Еее така, поарно сега на рат да си прајме кафе муабет. Него ојдов јас Хаус си го наполнав да изгледам една епизода, после можит ќе дојдам пак
Амор,Мерлинке синкир не знајш пак ти секое чудо за три дена, вака ќе мислеле онака ќе мислеле за нас,синкир ќе смислет нешчо,пссс ! И оваја Марама од кј се разборва сеа вака одапансус кумановски,абе све шпијуни некој на форумов излегвет,велет од ваму сме,после на сиве дијалекти зборвет,ајјјј... Амор,Катко није не се силиме силни сме !
Епа ако сам вам интересна с’к на кумановски ед’н виц. К'т може прилeпчани, стружани и охриѓани да зборeв на свој дијалект, такој и ја ќе си збору на кумановски. Интересан ми е! Ево га виц. Муж гу прашуе жену: - Што тражиш по собу? - Тражу гу књигу ''Како се живи подугачко'' и никако неможу да гу најду. - И нема да гу најдеш, вика му муж.-Ја гу запали! - Зашто? - Затој што почна мајка ти да гу чита!
Опааа ево и на различни дијалекти почнало да са пишит Туку шо е модава по фејсбукон да са клавало слики со црвени манитии то са сликите од матурата за таблото иначе грди са ама
Пирамитке тро се измачив дур го разбрав првиот дел од реченицата , ама ко да слушам некој кај шо ми зборвит. Ај белким ќе научам и јас нешто да гугнам на кумановски.
Теодорке немој ти да ме кудиш, ти знаеш ли мене татко од куде ми је? Моје тетке и дедо све кумановски зборе, па како ја да не знам? Пирамидке ај и ја да ви кажу. У парк седеле девојка и дечко. Тој- гу гледаш ли онуј ѕвезду? Таа- гледам гу. Тој- а можеш ли да гу фанеш? Таа- не. Тој- а можемо ли ми да се фанемо?
Beached, у Скопје не мора, али у т'ј крај тамо, ако ги збору на кумановски ама б'ш ништо нема да ме разберев. Ајде јоште ед’н виц и крај Трајче му се жали на Трпета: - Знаеш ли ти дека жена ми ме изневеруе с'с петла, најде пердуви у кревет! - Ееее, тој не е ништо, мене жена ми ме изневеруе с'с камион. Најде га шофера у мој кревет! КУ МА НИ ЈА! Закон сте Кумановци, жими све!
Марамке,ич да не ми се љутиш јас вака со провокаци провервам кој шо намери имат кон нас Охриѓаниве. Јас сличен виц ко овај од Марамка да казам,аку? Детево фатило девојка и сеа не знаело шо да и зборвит и го прашвит брачед му шо муабет се прајт на прв состанок.Тој му велит „нешчо романтично-ево пример види шубај ѕвезди имат вечерва„. Излегвет со девојкава,ама пусто облачно вечерта ниедна ѕвезда на небоно.Се мислит се потит шо да и речит романтично и на крај и велит- „Амор,го глеаш онај каменон онде?„ „Да,бе,го гледам„ „Ко ќе го земам ко ќе те мавнам по гла,сине ѕвезди имат да ги избројш„
Дојдов јас пак, не се донаполнала серијана, ко ќе ми поминит лимитов на интернетов смрт ми е Еј овие Кумановциве озбилно јако зборвет, еднаш ојдовме ко бев помала и не знаевме кај е домот на култура (или некоја сала, многу знам шо баравме), и прашавме еден чоек на улица, тој ни рече нешто и никој не го разбра Па се шуткавме низ град ко штракнати. Ама мене Штрумфетка најјака ми е со нејзинион, и од Кумановци појака ми е. Е тек нејзе ништо не ја разбирам, ко странски да ми зборвит. па и странски поќе ќе разберам од нејзинион
^ И јас ништо не ја разбирам Штрумфетка еднаш читав кај шо имаше пишано на дијалект ама баш ништо не разбрав, овие од куманово колку-толку ги разбирам е сега со малку м`ка ама важно нешто разбирам.
Ја па што гу имам едну комшику, к`д збори никој не гу разуме, па ја морам да преведују, а туј свите кумановци, али она такој лошо зборуе, крати ги зборови. Али ако тој је човек, па свите ако смо исти, нема да не бидне. Ако не разумете нас кумановци исто ко уште еден ј`зик да сте научиле. А ми а срби исто смо, па и браќа смо.
Леле стварно а од кај е Штрумфетка? Не можам да ја погодам али нешо ко накај гевгелиски да ми влече а? Шо викате цуретини? Јес да иам супер блиски другарки гевгеличанки али бре коа ќе почнат онака поштено и убрзано да си зборат, чоек нишо. Џам. Глеам и ќутам. Ја пак на скопски пребацив, не можам јбг тој ми иде онака из срца шо би се рекло, природно ко грудиве шо ми се најприродни у свет Него Теодорке, многу јасно дека ќе ве научам, ама зашо бе така викате шмизл? Не се лигавам ја така беее, мислам хелоууу то ти је! Абе вас шо сакате тоа ќе ве научам, ве поштуем ептен, па коа ќе ви доеме летово со моите другарки има да се чудат како тоа се зборуело скопски у Охрид! Ќе зинат од изненадуење, ја ви кажуем! Али до тогаш морам јас да го усовршам охридскиот, мора билатерално да се испоштуеме, да не биде дискриминиран ниту еден дијалект. Дајте рука за договор
Штрумфета е Македонска Каменица. Иначе Пирамид јас умеам да си лигам скопски..за џабе немав влечко од таму подолг период И шо појќе викенди сум таму , одколку овде. Договорот потпишан. Со две раце.