Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали сум бремена?

Дискусија во 'Бременост' започната од marina.maca, 15 декември 2009.

1. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Ќе ве молам да ми посочете студија за оваа информација. Не зборуваме за комбинирани таблети, но за Норлево што содржи само прогестин и е прилично безбеден за употреба, но не се препорачува да се зема повеќе пати во еден циклус. Јас, лично, не охрабрувам редовна употреба кога има поефикасни и побезбедни начини за заштита од бременост. Цитирам дел од студијата за таблетите за итна контрацепција (ECP), тоа што е од посебен интерес го болдирав:
    “Repeated use of ECP within the same menstrual cycle is not recommended, as safety
    and efficacy of repeat use within the same cycle has not been evaluated.” The same study
    found that the majority of women in a smaller subgroup ovulated at least once during this
    period, suggesting that this may not be an effective longer-term method.108 In addition, recent comprehensive review by CDC/WHO did not suggest any special safety concerns for the use of any type of ECPs among women with particular medical conditions or personal characteristics, such as pregnancy, lactation or frequent ECP use."

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Лекарот нека и пропиши таблети за контрацепција поарно, отколку да ја опоменува. Или уште подобро презервативи, зашто очигледно не се баш одговорни, ни таа, ама ни сопругот.

Не е препорачлива редовна употреба. Има поефикасни начини за заштита, ова е само за итни ситуации, затоа и се вика итна контрацепција и не е замена за редовна контрацепција.

Последна измена од модератор: 22 октомври 2018
  3. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    17.283
    Jas go znam ova nego kolku e dozvoleno da SE zeme jas znam dve godisno sto znaci na sest meseci

На Eni.r му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Starfishh

Starfishh Нов член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    15
    Шанси за бременост од предсемена течност (при прва рунда)? :wasntme: Незаштитен однос еднаш и никогаш повеќе. Главата не ми е мирна...

5. Hello me

Hello me Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    72
    При прва рунда нема сперма во предсемената течност.

6. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Мислам дека беше јасен одговорот, значи, Норлево не е препорачливо да се зема редовно, бидејќи постојат поефикасни и поефтини контрацептивни методи. Ме интересира од каде ви се овие информации за два пати годишно, едноставно нема медицинска основа за тоа. Користењето на левоноргестрел онолку пати, колку што е потребно како итна контрацепција е безбедно. Не мешајте редовна хормонална контрацепција со итна, не важат истите мерки за ефикасност и безбедност. Се надевам сега дека е доволно јасно.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.043
    Допаѓања:
    178.709
    Норлево не е препорачливо да се зема редовно, односно не повеќе од 2 пати во годината оти ти праи хаос во хормоните. Ти требаат месеци за повторно да се стабилизира организмот, хормонскиот статус, менструацијата, овулацијата, а со тоа и твоите нерви. Ако го знаеш ова и сеуште сметаш дека е скроз безбедно да си играш со своето тело и да ги голташ ко бонбончиња, што поише да се каже... продужи.

На H.VAGA, Eni.r, Martka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Имав намерно незаштитен однос во плодни денови(се надевам овулација) требаше да ,,не добијам,, на 22 23 (денес) но на 19ти имав кафеав исцедок и болки остри во јајниците и толку ништо до денес не се појави чиста влошка. Дали да почекам за тест или? Не ми се оди на гинеколог си давам надеж некако, за првата бременосѕ немаше вакво нешто...

9. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    почекај уште 5-6 дена и направи тест

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Цитирај стручна литература за ова што го тврдиш за таблетите, ќе разгледам. Но, се сомневам дека постои таква, бидејќи јас ги имам ажурираните податоци за итна контрацепција. Пријатен ден, не дебатирам понатаму со нестручни лица.

Последна измена: 23 октомври 2018
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.043
    Допаѓања:
    178.709
    Ох, извини стручна не те препознав. |(
    Туку тркни до темата “Апче за ден потоа” и почни да читаш од прва до последна страница. Па види со каков хормонален дисбаланс се соочуваат девојките, по испиено норлево кое и самото по себе е хормон. Ама ок. Некои не праат разлика меѓу бонбон и хормон.
    Пријатен нека е. :hai:

На fana, Eni.r и Oxsana им се допаѓа ова.
  12. fuzetea123

fuzetea123 Нов член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки. Со дечкото имаме незаштитен однос веќе 2-3 пати. Но цело време тој свршува надвор. Многу ми е страв дали можи да се забремени на ваков начин? Последно имавме сношти а мене ми е помината менструацијата и за 2 дена ме очекува процесот на оволуација.. ве молам за одговор. Фала многу

13. Hello me

Hello me Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    72
    2, 3 пати едно по друго или...?

14. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Како ако свршил надвор ќе останеш трудна....и да е 2 3 пати по ред шансите од предсемена се 0,1 % за тоа, не се прават така лесно деца|(

15. fuzetea123

fuzetea123 Нов член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Не не , 2-3 пати до сега

Па и јас имам читано дека од предсемена се забременува па зато сакав да прашам

Последна измена од модератор: 23 октомври 2018
  16. Hello me

Hello me Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    72
    Уживај си, не се оптеретувај. За бременост, треба внатре да ти сврши.

На fuzetea123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Денес требаше да добијам. Обочно ми е како швајцарски саат, добивам со прва мокрача ххх Направив пак тест. Две линии :)

Прикачени фајлови:

На Victorian, anita123, MajaLeon123 и 21 други им се допаѓа ова.
  18. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Честитки, со лесно нека е :inlove:

19. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Сакам да ми кажеш во која студија го прочита тоа што го тврдиш овде, а не на која тема на форумот.
    Штета што не можеш да препознаеш и направиш разлика меѓу некој кој е стручен и девојчиња со бујна фантазија. А ти ај трк на училиште, се надевам дека пред тебе стои долг пат на едукација и не, не зборувам за "учење" на форуми и воопшто на интернет, стој понастрана од интернетската наука. Навистина не можам да разберам која ти е пораката овде, дали велиш всушност дека, некоја која веќе испила 2 таблети не смее да се напие трета, туку треба да остане бремена, а потоа посигурно по здравјето и е да оди на абортус? За овие неколку дена веќе имаш примери и овде ако веќе сакаш да учиш на форуми, за сигурноста на Норлево, ете некоја испила 8 и нема друг проблем, освен недостиг на одговорност, исто и жената што го почна постот за Норлево остана трудна истиот циклус кога се напила таблета, очигледно таблетата и нејзе не и пореметила ништо, оти да се оствари бременост треба хормонален баланс, нели има и таква тема по форумите? Не го пишувам ова за тебе да те убедувам, туку за некоја жена која ќе се поколеба да земе таблета заради тебе, па тек тогаш да си направи вистински хаос во животот, а не само мала промена во датата на циклусот ако се напие Норлево, па дури ни тоа не се случува често. Читате секакви глупости по интернет, ги споделувате и си се вадите од памет една со друга. И, да знаеш дека навистина има разлика во сигурноста меѓу Норлево и бомбон, Норлево може да го земаат и дијабетичарки, бомбони, од друга страна, не е пожелно. А сега, пријатно и доста дискусии за работи за кои немаш поим.

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.043
    Допаѓања:
    178.709
    Искуствата на девојките на форумот после испиено норлево говорат доволно последниве години. Ти можеш и понатака да одиш со главата во ѕид. Нели ти е срам да наречеш пола форум девојчиња со бујна фантазија кои имале лошо искуство со норлево?
    Тебе девојче ти недостига елементарна култура во дискусија со соговорник кој воопшто не го познаваш, оти и да си стручна како што тврдиш, ти се губи во некултурата.

На H.VAGA и fana им се допаѓа ова.