шо се случује бе дечки??кој вака зборува? е сега тука зборувавме и кажуват едни вака едни оние али не знаеме кој ги корити тие зборови??
бев студентка ,па работих малко у Штип па мош ми се мешат дијалектите малце па не за џабе поминах 6 добри години мош и повеќе по штип
Туууу да му ибиш векот па кажуат за утре да врне. Шо прајме вака кој знае , ниму само да фани леден дож па да си ибе векот се кај ќе ни бие после крајот кој знај.Сеа несто че ојме наму да го напрајме ноа ти одонаму ја од онаму и ќе бие полека колку можиме шо а ебам мајка му зар. После ка ќе го онајме ќе не пречека некој денар ќе иаме да живејме ваа недела па натки це снајме.
мојт ич да не ми се секираш да, по то те познав! зш видов нешо и на фејсбук Еванесенс и ми светна.. а и пред то нешо Црвен Крст ау бау па си поврзав требеше да ми кажиш дек ме скопча која сум, да се вардам шо пишам сеа
^ За до ич да не ми се секираш, то шо ќе го прочитам за мене си останвит, не разгласвам. Туку како беше на екскурзијава? Пофали се, вака беше - така беше. Шо ти се свиде најмногу .. итн.
фала ти екскурзијата беше феноменална! Ние видовме еден град појќе од гимназијалциве, бевме до Дрезен(Германија), ама најпојќе ми се бендиса Прага. Поубав град никогаш немам видено Ко ќе ојш и ти другата година ќе видиш Виена појќе пазаревме зш ефтино беше многу. Уште сум под импресии, стигнав пред 3 сати и неможам да се свестам уште, така да ко ќе ја сварам целава екскурзија ќе ти кажвам појќе
Да ви кажам, си се смеам сега сама на изразов "ко џа". Си го употребив пред малце, реков - ми се пиет вода ко џа, и почнав да мислам од кај идет зборчево, ак мојт некој да ми ја разрешит мистеријава ќе му бидам ко џа благодарна.
Леле Ливинг зборов го слушнав пред некое време, ама ич не ми теквит каде и сум се изнасмеала. Ме асоцират некако на - ко демек, или пак многу, ама појма немам шо значит. Абе лудници изразиве...
Муабет мејџу двајца Штипјани/Штипјанки, шодае... Еј шо праеш ма? Те. Ти шо праеш? Те и јас те. Се разбраја шо пра
Кај си мори Искре, ми фали прилепскио дијалект, уф кизне како е сега во Прилепо. Туку во склоп на твојот муабет, се сретнале двајца струмичани и едниот му рекол на другиот (копирам од твоето) Еј шо прааш ма? Ја. Ти шо прааш? Еми и јас ја. Те на штипски, ја на струмички. Ова ко онадиш и чинуваш - два збора кои заменуваат многу глаголи Чекај да го онадам (чинам) то нештото Туку кажи невевче шо има ново в чаршија?
Не е само на штипски ова, и на струмички и на радовишки е. Источанчки Одам да го чинам таквото Е кое де, ој разбери ги
Ами невесто пекол било денеска во Прилепон, така ми кажа врапчето мене Ти кажи мајкому стара дека ти фали Прилепски, ја че ти зборувам. Иако сега Штипјанец сум напраена, појче Штипски од Прилепски зборувам. И Велешки Ама тие не се толку интересни, литературни се. И Радовишки знам... Некни коа бех, видех тоа листата, не сум положил, завртих се и си заминах Бај д веј улавајте почесто на темава, шо ви биде, не бива вака да е неактивна. Шо праете вие, арни ли сте?
Еми те арни сме. И мене ми фали темата, се загинаја активните учесници во неа, ги снема И Јуле, те пратам одамна, се нешто мешаш штипски со струмички, как така?
Да ме слушни дедо ми дека го предадов ПрилепскиО и дека почнав Штипски да зборам, со влечки лајнарки че фрла по мене
Мале и ти па, шо се секираш, как тее интересно така говори, шо па саа Јас те одам да вежбам, мора да се трошат калории, лоша е ваа работа више. Поздрав. И Јуле, кое е штипски, а кое е струмички, се познава ли? Сега ни требе некоја гивгиличанка, да не насмеј малце
А радовишки? Јас овие три дијалекта тешко ги разликувам. Шо така толку касно мори ќе вежбаш? Јас од ранкото си фатих работата. Сеа една френка издех и толку, колку цревата да не ми кркорат . Оти уф един дури ќе си легнам. Ако може и некоја беровчанка или делчевчанка да се умеша у маабето .
Еве нешто на Кичевски. Сега си ида од кај пиларана,и си купив патлиџани.Одспороти имаше бичкиџии.Да си ги попра оценкиве чаре да си бара неможа,џабе ми е. Спојлер ( малку е безвесна реченицава ама немат врска хахахахаххаах )
Ќе заврше ли работа една Валандувчанка, ми ка нема веќе Гевгелчанки, кумшиите секујпт се спремни да пумогнт....хахахахахаха.....Деци, воа времто уф Скопје се поафќе ми личе на Валандово, а тоа ма аресе, ма аресе шо мојо втор роден град личе бар по нешто на мојо прв роден град, и шоуто може да започне... прж,прж,прж на асфалто дудека не дое одмор па да ојме на нашто море... Доста ви беше
Не бе,нека не печи,ќе испоцркаме Пепел ќе не напрај Шубо ќе беше постепено да загреваше,а не вака да немојш пупиња да носиш,ниту сако,одма морало да е пекол...Ќе цркнев денес,жими се...Туку да,и мене ми се интересни од источна Шојма ново друго луѓе? Але арни сте? ДА не се секирам?