Апнав, ама маШ ми ги утнал, не беа сите црни, мешани беа, имаше и скапани. Кујзнае од кај ги купил. Битно ми кажа дека се охрицки
Кј све бе људи ? Туе све или не ? Ау пекол чо'ек , умрев од овие вруќиниве . Жива сум ка да не сум . Се топим ка сладолед на с'лнце забраен
Думај-мисли Што думаш сега?-Што мислиш (размислуваш) сега А "Не ме думај" би било нешто како "Не ме премислувај" А постои и "дума" што би било "збор" На пример: Ајде кажи некоја дума не ќути.
Во мое село думај значи-мисли. Пример:Шо се думаш= што се мислиш. Шо си ко задуман така- што си како замислен така А дума-порано старите го користеле како за збор давање, нешто како веридба.
У Штип уште се користе дума дават коа оде само фамилијата на момчето кај девојката да ја земаат. Шо-како, шо се дешава
Арни смо зш да не смо ти арен/а си ? Него ко'а све к'ј " дума " , речникот на баба вика дека " дума " значи мисли . А све знаеле дека у некој тетоски села постоа збороој ка'о " кони " ; " дуне " ; " Отуне ( име на село ) " ; " мачина " ; " кучина " ... И све тие са со " њ " уствари , само у Сетоле и ОтуЊе ги викаа без " њ " . Прв пут ко'а го слушнав дедо му на муж ми ваке да збори , ми беше чудно , и не го разбрав б'ш ш'о сакаше да каже поетот , покасно муж ми ми разјасни . Влечки најсмешен збор ми беше к'о малаа . Свекрва ми била многу немирна ка'о малаа ( ова малаа таке се чита и изговара , со две а у наше Тетоо ) ни кажуаше пред некое време , и се инатела една комшивка ко'а биле деца фатила и расчепила уста . На друг комшија , му вржала конец на нивната ограда и на комшијата од спроти и му рекла дека путот е нејзин и не смее да помине , ако сака дома ќе мора да кружи околу или ќе јаде ќутек . Од стра' комшијата кружел . Ај доста е бош моабет од сабајле сама со себе к'о будала ќе навратим па ко'а ќе има људи овде за моабет .