@eva993 Дали остава траги по облеката? Јас во моментов го користам Аромако од Лаш. Убав ми е, но би сменила кога ќе ми се потроши, така од разонода. Првиот пат кога го купив, некако ко да не се најдовме на иста линија, чуден ми беше, малку и ми реагираше кожата па го баталив и му се вратив по некое време. Скроз поразлично искуство од првиот пат и продолжив да го користам, па затоа се охрабрив да пробам и нешто друго.
Од Рексоната сум најзадоволна. Ги имам пробано pure fresh и оној black & white. Првиот за нијанса повеќе ми се допаѓа, но и двата се со нежен и мирис на чисто. Во лето на горештините само овие два ми се ефикасни и го задржуваат мирисот подолго време. Black & White го среќавам во Стокомак, а првиот последно го начекав во жито маркет па си земав залиха за секој случај. Ако го имате видено некаде ве молам споделете. Еве го на слика.
Мене лично не. Но имам читано во reviews дека на некои им остава жолти „флеки“, пишувам во наводници бидејќи не се класични флеки кои остануваат, туку со првото перење се вадат. Тие се од премногу шеа путер кога ќе се нанесе и тој знае да остава жолти траги. Јас нанесувам повеќе од вообичаеното, но очигледно не толку повеќе за да ми остава флеки. А имам слушнато за искуство (непроверено, ова чисто од муабет), дека дури и на оние на кои им оставало флеки, после неколку месеци користење и флеките престанале да се јавуваат со ист интензитет на нанесување. За времетраење и држење, најдобри ми се имаат покажано Nordic Timber и Vanilla Orchid, па потоа Persian Lime, а најслаб ми беше Pink Grapefruit. Преубав мирис има, ама најмногу требаше да нанесам од него, за да држи задоволително. Бидејќи стикови на база на шеа путер генерално имаат цврста конзистенција, а кожата под пазувите знае да е поосетлива, можно е од многу стискање при нанесувањето да се јави црвенило, кое не мора да значи дека е алергија, туку може да е од механичко триење. Во тој случај добра е идејата на @Biodevojka со нанесување прво на дланките па кога ќе се подстопи малку од самата телесна температура, тогаш баш како слој да се намачка под пазувите. Постои и црвенило од алергија на сода бикарбона (ако не се лажам кај околу 2% од луѓето се јавува оваа алергија), во тој случај не би советувала користење. Имаат за вакви случаи стикови на база на талк пудра. P.S. Исто презадоволна бев и од еден део крем (во лимена кутивка се нанесува со прсти) од марката Wooden Spoon, со сосема нова формула на база на магнезиум хидроксид, што е исто супер алтернатива за оние со алергија на бикарбонат на сода. Не знам во МК дали ја има таа марка, ама ако ја има, имаш евентуално препорака и за тоа од мене.
@eva993 фала ти. Ајде ќе пробам некој од овие двата што ги издвои како најтрајни. Инаку да, знам за алергијата од сода бикарбона, но за среќа не сум една од тие. Мислам дека имав чувство како да не нанесувам доволно од Аромако, па правев малку погруби движења, а кожата ми е доста нежна, па реакцијата ме извади од памет. Протривање меѓу раце и мене ми се виде како најпаметно решение за почеток, па ајде ќе видам. Ќе ви пишам за кој ќе се одлучам. Фала ти и тебе и на @Annath за одговорите.
Јас го користам веке неколку години и презадоволна сум. Го купувам 350 ден. Плус тоа што не содржи парабени, алуминиуви соли, алкохол итн. Едно вакво ми трае половина година. Го препорачувам.
Оваа е од фирмата Форевер, може да ти го нарача некој кој што е член на Форевер, знам дека во Скопје имаат и продавница која се наога на булевар Jane Sandanski па можеш да го купеш дирекно од таму. Е сега јас бидејки користам повеке производи од Форевер морав да се зачленам за да си ги купувам по набавна цена, и овој стик си го нарачувам за 347 денари, тие што работат со оваа, го препродаваат поскапо за некои 50-60 денари плус.
Јас го имам пробано, ама не е ништо посебно. Не штити од потење, само не се замирисуваш. Ама некаде прочитав дека има пестициди во него и ме одврати од користење. Ене го стои така, а мислам дека веќе и треба да го фрлам. Ако сакаш природна опција тие на бен и ана се супер. На почеток не бев задоволна, тешко се нанесуваше и не можев убаво да нанесам. Овде причитав да го ставам на влажна кожа и сега ми е супер.
Секој со своето искуство, јас подобар од овој не сум користела и баш поради тоа толку време се задржав со него. Е сега секој организам различно, штити од потење, стикот има баш пријатна, не нападна миризба како повекето дезадоранси.
Со години го користам Нивеа фреш без алуминиум, добар е, не држи долго ама се што држи подолго е поштетно.
Предлог природен антипреспирант или барем да е без алуминиум, стик, но да е ефикасен на топлово. Оти до сега тие природни што ги имам пробано не се трајни, ќе ставиш наутро, до вечер веќе не држи. Можеби @Biodevojka има предлог
Јас сум многу задоволна од овие на Ben&Anna Исто и овој е одличен. И двата помагаат против лошата миризба. Првиот е во вид на стик во тврда состојба, се нанесува на мокра кожа. Вториот е обичен рол он
Сакаш да не потиш или да не мирисаш? Природните антиперспиранти не спречуваат потење, само лош мирис. Моја препорака се Ben&Anna од Белина или ДМ, или Аромако на Лаш (штандот во Сити Мол). На вакво жешко време на вториов му верувам повеќе.
Не очекувам антипреспирант да спречува потење, тоа си е нормален процес на организмот. Бен и Ана и Аромако ми се непрактични за нанесување, но стикон со лаванда од погоре би го пробала.
Апсолутно се согласувам со @koritsaki @Annath за Бен и Ана ама ако ти смета нанесувањето во тој случај пробај некој од овие два. Коритсаки ти кажа тој од лаванда, ама кај мене беше поефикасен тој од бреза (кај секој е индивидуално ). Инаку јас многу се потам. Еве ти линк од статијата па сама одлучи кој ќе го земеш. https://biodevojka.blogspot.com/2021/06/blog-post_21.html?m=1