Дијалектите ни се многу јаки, обожавам да се зезам на дијалект, а повеќето ги знам. Интересно е коа ќе се измешаат поише дијалекти у едно друштво, шоу.
Море луѓе де воа нрка функционира малку шо е воа никој нејќе да пише туа шо се деси де започните а некако почните некоа тема Од кај све од кај иијте арни ли стр по дома шо се прае за ручек
Ејваа, пред некуј ден са возме уф колта су дечкото низ Гивгилија и една жена шо а знам рандом, а не е некоа проста, ги шетше внуцте и само слушме уд колта наеднаш и' са извикаве на внукичката... Ај ма, врви напреди, шо ми са чапатиш тука... Забравих искрено колко лесно са употребаве тоа глагул на југут... и смешно и тажно... за внукичката мислам.
Јас да ги питам струмичане! Абе само на мен ли ми смете навечер таа музиката од Индустријал! Абе треееште беее, бебето ми буде! А па далечко сам од там, шо го знам зашо толко се слуше ду кај нас! и у 4 ја го и оџата... и ој спиј ак можаш! Јас ли сам станала терсене чувек, остарела ли сам веќе или стварно претеризам е гласно ич не знам!
Изволте на коштање ! Тазе варени , печени неамо , ама ќе испечемо ако треба ! Од наше село Сетоле , благи ка'о турска баклава ! Големи ка'о шливе ! И шљивова ракија имамо , кој е за пиење , врата му е птворена ширум !
Ако одиме по тоа каде што ни е потеклото, ние немаме дијалект. Исто сме со Скопјаните. Дури и брзо ме прифатија.
Карпус-за лубеница или битолски љубејнца. Таќе-тетовски (за така). Ќе одум-гевгелиски. Еваа, енус-струмички. З’ш-охридски.