Cudno e toa sto iako si svesna za moznite posledici od tie apcinja, ti povtorno se doveduvas vo situacija da gi zemas, kako da se raboti za naivno apce. Daj Boze da imas otporen organizam i tie 3 ili 4 apcinja kolku i da se, da ne ti nanesat posledici po reproduktivnoto zdravje. Nemas izbor? Ne bi rekol. Ako ne si bila svesna do prvoto apce, togas toj stres trebalo da ti bide pouka za ponatamu. Izborot e - odnosi so zastita, ako nema zastita, nema odnosi. Stom vrskata ne vi e do toa nivo eventualna bremenost da ne bide problem, togas koristete zastita. Najdobar kontraceptiv definitivno se kondomite, koi za razlika od tabletite nemaat dejstvo vrz hormonite, a ako gi sporedime so drugite kontraceptivi, kondomite ne predizvikuvaat bolka ili ranicki kako posledica na "mehanicki" povredi. Cuvaj si go zdravjeto, ako ne si go cuvas samata, retko koj partner bi vnimaval - odnosite se odgovoren chin, no ne sekoj se odnesuva odgovorno.
Само можам да ти кажам дека треба малку да ја потчукнеш главата. Се што правиш, го правиш на твоја штета. Едно е што утре ќе посакаш да имаш деца, а друго е што со толку хормони, целиот организам е во бунило. Еднаш може да пукне кондом, ама од јануари навака 3 пати, плус сега уште еднаш, речиси секој месец ти пиеш апчиња. Како можеш да прашаш дали навистина е штетно? Мислиш дека личностите со факултет и години искуство кои го креирале ова апче пишале дека не е препорачливо да се пие повеќе од 2 пати годишно, онака, ради забава?
Здраво девојки, сакам да прашам нешто. Со дечко ми имавме за прв пат односи на 19ти август(незаштитен). Мене циклусот ми заврши на 16ти август.Вториот пат исто така ни беше незаштитен, за време на плодни денови. Дечко ми не сврши во мене, туку ме плаши предсемената течност. Циклусот не ми е секогаш точен, но отприлика ми доаѓа на 30от ден, па според тоа ми касни 4дена. Инаку вториот пат кога пробавме, јас нe бев доволно влажна и кога си отидов дома имав крв на гаќите и утредента мала болка во стомакот. Е сега ова ме плаши да не имам нешто повредено или слично. Секој совет би ми помогнал.
Повреда не би требало да имаш, доколку не бил груб. Ако било малце, тоа бидејќи не си била довочно навлажнета. Таа крв ја имаше само после односот одма и потоа не така? Ако е така, не е ништо страшно.
Самата кажа дека не секогаш ти е редовна. Од предсемена секогаш има некои мали шанси и сама знаеш. До сеа колку најмногу ти доцнело? Направи тест ако е поминато доволно време и ако сакаш да се осигураш.
@Saraahh кога веке си станала сексуално активна, би било пожелно си имаш и матичен гениколог. Каснењето може да биде од хормони, од стрес, циста... Но понекаш и од бременост. Не ти велам дека си бремена (со што не ја исклучувам ни можноста дека е можно да си) но кога веке сте сексуално активни, пожелно е да имаш гениколошки прегледи.
Претходниот месец ми доцнеше 1недела.Имам симптоми дека ќе ми дојде, но поради тоа што овие денови читам постојано, си мислам дека имам симптоми на бременост. Се надевам заради самата психа. А да, заборавив да кажам дека претходната недела бев под голем стрес, не спиев преку цела ноќ.
Не читај полошо ќе ти биде и се нешто ќе наоѓаш на себе. Закажи си на гинеколог најубаво да дознаеш причина за доцнењето. Позз
Постојат тестови кои покажуваат точни резултати после 5 дена од можното зачнување т.е ризичниот однос, да немора да чекаш да ти касни циклусот.
Ne se verodostojni, duri i za lab. test na krvta pozelno e da ima 10-15 dena od rizicen odnos, zatoa kako nekakov "siguren" prag se smetaat dve nedeli.
Девојки норлево не се контрацепција. Сигурно има причина за тоа што не смее повеќе од 2 да се пие годишно. Читам некои после се што сметаат за ризичен однос, ги земаат како да не е ништо. Со хормоните нема играчка. Не си дозволувајте да сте во такви ситуации повеќе, за ваше добро. Мажите не сносат последици, па ако не користат заштита размислете колку е паметно после секој однос тој стрес да го доживувате. Внимавајте малку на себе и здравјето, еден ден ќе сакате да сте родители. И сериозно мислам треба норлево веќе да не се продава слободно по аптеките, прво да препише гинеколог, пола од тоа тука што читам без потреба се пие. Се знае што е ризичен однос и како се забременува, и апчето се користи како краен случај.
Se soglasuvam so tebe, samo bi dodal nekolku raboti. Sekoj snosi rizik i zatoa sekoj treba da se odnesuva odovorno. Ne se raboti samo za bremenosta, kade se tuka bolestite koi se seksualno prenoslivi, za koi ne mora nitu ednata strana da izneveri, za da se pojavat i prenesat. Od del od niv moze sekoj da se zarazi vo javen toalet, mozebi i preku parite ili penkala koi stojat na shalterite i sekoj gi koristi, a ne sekoj vnimava na higienata na racete. Koga e vo prasanje bremenosta, pri resavanje na nesakana bremenost najpogodena e zenata, so rizici koi mozat da bidat mnogu seriozni. Tuka e dovedena vo prasanje svesta i na dvete strani, bidejki ako ja sakas, ke vnimavas na sakanata i nema da ja dovedes vo rizicna situacija. Ima edna pogovorka koja veli - ako ne si spremen da ja napravis sopruga, togas ne ja pravi majka. Imajte zastiteni odnosi, bidejki - sekoj nezastiten odnos pomegju plodni maz i zena e potencijalno zacnuvanje.
Devojkiii mi treba pomos,decko mi bese so gagjicki no celite mu bea vlazni i se dopiravme sega neznam ima li sansi da se zabremeni