Деверуша

Дискусија во 'Свадба' започната од Katojiikutaka, 27 февруари 2012.

1. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    Деверуши (слики)

aj ve molam kazete mi.. jas ke pravam svadba vo avgust i sakam da stavam deverusi...no me interesira dali jas treba da mu gi platam fustanite ili tie sami?? pisete mi plsss

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ствар на договор, доколку девојките се во можност да се договорат за модел и колку пари би дале за него они....во спротивно тогаш ти :?: искрено утре и јас кога би правела свадба не би знаела како да го изведам тоа

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.745
    Деверушата не се ни потпишува во матично, се потпишуваат кумот и старосватот како сведоци, никој друг.
    Јас не ја ни гледам потребата од деверуша, старосватицата е таа што ја има главната улога, па ова со деверуша, фустани исти бла, бла, ми е чиста глупост.

4. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.283
    Ти што мислиш, треба ли?
    Тргни од себе, дали кога ти би била деверуша би сакала сама да го плаќаш фустанот кој најверојатно нема да ти биде по мерак и никогаш повеќе нема да го облечеш? ;)

5. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    pa koga mene bi me viknale da bidam bi si go platila... posto taa so ke me vikni mi praj cest sto me viknala i ako i e toa zelba zosto da ne i bidi ispolneta: )a i sekako deka ke si kupuvaat fustani za na svadbata.. neznam stvarno :/ zatoa pobarav od vas mislenje... moite drugarki ne mi imaat nisto receno za pari.. ama pak neznam kako da postapam jas... vie da ne znaete nekoj kako ima napraveno?

6. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    ^Никогаш па и да имам вишак пари не би се согласила да правам фустан на деверуша по замисла на невестата, ниту па јас би им купила тави фустани на моите деверуши.
    За мене ни од модни ни од естетски причини НЕ, и многу битно од финансиски.
    Реално на оваа финансиска криза, незнам која би се согласија да даде 10 000-20 000 илјади за фустан кој еднаш ќе го облече. Реално според мене тоа е лудост, зашто само глупите и непрактичните работи се земаат од лудана Америка |(
    Секоја нека си носи што сака, од твоите деверуши што сами ќе си осмислат и платат.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    eeehhh pa i ti 10 000-20 000 iljadi za fustan.... hahahh nema da bidi so dijamanti... pa za da mu gi platis na deverusite ke kosta tolku odprilika... ama ako samite si gi platat po 2000 ili 2500 ke gi fati ili da gi kupat ili da gi sosijat

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Една деверуша јасно ми е што и е работата - врзување на машната на деверот.
    Повеќе деверуши никако не ми оди во глава која улога ја имаат :?: само за китење на свадбениот албум??? :?:

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.283
    Обично го плаќаат или материјалот или шивачката, а според мене треба и двете, оти ако си го купиш сигурно нема да ти испадне толку скапо, и плус нема да го носиш само еднаш како овој и плус ќе ти биде по мерак.
    Значи ако ме викне она ми прави чест, а не јас неа што и изигравам цела вечер кловн во фустан што не ми се допаѓа, не сум знаела.

Плус не се само тие трошоци, што е со малите бидермаери што ги носат деверушите, нив никој не ги спомна :^)

А другарките секако дека нема да ти речат, ама треба да имаш осет оти не е само фустанот, треба да купат поклон, па цел ден се кај тебе, матично, црква, ресторан, за секаде треба да платат такси, таму слики, фризури и така свадбата ќе ги чини многу и без трошокот за фустан, а прашање е дали имаат нивни приходи.

Јас би им ставила само по една китенка на рака, да се знае дека ми се тоа другарките :emo: и би ги поштедила од секакви други непотребни трошоци.

Едит- сега те читам, а тебе не ти се даваат 20000 илјади, скапо ти иде, а нив многу им се даваат по 3000 за фустан, м?
    Кога веќе си решила да имаш деверуши, одврзи го ќесето, и онака еднаш се прави свадба :P
    Не се секирај, нема да ги навредиш, ама воопшто ;)

На eleni23, Annath и lolyta777 им се допаѓа ова.
  10. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Со среќа наоѓање толку евтин фустан, искрено, материјалите ок можеш да земеш поевтин ама за свадби се знае дека саакаат шивачките да земат добра пара.
    Можеби јас претерав со цената, ама за 2000 нема шанси да шиеш фустан, во ек на матури, асолвентски, свадби се креваат цени до плафон, јасно е тоа.
    Јас колку што знам за рака земат 1000ка минимум |(
    А тебе што ти е замислата изјасни се- да имаат исти фустани, како што ти сакаш или?
    Според мене секоја ако ти е другарка ќе дојде на свадбата со свој фустан секако нема сигурно гола да дојде :D и убаво ти поредложи сесилија, само некоја китенка на рака од тебе да се знае дека ти се тие деверушите.

11. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    za taksi i tie dr raboti jas ke mu obezbedam.. samo prasav za fustanite... da mi dadete mislenje.. da ne znaete nekoj dali imal taka i dali mu gi platile fustanite.. oti i jas imam dovolno trosoci.. a ako se soglasaat drugarkite nema da mu bidi probelm da dadat po 2000- 3000 iljadi.. jas ke mu kupam canticki i bedermaeri.. posto znam deka nemozat sami se

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    добра е идеата на sesilija, они да го купат материјалот,а шиењето ти да го платиш....сигурно нема да имаш 10 деверуши.
    п.с. можеш да најдеш шнајдерки што шијат супер за 1000-1500, се разбира ако не е некој модел којзнае каков

постои главна деверуша,и деверуши....главна деверуша е таа што го кити деверот, а останати деверуши се девојките што китат на врата и што се во соба кај невестата кога доѓаат по неа

13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.745
    Па ти си ја знаеш најдобро твојата економска ситуација, а верувам и нивната. Ние тука и да ти кажеме плати им ги, се плаќаат ти ако немаш средства што тогаш?
    Ако сакаш некои такви кичести фустани што не се за облекување никогаш повеќе нормално дека ти треба да ги платиш. Тоа е за тебе, за твојата свадба, не е за нив па сами да си ги плаќаат.
    И ова штом го сакаш, целава работа со деверуши мислам дека треба и да си ја платиш. А и не мисли дека толку евтино се шие фустан.
    Пишувај на кирилица според правилата на форумот. :)

14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    48.413
    Јас сум разговарала со другарките кои ќе ми бидат деверуши, чисто онака муабет сме правеле и секогаш самите тие спомнувале дека фустаните ќе си ги купат они, не директно ама индиректно :) Јас нема да им се мешам во боја, модел , како сакаат тие така :) Имаат слични вкусови и ќе се усогласат. А , и да не ти беа другарките деверуши тие сепак ќе ти дојдеа на свадба, и ќе си купеа некој фустан, па што разлика ќе прави сега што ќе се деверуши па ти да им купуваш :?:

15. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    nemam makedonska podrska... ne ziveam makedonija ... izvini ako ne mozis da procitas ;)

16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    A чекајте малце луѓе. што е работата со фустанот на деверушиве?
    Tреба да носат фустан што невестата сака да го носат, или сами што сакаат си носат?
    Hе ја сфаќам поентава :?:

17. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    pa i jas mislam taka anastasijaki... bas ko tebe... pa ke vidime so ke bidi :) fala so me razbiras
    pa jas samo sakam da nosat ako mozi barem ista boja ne mora ist model ako ne se slozat...a ne ima nareduvam da bidi dolg ili kratok so neznam so

18. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Неее, невестата на пример им кажува што боја а они ќе си одберат исти,или слични модели, или од ист материјал ама различни модели-тоа е ствар на договор

19. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5

pa i jas za to mislam.. mu rekov samo ako mozi nekoja boja otvorena da e.. rozeva ili bledo liljakova, a za model tie megusebno da se dogovorat

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.903
    Малце офф топик
    Извини, а од кај знаеш дека ќе си купуваат нови фустани :^)
    Може ќе обчечат нешто посвечено што им се наоѓа по дома, а можеби и ќе позајмат од некого.
    Јас кога и бев деверуша на мојата другарка двапати се пресоблеков, т.е. преку целиот ден имав една гардероба, а за во ресторанот се пресоблеков, и знаеш што, и двете комбинации веќе ми беа проверени и носени, единствено си купив нови салонки за во ресторанот, а дента носев чизми зашто свадбата беше во февруари.
    Од каде е тоа правило дека деверушата мора да си купи фустан?

Да не се повторувам, во врска со множеството, условно речено, подеднакво облечени и средени деверици, тотално се согласувам со Сесилија.

И од кога тоа постојат повеќе деверици кај нас?
    Една e деверица, таа што му врзува mашна на дверот :!: , а другите (тие што китат надвор и што се во соба со невестата) не се нарекуваат деверици, туку најчесто тоа се блиски другарки или роднини на невестата кои би требало да бидат немажени девојки за да ги фати "мајата" од невестата.

На eleni23 и Hipster им се допаѓа ова.