Дезодоранси и антиперспиранти без алуминиум

Дискусија во 'Тело' започната од Babyby, 12 јуни 2018.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.366
    Мислењево ти е одамна, ама сакав да те прашам, нели се лепи после од густинот и кокосовото?
    И сооднос колку ставаш?
    Инаку знам за сода и вода, тоа повеќе летно време практикувам и цел ден ниту мирис, ниту потење.
    Барам антипреспиранти на природна база, ама иако некои немаат алуминиум, имаат друг штетен состав.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    9.911
    Не. Кога ќе го утријам во кожа, најнормално се понаша, како и секој друг дезодоранс.

Овој ми е рецептот. 1 лажица кокосово, 1 лажица густин, 1 лажица сода бикарбона.

Ако ми е претечна смесата, додавам уште малку густин и сода. Ако ми е прегуста, уште малку кокосово масло.

Но секако, приспособи го рецептот за тебе. Ако имаш понежна кожа, онда ќе ставаш помалку сода. И пред било што, пред да ставиш на пазув, прво тестирај го на внатрешниот дел од раката, кај бицепсот, или кај кожата на вратот. Оти на некои луѓе знае да им се иритира кожа, посебно од сода.

Кокосовото исто стопи го за да можеш полесно да го мешаш, во дупла чинија; чинијата со кокосово ја ставаш во друга чинија со топла вода да се растопи. Само немој директно на рингла, имам читано дека не е добро за маслото.

Друго шо сакав да кажам, дека есенцијалното масло не е неопходно. Се може и без. Дезодорансот кога ќе се стави на кожа, мириса на апсолутно ништо. А и овие маслава знаат да бидат иритантни на кожа. Но мене никад не ми правеле проблем кога сум ги ставала во мојов дезодоранс, домашниов.

Од кога почнав да го правам овој дезодоранс, немам купено над 5 години купечки. Предобар ми е мене.

На zence, Bubamaricka, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    3.581
    Гледам има доста позитивни искуства од Ben & Anna стиковите, па да споделам и јас. Пред да го купам, користев Dove со алуминиум и бев навикната воопшто да не се потам (дури ни кога вежбам, што не е здраво) и никогаш да не замирисувам. Затоа сега со предрасуди бев за стикот, ама многу добар се покажа, нормално, поти малку повеќе од дезодоранс со алуминиум, ама не замисрисува воопшто, и држи цел ден. Препорака и од мене, а јас едвај чекам да ги пробам и другите :)
    deodorant-coco-mania-ben-anna.jpg

На Snowflake_62, DaisyDream и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  4. goddess.Of.chaos

goddess.Of.chaos Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    1.151
    Биобаза од сода бикарбона и зелен чај, најубав. (y)(y)

На scorpias, TammiB5 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    54
    Како сте задоволни од овој? Остава ли траги на гардероба?

Прикачени фајлови:

6. VSkopje

VSkopje Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2024
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    397
    Дезодорансот на Weleda . Малку е поскап ама вреди. Убав мирис со цитрусни ноти.

7. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    339
    Kolku cena e i kade moze da se najde?

8. VSkopje

VSkopje Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2024
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    397
    Во сите подобро снабдени аптеки. Јас го купив од аптека Виола, околу 800 и нешто ден. Економичен е. Нанесувам повеќе прскања, споро се троши .

На jagotka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    9.598
  10. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    2.725
    Девојки, пред извесно време сменив антиперспирант односно месец дена користев Алое Вера стикот од Форевер ливинг, за кратко време го сменив со Бен анд Анна ситкот. Сега приметивам за прв пат дека ми се направиле темни кругови на пазувите кои никогаш птетходно не сум ги имала. Прво дајте совет како да ги тргнам ако некоја знае, и второ имате ли претстава од што може да ми се појават.

11. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    4.969
    Od toj Ben and Anna ti e.
    Od sodata, hiperpigmentacija ti se napravila. Mene sama mi iscezna mi izblede, otkako prestanav da go koristam.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    2.725
    Фала ти најмногу на споделувањето. Ќе го откаќам и јас, не можам вака да се гледам

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  13. -♡-

-♡- Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2025
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    118
  14. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    175
    Пробајте со Сода бикарбона (за храна) 500 г од Алкалоид, малку на прстите со вода под пазуви, цел ден сте заштитени, испробано, на тој начин користам 10 год, нема никаков мирис, а нормално си е потењето, како што и треба да биде, баталете хемикалии и антиперспиранти ..

На Mumoftwo30 и TrinityNeo им се допаѓа ова.
  15. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.301
    Допаѓања:
    81.879
    И мене ми се случуваше истото со Бен&Ана стикот. Ми избледе пигментот кога го сменив со друг.
    Исто и Аромако од Лаш ми ја осветлува кожата под пазувите, можеби е до содата што ја има во составот, ама малку ми ги лупи деловите околу самата пазува па да го дотрошам и најверојатно ќе го сменам и него. Дали некоја што го користела се соочила со истото?

На slobodka и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    9.911
    Потврдувам. Кога сум у брзање ми е топ ствар. Само знае да ми остави траг на алишта.

Но вака вообичаено, сода бикарбона, кокосово масло и густин ми е предобро нешто. Повеќе од 5 години го користам дезодорансов.

На simoncelicius и Малечка Малинка им се допаѓа ова.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.076
    Допаѓања:
    108.914

И мене ми се лупеше кожата од него, да. Ама не само што ми се лупеше, туку и ме чешаше.

18. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    7.768
    @Puellapulchra Поодамна е постов, ама ако можеш да споделиш сооднос по колку ставаш од состојките? Tnx

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.301
    Допаѓања:
    81.879
    Првиот пат кога го користев пред некоја година, ми направи иритација и имав чешање и црвенило, прекинав да го користам. Па се навратив по некое време, скроз океј беше.
    Сега нешто ми текна да му дадам шанса пак, немаше проблем никаков и таман си реков супер, ги приметив лупешките. Ептен се изнервирав и не верувам пак да го купам кога ќе ми се потроши.
    Ќе си барам нешто друго.

20. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    9.911
    Еве цитирано од претходно што сум пишала. Но бидеќи е лето, повеќе се топи маслото, можеш помалку од кокосовото да ставиш или повеќе од сувите состојки.

На eliesaab и rainbowec им се допаѓа ова.