1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дајен Чејмберлен (Diane Chamberlain)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Mishela, 12 јануари 2022.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Ја почнав „Ќерката од соништата“.
    Ми се допаѓа што има SF елементи, таман е ко за мене. :inlove:
    Ми се случи уште на почетокот да претпоставам дека заплетот ќе биде патување низ времето. Ама нема врска, тоа не ми ја направи помалку интересна, напротив. Уште повеќе ме интересира што ќе се случува понатаму.

Кога ќе ја дочитам, ќе ги кажам впечатоците. И сега ги имам доста, ама ќе се воздржам дури не ја прочитам целата.

Сега за сега само ќе кажам дека на некои места имаше очигледни грешки во преводот, т.е. лошо преведен збор заради кој нема смисла реченицата. Книгата е на Култура. Кога ја читам имам впечаток дека под текстот се наѕира англискиот оригинален текст, односно дека со преводот губам нешто.

На Skyfall и violetblue им се допаѓа ова.
  2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Со Култура никогаш не се знае како ќе се погодат преводите, ко лотарија. Не се секогаш добри и ретко се наоѓа некоја книга што ја превеле без грешка и без буквален превод. Засега од поновите, само книгите од Гортнер беа солидни, две прочитав и океј беа. Од постарите тука-таму се наоѓа по нешто солидно преведено.

Од Дајен на македонски ја читав „Преправај се и танцувај“, нивно издание. Онака добар беше преводот, но имаше милион печатни грешки и граматички во менувањето на некои глаголи. Игра на среќа ти е со нивните преводи, буквално...

На violetblue и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Оваа ми е омилена од нејзе. Ама, верувам дека преводот малку би ја утепал книгата.
    Ми се допадна многу што патувањето низ времето не е како gimmick употребено, туку одлично служи за развој на приказната.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Ќе има изгледа нова книга, Reflection се вика. Само нема никаква најава за датумот, ниту корица.
    На Goodreads случајно ја приметив книгава и ништо подетално нема. Се надевам следната година ќе излезе некаде во јануари, обично тогаш ги вади новите книги последниве неколку години.

На Skyfall му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Е морам да се самоцитирам зашто не било ова нова книга.

Некоја стара од 1997.
    https://www.goodreads.com/book/show/791490.Reflection

Ме зезна дека немаше корица, од возбуда не ми ни текна да проверам. :|

Знак дека треба прво да се дочитаат старите книги на Дајен. :D

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.