А сo вaшите пaјнци. Јaс кoгa oтидoв летoвo кaј мoите брaтучеди вo Oхрид, седнувaме дa јaдеме и се зaвикaa сaкaш "пaјнци" и јaс ни - пет ни шест му викaм, a дa ми преведете штo знaчи збoрoт. И сите пoчнaa дa се смеaт
Ак почнм д ви говорам еден збор нема да разберте,Ама таков нее говоро на нас шо да прааме.Френки,Чушки,Жваќи тва е тва.
Кт ќе се уштркља куде ќе му га најдеш крајат. И што ск ја да работу? Ем ај нек не разберит погрешно. Е шо лујѓе се значит стварно немат смисла!
Никоаш не научив шо значи френки, шо чушки и двете ме асоцират на пипер, ама едно мислам е патлиџан. Ја се трудам да пишам литературно на форумо, па сеа ми е чудно да пишам на дијалект.
Е шо прајте сега и вие вака? Место да дајте нови реченици за членот под вас да ги конвертира во неговиот дијалект,вие се расправате за чушки за френки
Те ја ќе напишам неколку реченици. Шо праете? Ја само шо појадував, ако може да се нарече појадок. Надвор ногу убаво времето, сонце, милини. Мислам се дали да зеам нешто да работам или ден да губам. Прееска помагав на мајка ми за едни цвеќиња, друго не знам шо да напишам, кажете нешто вие. Само гтам букви, по сто пати поправам зборовите.
Јас се обидвам литературно да пишам на форумов ама ете вака каде шо сакам да зборам слободно неможам да се замислам да зборам литературно, не знам зошто ама ете. Колку пати само го пишам мислењето литературно и го гледам некако глупо ми е, и преправам онака попростичко.
Не можа да заспија бе луѓе, сон не ми идет... аман веќе. А реков во 23:00 в кревет ќе бида, со глата на перница. Обавезно, да...
Пред 2 години кога бев на одмор во Охрид, запознав машки од Кичево..Не знаев јас дека таму во прво лице еднина не ставаат "м" на крај на глагол ..И едниов ми вика сакаш да те слика? И јас викам кој да ме слика? И ми вика па јас да те слика...Јас збунета целата се чудам како е сега ова јас да те слика...И другаркава ми вика абе така тие таму зборуваат..
Штипјани викаат,ја беше,наместо,јас бев. На почетокот многу ми беше смешно,покасно се навикнав и не ни приметував
Сакаш млеко? Сака. Мислиш дека мојт денеска сонце да имат? Мојт. Шо прајш море? Еве седа дома, после планира да уча