Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Да зборуваме на дијалект

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од anastasija19, 12 февруари 2010.

1. anastasija19

anastasija19 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    52
    Моментално по македонски јазик ги изучуваме на дијалектите на македонскиот јазик па затоа ви предлагам да зборуваме на дијалект за полесно да ги научам и да ги препознаам карактеристиките позз :D

2. Pipito

Pipito Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    58
    Ако де немаш гајле сга ја ќе ти збору на Кумановски.. Само кажи што сакаш да знаеш на кумановски Све ќе ти кажу..:)

На mamas му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.828
    Епа немат проблем. Јака е темава. Јас охридскиов ќе си го запазам, шо сакаш ќе ти кажам. :D

На SummerGirl12, MarchelineAmaru, danniela5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pipito

Pipito Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    58
    Ама боље е кда се збори у живо онј акцент е много поубав одколко да се пишуе.. Знам според тој што Хипица пишуе на едн начин а изговор е мн дукше..:) Надам се дека ти се свиѓасва овија неколко збора затој што стварно немам поима што да ти пишу друго.. А интересно е Нели..? Да се збори на Кумановски и доста неразбирљиво..:)

На Serpentina, gavolica4, mamas и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.828
    Абе стварно е поинаку ко ќе зборвиш, ама нашиов дијалект не е до толку различен од литературниов македонски, ама вие Кумановци :lol: :lol: :lol:

На Leo girl, zaljubena18, Liebe.Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Pipito

Pipito Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    58
    за мене па обратно.. Ја мислу дека ваш се повише разликуе.. Ма нема везе.. важно е македонски и плус дијалект..:) хехехех..

7. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.828
    Ама другивее форумџивки некако слабо друштво ни прает на темава. Чак и Анастасија ја немат. :D

8. Pipito

Pipito Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    58
    Дада нешто не не фермав.. Ај ваљда ќе им текне нешто да пишев.. Да се надамо..

9. anastasija19

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    52
    дијалектите се ептен интересни еве на пр ја ако сакате ке ви кажам како ниа туј у источна македонија излаваме.па околе 9 саато почнеш да се спремаш пеглаш коса шминкаш се и чекаш да ти титнат.чекаш чекаш никако да начекаш и конечноооооо начека па и ако има снегче а кај нас е удолничаво јака ти душа ти на штикли лелелел мајко држеш другарка ти за рука и ај спаднете некако.ојдете у една кафана тамо пијани жива музика шо да ти кажуам пиинеш малку расположеш се и ај такси за пробиштип на излевање тамо у кул гужва журкаш се и на крајо таксито и дома,приказната е друга кт си со дечкото ај ск вие раскажете по нешто :lol: :D :D

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. girl23

girl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    33
    хахаахаха ма насмеа су темта,баш да виам дали ке приметиш на кој дијалект ти лафум.Хахаххаххах ич не е разбирлив тка да не знам шо да ти пишум,Ајде каж ми ак ма разбра да ти раскажум и јас нештичко.па-па :lol:

На BelieberSwag и bebus-sk им се допаѓа ова.
  11. anastasija19

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    52
    хахаах разбирам те и баш е интересно мислам дека ова или е кривопаланечки или гевгелиски не знам баш :worried:hock: :P писи некоја случка нешто интересно :D :) ;)

12. girl23

girl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    33
    А бе за случка баш и неам некоа ву пуследно време али мило ми е шо ма разбириш.Ххаахахаха лел сама си са смеам пред пц то,ептен ми е чудно ка лафум на гевгелијски со некој,иако литературниот по некак ми удгуваре.Само ке та предупредум дека ву гвг дијалект имме ного никакви збораве ....на пр :worried:hock: мисур, папуци, лафум, фасуљ, бунела,пујка,блуазта....итн итн итн.(според муабетов можеш да забележиш дека во Гевгелија ги одолговлечуваме зборовите)..Дудека студираах во Ск ,..веруви не им беше на љуагто лесно да ма разберат. хахаахха толку од мене , а кога ке имам случка одма на репорт кај тебе и тоа на дијалект се разбира.Биди ми поздравена :D

13. anastasija19

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    52
    супер значи отприлика сум погодила.бунела ви е лажица,лафум е зборувам, фасуљ ваљда грав,умирам од смеење :lol: :lol: ептен интересно пиши ми пак позз

14. snake

snake Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    127
    леле ги обожавам дијалектите,у средно имав другарки скоро од цела Макадонија и малце научив нешто од нив

15. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.828
    :lol: :lol: грл23 ме изнасмеа. И јас одма познав дека си од Гевгелија пошо имам сна за брачед од таму. И со то ЛАФЕЊЕ веќе сите не имат пукнато. :lol: :lol: Брачед ми и викат ЗБОРВИ МОР УБО ДА СЕ РАЗБЕРИМЕ КО ЉУЃЕ. :lol: :lol: Е стварно е смешно вака да цепиш на дијалект. :lol:

16. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.463
    На факултет многу се дружев со кумановци и кумановскиот ептен ми е мил, а и струмичкиот ми е интересен ама послабо се разбира.

На m1m2m3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pipito

Pipito Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    58
    Ххехехехеххе дијалекти су кома.. Но комент.. Само напред.. Малко не ве разбирам ама снаваѓам се..:)

18. anastasija19

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    52
    баш сте кул.охридскиот исто е ептен интересен: требит можит сакат убо риза паница почнав да ги разликувам добро е
    денеска имам испрашување македонски ако не ги погодам маф ми е планот :lol: :lol:

19. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.828
    да те корегирам: ПАЈНЦА :lol:

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Човеци чеките сеа ја да ви кажам нешто, кај нас туа у Кавадарци се лафе, на пример ако некој сака да каже паднав и се ударив пошто ни сме ногу познати по пцуењто викме се еба се срина, хаха абе шо да ви кажуам еден куп глупиранции има туа у вија нашиот муабет само некој нешто нека ме поттикне и ќе ви кажам вака сеа не ми текнуе позз

На elenkata20, SummerGirl12, patika19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.