Маж ми е од Охрид и од него фатив охридски дијалект... Ми кажува прво да научам охридски, скопскија лесен ... Кога тетка му ни дојде на гости дома пред некој ден , кажав пајнца и таа ми направи забелешка дека ова е охриска дума, јас сум живеела во Скопје. И јас и реков - па да де, охридска е, сум си фатила охриѓанин, каква друга да е
памет-ак'л домати-френки пиперки-чушки ми се допаѓа-ми се аресе што-шо тие-тии цигани-ѓупци грав-фасуљ
Шо убо мор. Знајш од то как пишеш гледам сега на Истокон живејш а в Бугарија да не си мор? Многу нивни думи употребваш
Охриѓани најубај љуѓе! А посебно Охриѓанки... Ама и Стружаниве и Стружанкиве не се за фрљање...за да не ми се љутет Мерлинка и жапче
Мор не се љутам пак ти. Убо да го спомвиш градон на мојана брачеда и јас така мисљам дека се ногу убај а скопјани и скопјанки мор ам за нас шо велиш?
Ево ја ќе кажам.. Арни сне и ние, шчо ни фалит? Убаи сме, лични...џоамити кокичинја..шчо велиш а мор, трефнаф али не?
Кокиченце, девојченце убо, убо, поубо убај сне мор Како мор лов тројче. Вакви рабоќе дискриминации им прајте на нашиве ам скопјани се со скопјани колку и по другине градови ги има ам појќе сне и ќе ги има и појќе де ау ау ау убај сне лолитке убај
Абе немало ниедна Штипјанка да пишува на темата. Збрале се само Охриѓанки и Стружанки, ее шо се они. Ама па и нашјо дијалект не е којзнае колку смешен како нивнио. Незнам шо друго да кажам.
Ивановска се си мислеше или си од Русија или од Бугарија ама ја од Бугарија си била Страбакс и јас пред некое време беше ја посетила темата ама глеам се од Охрид бе и викам си ај нема Шчипјанка па ке си чекам да дојде некоја да разврземе некој маабет и мислеше си нешо да пишам ама ,,балоса‘‘ се со нешчо друго и изуми Да да не ни е нешо кој знае шо дијалекто ама шо си иаме некој зборови ехее
И Кенди ви е од Штип... абе многу г'та букви бе па... Иначе баба ми е од Штип и јас многу си го сакам Штип. И брачеди имам во Штип .
Кај сте мор сега во ова време? сите спијате. убо ви е ам мене кој ќе ме вардит од лошиве соној. ме убија насон, пак и ми вељат сега ќе видиш шо ќе те снајди, Госпо ќе те казни! Оти мор шо напрајв ја уф! Не ги гледам појќе оние турцкине више. Тие се така им вељат на љуѓено
Не че ги најдиш сега ,кизнај кај имат акано синојча по то чаршиите. Да се немало акал во глата, само за скитање да се мислело.
И ја не шетав, ама си дремев до пред 2 сати. Си имам заслужено мисљам, положив испит. Браво за мене!!!
И јас не шетав, ама се изнаспав заситепари. И мачки сонвев, мноогу мачки, на булук, шо беше работата не знам