Абе од Струга па се до Струмица познавам се. Немам проблем со јужна Македонија. Немам проблем ни со Скопје, Велес, Куманово, Берово. Проблем ми се Кочани, Крива Паланка, Штип- значи тој дел горе на северо исток, и Тетово и Гостивар на северо запад. Другите ги познавам без мака
Ме скорна ебаго како не! уште во 5! Утре пак че ме скорни! Прејџе тро поспав, па сега еве пак на форумов, зависна од него ејјј!!!! Али мило ми е што го познавте дијалектот! Еднаш на факс се скарав со еден колега за тој дијалект прилепски! Глуп заносен битолчанец!!!
Ах то битолчаните со пајнците мала шала И мене че ме скорни утре, ама мене кај четирипол. И денеска не поспав ич дремев на фемина
оф море мјако од кај ги оскорнавте диалективе леј мор и јас требит утре рано да станам а каква сум цела ненаспана
Чоек ова другиве македонци не го свајчаат нашиов дијалект, а мори Звездакоска? Пошо ние ептен си зборуваме по нашки, ѓо културни, тоа другото не било на македонски. Така мене ми кажуваше професорката по македонски. Ех, ебаго, прилепцки да не се разбирало, ебаго (не оти сум баш од прилеп, ама најголем дел од времето таму сум, па си користам и јас чоек и че )
И ја то велам. Крсте Мисирков рекол по прилепски да се зборува, па шо ако имаме че и ебаго(то додуша OzzyAngel појче го употребува)
Го употребувам како да не го употребам ко се слуша на секој збор низ Прилеп? А па што има едни од едно село прилепско на секој збор велат “да Г е***м“ Инаку за Мисирков убаво си кажа чоекот: Прилепскиот, Битолскиот, Охридскиот и Велешкиот говор да се земат како централни говори на Македонцкиот јазик“
е момички мои, па дијалектите са најгулемото богатсво на еден народ. Само штета шо нема да можете да прочитате оригинал мое дијалект зашо акцентирањето не ни е баш третосложно ...Иначе да, брже думаме и ногу е интересно куга нкој почне да не имитира... Ае да вида кој че познае мое дијалект
Мене сите дијалекти ми се интересни и посебни на свој начин, ама кумановскиот ми е ВРВ! A и малку знам да го зборам зошто, во тоа селото кај што живее баба ми зборат слично.. Aма и чудно ми е да зборат така, зошто селото не е ни блиску до Куманово, ама ај..