Еј ја кд викаше не збори такој ти не ме слушаше, јади га стапо сга.Да ме послушаше за рука ќе се водејате немаше да га гледаш од пет метри далечина..Тој ти е, ќе си најдеш друг, ама тга памет у глава, да не се изгореш како сга.. П.С Направи си муабет сама со себе, хахха
Другари, воа Скопското сн'це много пече. Ден'ска реших да кинисам леб да купа, ама од лебо сто работи искочија. Кога дојдох дома гледам нешчо ми фале. Кога оно френките и чушките сам ги забравила за сосо со тестенините, па враќах се на пазаро, абе свари ми се лејкта да му ебам мајк'та... Туку вие шо прајте, сегде ли пече? Ладно ли е в некој град там на Истоко?
Жешко па жешко, па лето ќе препича с'лнце. Нема угагање, зимоска па ногу ладно ви било. Расфрлајте се там и сунчајте се по цел дн.
Абе ексик,не да е жешко па ти,прежешко е,еј ќе умриме,ко глувци ќе се испечиме на сонце. Кај да ој,кај да се крија чоек,ама па и нас не ни се погодва никако,сега кукаме жешко ни било,на зима ќе бараме да е топло,цели терсене сме
Човеци, как сликовито да ви доловам колко ми е мачно ради вруќово? Жалах се, ама шо дека, само полошо бива воа времто, никако да заладе. Прееска тргнах демек кафе да се напија, и сретнах сто другачки по пато, и тие што требе и тие што не требе. Ме прашуват дека по вруќто бе женска, а ни они ни сами не знат дека тргнале. Вчера за малко изгубих го клучо од дома. Среќа најдох го на то патчето под балконо, иначе ќе го апав куро до пет пладне на клупта. Ни од то кафето лезет видох, ни ништо. Дојдех дома ко попарен глушец.
Malee tava vremeto umiracka.E nogo mee maka so nemozam da odam na Strumica open.Abe so ke teram u taa guzva malee ke me napraat lom,ke me sogazat kato glusec.A nogo jako ke e
Имав бивши дечко од Куманово,едно време ме учеше да го зборам дијалектот ваш,ама ете години поминаа и не се научив. А ова фразава со тумбите и бандерите секогаш ми ја спомнуваше тој И како е точно?
Арно шо залади че може да се спие навечер на воа жешкото не се издржуваше виќе џоа у сауна ни клима ни вентилаторот џабе брче каа не помага ништо
Ја ќе си терам по скопски, ко и увек. Све у свему, мислам дека скопски ти е збир од зборови од сите можни дијалекти, мешаница. Највише србизми, помалку турцизми и по некој залутан новокомпован збор... Фејсбучарење, бе!