незнам која е разликата помеѓу неготинки и неготинчанки нема врска за мене а дали кавадрчанките не викат тоа па ич не ме занима......јас ги поштуам и кавадарчанките хахахах
аааааааа абе оно и денеска има некои прости луѓе у тиквешијата шо си ги вадат очте ама повеќето не се....барам тие ја шо ги познавам......сите роднини ми с еод таму аи да не ми се секако дека че ги поштуам само глупости се тоа ние инче сме исти и на понашање и на се....поздрав
Амии и ја знам малку да лафам од виа вашиот дијалект. Мора јас да си се пофалам. Ногу ми интересен дијалектов.Сеа ногу пцујте али ајде.. Инаку коа и да дојдам таму во Кавадарци испаѓам,на чаршијта,на кејот,де у Блу,де у Лајт,па навки-натки.Прво че седнам че појадам-најважното,па че се облечам и че испаднам,па па че се вратам,па па че јадам и па че испаднам.Во воа Скопјево со сила испаѓам.Морее колку сакаше ја да се запишам таму да си завршам школо,па че имаше играње,пеење,смеење,забави..море што сакаш тоа.Ами ете несакејчи сум се родила во воа Скопјево.Ами убаво е и тука не викам не,ама па таму е ногу поубаво.. Ај ја тука да завршам ќе истрескам некој збор без врска..
не бе не шо убаво си трна терај си вака...ти текнуе ли на ЛП коа ми ги праќаше со наслов мориииииииииииииииииии......
Би ги замолила девојките од Кичево да ми напишат нешто на кичевски оти го има малце заборајно дијалектов и ми фалит.
Ахахах свака час за тему.Имамо много интересни дијалекти .Мене највише ми се свиѓав Охридски и наш Кумановски.Свите су ми кажале дека много га сакав Кумановски.Кд иду у Скопје да се виду сс другарке увек ме терав да збору на Кумановски викав много ги се свиѓаја .Имамо много занимљиви зборови сг бш не ми текнуе некој.Ако ми текне ке пишу.И такој морам да иду сга, поздрав до свите форумџике и највише до мои Кумановке!
Каа се јавија комшиките од Неготино погоре, еве и ја да кажам една позната реченица шо е карактеристична за нашиот дијалект- Ж'т д'г в'к п'н б'и, или у превод - Жолт долг волк полн со болви
Слободно би ти зборала на битолски ама мислам дека нема да видиш некоја разлика меѓу литературниот и битолскиот позз
МожиТ да знам од шо се овие скратеници како на пример -те- и шо значиТ она шо го напиша -ја ме ја-? Фала.
па така треба него како...... а што е финатата на тоа битолчани што му е толку смешно кога ќе речат овие се Неготинки......стварно незнам!!!!!