Саа дознајах оти стварно било убиино некоо дете. Од радовиш било детто, а го убијал некој си Дардо, на тај лошо му се пише тај е убивал и други. Сношти некоо момичка нормално си се шетала низ парко и тај га е завлечел за кооста и таа успеала некак да му избега. Иначе тај Дардо имал 32-33 години. Затворо не му бега на тај
Tака разбрах и јас оти убијале некоо дете,а за тај шо кажувате прв пат слушам как бе грабнал ја момичката ,сношти и јас минах низ парко значи пазејте се секакви човеци има
Ухриѓанки брее... Јас да ви кажам , баш ми се аресе тај вашио дијалект... Ептен е убав.. Едит: ^^ Шо гуворете бе вии??? Јас ништо не сам чујалаа.. Малии саа страх мее да минам низ парко.. Инче ка сме веќе сите тука, ду колко работе библиотеката, оти кажаа ути уд септември ќе рабутила ду 6, а после викат првата недела па ду 3. Да не знаате нешто. Па и телефоно не им работе, амааааан... Инче дождо денеска расипа ми плановте.. Spoiler Инаку, знаете некоја приказна на дијалект, линкче? Се утепав барајќи, за домашно ми треба
Именување на глаголот оди на прилепски дијалект: еднина 1. Јас ом 2. Ти ојш 3. Тој/Таа/Тоа ој множина 1. Ние ојме 2. Вие ојте 3. Тие О
Никако да дојде ред да напишемо збор-два за ед’н и те како добар кумановски глагол, кој е карактеристичан само за овој поднебје, а у прашање е глагол, односно што и да е, што гласи овакој: ДА ЗАВИКАШ Да завикаш е чудесија од глагол, форма која е немогуќа, а да не гу користиш к’д раскажуеш нешто што некој кажаја у минато време Еве ги форме по лице и број Ја сам завикала Ти си завикаја Она завикала Он завикаја Ми смо завикале Ви сте завикале Они завикале Односно, у Куманово раскажување или оговарање не може да пројде без употребу на овуј форму. Нешто што некој кажаја у блиско или подалечно минато мора да се објасни уз ЗАВИКАЈА, ЗАВИКАЛА… Претпоставка е дека овај форма доваѓа од глагол ДА ВЕЛИШ, па да не биде дека некој нешто вели или кажува, ми смо си осмислиле нашу верзију како би по много што биле единствени на овија простори И да не забравимо, завикаја у 99 посто од случаеви иде уз честичку ПА ОН ПА ЗАВИКАЈА…
Шо знам, јас до саа не сум чујала дека од Радовиш убијале дете на концерто. Да имаше такво нешто до саа сите ќе разбереа
Вчера бех многу изморена и како сам легнала, заспала сам и станах дури после 4 саати. Додека се освестам, дојде време за излавање. А како сам нешто болна не ми се ни излаваше, ама канена бех на роденден на една моја ептен ногу добра другарка и викам ајде па едншка и е роденден у годината. Ем бех омалаксана ем немах ногу желба и кренах мислејќи дека лошо ќе си поминам. Тамо ми се погоди и друштвото и амбиенто, па за 4 минути забравих дека сам болна Дома се врнах пуна со енергија насмеана и размуабетена. Прејако ми беше.
Шо прајш бе,еве арен ти како си? Арно еве,шо има? ништо то па то,кај тебе? ништо то па то. Ај познајте го типичниов дијалект
Сегде е така. Кај нас на пример: “- Ее здраво, шо праеш? -Те, а ти? -Те и ја! -Ааа епа ај глеаме се! (и обавезно овоа - Ај па да се видеме кафенце да пиеме овие денови!, и нормално никогаш не се видете и не пиете кафенце.)
Јас па на сите теми вака си пишам. Чисто Битолски. хахах Шознам така ми е поприродно нејќам онака литературно скроз да зборам. Неприродно ми е некако... Интересна тема... ххх
досега немам пишувано на темава,јас иначе по темиве зборувам литературно или на фб во допишување литературно незнам оти така ај сега овде ЧЕ кажам некоја реченица на прилепси шо прајте бе феминки?
Арниии сме бе никии ти шо прајш? времево за нигде е ебаго велев одвај чекам да дој есен ама сеа гледам дека сум била глупа шо че се пофалите друго ?
ех ебагооо, ладно било, шубоо е воа временцето. уште снег нека истури и таман. ИнаЧе арно еве чом че јам слатко од јаготка.