Ќе ви напишам мал речник Диско - Послужавник Лафење - Зборување Бунела - Вилушка Мисур - Чинија Сеа - Сега Ќи доам - Ќе дојдам Ќи оам - Ќе одам Балаушка - Смотана, глупава Дипла - Престилка Маруљка - Бокал Лавр - тоа пластичното за перење алишта не ми текнува како се викаше Правилно Руби - Алишта Ако ми текне уште нешто ќе ви пишам
Незнам што да збору.. али ке кажу дека кумановски (мој ), гевгелиски и струмички дијалекти ми се највише свиѓав и су нај интересни, мислу како прави дијалекти, да се изнасмее човек кда ке ги слушне затој што су стварно по различни од литературан ехехех
Дополнување на sagittarius57 Глувче - Миш Прозорец - Џам Роденден - Роѓинден (ова не го користат сите, обично постарите ) Вели, кажува - Виќе Ах мојата чудесна Гевгелија
Шознам,мене сите ми се интересни,забегани Пишете поќе,поинтересно да е. Додуша и јас сега немам многу шо да кажам пошто ми се спие веќе,ама од утре поќе. То е
Стварно глупав дн,барем у Куманово.Требаше да иду у Космо да се поднову сас козметику за Нову Годину а оно врне ли врне.Ви кумановке спремисте ли се за Н.Г куде ке се слави?
Ми се и спремисмо и гу прослависмо. Лудо си пројдесмо и сга занигде не смо. само за дома и за спање. Ќе ни треба една недеља да се оправимо. Ќе чекамо дн да дојде паричку у лебче да добиемо па да се фалимо по фацебоок. Коштани на шпорет да печемо и да се гостимо сас рибе. А после Бѓни вечер, на Божиќ па ќе си оправимо сас месо, и после ќе се чудимо зашто смо дебели. хахахах .
^Епа што да правимо,ајде после празници ќе се фрљимо на едну строгу диету и ќе поослабнемо.НоваГодина и не ми беше нешто много спектакуларна ама ајде добро,пројде.И ја одвај чекам да еду гра тавченце,рибе,коштани варени и печени,зељаник и баницу ммммммммм,и још паричка да се падне у мене и милина. Куде се искача сга бе златни у овој наше најубаво Куманово,ја све дома па дома сас онога моега па отупаве малко,малко повише де па и кафиќи више не ги знам свите.Ееееехе.
Ма кква диета ккви бакрачи, сеа диета не држам ако сака свинче у џамија нека вљезе Чек да идам да подберам тортата
ааа замислете коку ќе биде јако ако на целио фоум зборемо на диалект отт ке се разберемо Иначе сакаше да кажу за овој гоењето за празнитите и ја су се усвињила и тој још божиќ не е дошол, те сал шо викаше од днска су на диета и тато ми сварил пун тањир шпагети и ој па не ги изеди де... ооо него ај да иду ја да си гу раздигнам собата рече ќе дое една другарка на кафе,да иам дакупам и сок
Ако продужу овакој нема да е добро ич. По цел дн да се жмие у зафир а бар едно колаче да не се изеде неможе. Ај сга празници па дње ќе спиемо, ноќе ќе едемо, после ќе се жалимо на фемину какви смо и колко смо биднале. хахах
Абе поубав од прилепскиов дијалект нема,вие шо сакате кажувајте Прилеп си е Прилеп шо че кажуваш тое то
Ај ијте сите у Кавадарци да ојме да испијме по едно кафенце и еден салам муабет арно че ни дојде, успат че ојме че апниме нешто оти осеќам од ногу лафење че ни се прејаде...
Јас нешо не разбирам од дијалектите ама ај ќе биде за стара нова година да се бериме? Шо велите бе брат?
Ми у куманово много не се замарамо куде ќе смо, ми само вино да си имамо и нешто мрсно, малко музиќе и све ќе ни е рамно. Добро сга можда пут накуде дома ќе е крив.хахах