Поттикната од дешавкиве викендов, морам да искоментирам во темава. Кај се видело бре на 50% попуст да платис 1500 денари за два бунара. Го правеле со Александрија, жими газов. 750 денари шише Александрија, плус кисели води и Швепс....изгор Прво би почнала со таксито, старт е 70 денари. Макијато- порано беше 60, сега испод 70/80 никаде не ми го наплатиле. Нес- врвот беше во Ања, кога ми го наплатија 120 денари пред две години. Сечена водка/ коњак (во диско)- 180-200 ден. Во кафич од 120-150 ден. Чист коњак- ме изгореа во хард Рок лани, 120 ден. Газирани сокови- 80 ден. Сладолед- во Палма почнаа да претеруваат, 35 денари топка. Што е многу- многу е. Пилешки прсти- Не сум јадела порција испод 250 денари, а тоа мала порцијата да се чудиш. Хамбургер- 80/90 денари (зависи кај јадеш). По лесковачките е 120. Вода во диско- 70 денари. Не ми се куца веќе, се изнервирав искрено. Тешко на луѓето од другите градови кога ќе дојдат тука....сигурно доживуваат шок. особено студентите. Е сега, разберете не нас скопјаните зашто кога ќе отидеме во други градови јадеме и пиеме како луди.
Зарем?? за другиве работи читав и предходно ама ова... Вода- 70 ден. е да умрам за вода и не порачувам. 70 ден.. ало!!
Струга: *џус - 70 денари *макијато (мало) -40 (големо) -50 *ликер - 80 *кока кола - 60 *коњак - 80 *нес - 80 *еспресо - 40
Да се надоврзам печен сендвич во фурна 70 денари, има да јадеш цел ден од него ммм, доаѓам другиот викенд
Како 35? Во петокот бев беше 25 За два дена го покачиле? Срам да им е бе, од следната година само милионери сладолед ке јадат
3 топки сладолед во Ања 100ка, 120 е несот. Пица порано кога ќе се сетам 150-180 денари, а сега од 300 па нагоре, дури ќе видам 500 маргарита си викам јас во Италија не јадев толку скапа. Салата цезар 200 денари. Хелоооу 20 грама пилешко и марула што зимно време е 10 денари, лепче потпечено и 200? А и водата е набавна од 8 до 10 денари, они 70 ја продаваат. Па уште и многу се нервирам кога во некои ресторани без да прашаат ти носат вода. Абе неќам! Сакам од чешма. Сок 120-130 денари. Па јас дома ќе си купам 3-4 литри со тие пари. А да не зборам за цените на лиснатите во жужу и вегера, значи да штедиш за доручек. Ако работиш во центар на Скопје рачунај за лиснато и јогурт околу 80-100 денари. А на други места може и до 50 да фатиш, мислам ако не е строг центар. Одам лани во кавадарци и викам лиснато како пица, ми дава едно огромно и ми вика 20 денари. 20? Кај нас под 50 нема теоретска шанса! Мина времето на хамбургер 50 и тост 40. Сеа се е точно дупло. А па кога седнав на улица Македонија во едно кафуле сите кафиња беа од 150 нагоре. И го нарачав најефтиното 150 и беше помало и од експресо. Уште ги жалам тие пари.
500 маргарита ? ооу не! што е многу, многу е ! Кај нас во Струга маргарита е само 80 денари. Ред бул е 90. Па после ке се жалиме скапо ни било во Струга.. Ц ц срам да ни е !
Како живеете вие во Скопје со вакви цени, па не можеш да се опиеш бре асално. ц ц ц. Еве за Велес. Нескафе - 60, Пиво 50 - 60, Коњак,вотка - 60, Сок - 40 -50, Сладолед - топче 15, редбул (мислам 90)
Затоа во Ск се купуваат туби, или оние картонските три литарски, па се пијат надвор и после се оди негде Мора да се биде економичен на времево, скапотии е. Јас последно бев во она Два златника, изгор беа цените, немаше литро со литро, сортни само и по 700 беа.
Последен пат јадев сладолед во Палма пред некој си месец ипол/два. Тогаш беше 35 и се изнервирав и веќе не седнувам на сладолед во Палма. Изгледа им се намалил прометот, па ја намалиле цената на сладоледот (им текнало). Како и да е Палма ја заменив со Малага во тој период.
Палма-Охрид?? За неа кажувате? ОМГ, како бе топка 35-25 денари???!!! Што мислат дека прават бе? Инаку, еве за Струга неколку ценине држете ме за збор баш, ама отприлика толку се) Кока кола, фанта и сите од тој тип: 50-60, а негде и 70 макијато(ладно): 50 нес: 60 една топка сладолед: 10, но може да најдете и од 25 пица: 180-200 тост: 50 голем тост: 70 шарска со помфрит: 100 (доставено до дома)
Цените во Кичево: турско, макијато - 20 газирани сокови -40/50 нескафе - 30/40 џус - 60 коњак, водка - 50 сечена водка - 60 леден чај - 30 пица капричиоза средна (многу вкусна) - 150 вино во мало шише - 80 за пивото не сум сигурна, мислам скопско дека беше 60, амстел 80, а другите до 100 преку сила И најмногу што сум се смеела на една забава, имаше happy hour текила бесплатно! Сигурно некоја чкарт, со вода раздредена ама сепак, кој ти ја дава за беспари
Во кафичите додај уште 10 денари плус на цените. Добро е што барем по кафанчињата не се занесуваат се уште, таму се цените од горе. А најмногу се нервирам кога плаќам 50 денари за вода, било обична или газирана. Срцето ме боли за тие пари. Инаку, баш пред некој ден правевме муабет со Рокафела, влез во Скопје на базен 250 ?? Уау. Во Велес, лани сезонската беше 500 или 600 мислам, а притоа добиваш неограничен влез кога сакаш, колку пати сакаш за време на цело лето. Годинава не знам како е, мислам дека пак цените се тука некаде. Едит : Коктели во Капри, од 100 до 160 мислам дека се. Премногу се добри, може не за секоја вечер, ама да се почасти човек еднаш двапати месечно се супер.
Низ цела Македонија просекот на плата е ист, а во Скопје дупли се цените за се. Едно излегување без минимум 500 ден не бива. И затоа кога ќе отидеме по други градови локаме и јадеме без мера. Лани во Дојран со дечко ми пиеме јас џин-тоник, он коњак и келнерот носи сметка 110 ден. Баш ваква останав ,па дури и прашавме дали е за двајцата. Во Скопјево џин-тоник само е минимум 110, а во 69 е 200 . Како злато да е.