve prasam..imav odnosi pred dva meseci ne svrsuvase vo mene ama pa togas da ti mi bile plodnite denovi,citav mozelo i od predsemenata...ama predhodniot mesec si imav mormalna menstruacija tocno na datumot..a ovaa sega mi e malce cudna,pomalku e obilna od doseggasnite a veke mi e tret den,dali e mozno da se raboti za bremenost?
da i toa ko sto napomenaav prviot messec posle odnosot normalna,a sega e malku cudna poslabo mi teci a veke mi e tret den...mozno da e promena poradi sto bev mnogu bolna i imav skoro tri dena obilno krvarenje od nosot..neznam so da mislam ni so da recam poveke.a citav mozelo da se zabremeni od predsemenata iato taka i da si dobivas na datumot a da si trudna bez nikakvi simptomi na bremenost
Во најголемиот дел од случаевите оние што остануваат бремени на тој начин само мислат дека станува збор за предсемена течност. Предсемената течност не содржи спрематозоиди, освен ако претходно имало ејакулација па каналот не е исчистен, т.е партнерот не уринирал после прво свршување. Значи тие сепак зачнуваат од сперматозоиди, нормално. Како што ти кажав, два пати си добила менструација и не постојат теоретски шанси за бременост. Значи никакви.
ti blagodaram mnogu prasuvame za da si pomogneme megu sebe a ne za da se osuduvame,zatoa e i fofumov kolku sto znam....
На нет можеш сѐ и сешто да прочиташ, и вистина и невистина, затоа го напишав тоа. Никој не те осудил, само ти кажувам да не читаш многу по нет, а ваљда знаеш како се останува бремена штом си почнала со односи.
Морам да прашам нешто...од јануари месец, до сега имам испиено 3 норлево апчиња...па сега кога имав односи се искомплицира работата и најверојатно ќе морам да земам уште едно апче..знам дека смее максимум 2 годишно, но во ситуацијава мислам дека немам друг избор, дали е навистина штетно..?(знам дека е хормонска бомба за организмот и е доста штетно ама немам друг избор како и да е)
На прашањето дали е штетно сама си даде одговор во заграда. Како знаеш дека немаш друг избор? Не земај веќе такво апче, ова ќе ти биде четврто во рок од повеќе од пола година, не се останува трудна толку лесно
Да одиш на гинеколог најубаво. Не знам како можете така да си пиете апчиња на своја глава и тоа постојано. Секако дека постои ризик. Се надевам дека ќе размислиш малце дека не може цело време да имаш незаштитен однос и после тоа апчиња да пиеш. Размисли за своите постапки и почни да размислуваш за себе и своето здравје.
Зошто пиша дека немаш друг избор? Ако веќе е таква ситуација би ти препорачала да одиш на консултација со гинеколог но истото би ти го кажал, не може да знае дали би имало некој несакан ефект врз тебе се зависи од твојот организам.
Кoнсултирaј се сo гинекoлoг дa ти предлoжи кoнтрaцептивни тaблети кoј ќе ги пиеш секoј ден. Нoрлевoтo е ургентнa кoнтрaцепцијa и бaлaнсoт нa хoрмoни гo изместувa тoтaлнo пa дa не требa пoсле и пaк терaпијa зa дa ги дoведеш хoрмoните вo ред. А зoштo? Немa пoтребa. Или кoнтрaцептивни тaблети (диaне јaсмин микрoгинoн) или кoндoм. Немoј дa дoзвoлиш ти дa стрaдaш oд тoa aпче зa дa му удoвoлиш нa некoј кoј сaкa oднoс без кoндoм бидејќи тaкa му е пoубaвo. Биди пoвнимaтелнa нaреден пaт.
Ajde da go objasnime toa sto ne ti e jasno, prvo za "predsemenata", potoa za "dobivanje" vo tek na bremenost. Toa sto narodot go narekuva predsemena tecnost e sekret od prostata, koj moze da se zabelezi kako se isceduva od poloviot organ pred ejakulacijata. Sluzi za da go podgotvi kanalceto na poloviot organ, niz nego nepreceno da pomine ejakulatot. Kako do bremenost preku "predsemenata tecnost"? Pri posledovatelni odnosi vo kanalceto na poloviot organ ostanuva znacitelna kolicina na ejakulat, od koja del ke se iscedi pri padot na erekcijata, a del ke ostane. Ejakulatot koj ostanuva vo kanalceto, dobiva moznost da se iscedi pri naiduvanjeto na novata "predsemena tecnost" vo tek na posledovatelniot odnos, dokolku megju odnosite partnerot ne uriniral, no treba da se znae deka ni toa ne e 100% zastita od nesakana bremenost. Spermatozoidi mozat da se najdat vo "predsemenata tecnost" i poradi druga pricina. Cesto pri odnos partnerot ke se obide da ja odlozi ejakulacijata, no nekogas dokolku docna se prekine odnosot, no ne i predocna da bi se odbegnala ejakulacija, moze da dojde do malo izlevanje na ejakulat vo kanalceto, koe nema da vlijae vrz erekcijata, no ke ovozmozi reproduktivniot materijal da se iscedi preku "predsemenata tecnost". Vo odnos na menstruacija vo tek na bremenost moze da se kaze deka ne se raboti za menstruacija, tuku za krvarenja koi neverojatno cesto se poklopuvaat so terminot za menstruacija. Edno od tie krvarenja najcesto e prvo i posledno dodeka trae bremenosta, toa e posledna "menstruacija" ili implantaciskoto krvarenje, koe e so mala obilnost, kratko traenje i svetlo rozeva boja (retko moze da bide i kafeavkasta). Moze da se prokrvari povtorno, poradi odredeni neurednosti, dodeka dokolku se krvari obilno i so vremetraenje kako da e menstruacija, togas moze da bide znak za vonmatericna bremenost. Kolku da ne te "jade crvot na somnezot", napravi si test, a dokolku vo periodot megju dvete menstruacii ne si imala nezastiteni odnosi, togas namalenata obilnost se dolzi na nesto drugo. Stom ke zavrsi menstruacijata, ne bi bilo loso da pojdes na pregled.