Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    5.558
    Aqua/Water, Glycerin, Salicylic Acid, Isononyl Isononanoate, Butylene Glycol, Kaolin, Zinc Sulfate, Bifida Ferment Lysate, Sodium Hydroxide, Sodium Polyacrylate, Sodium Hyaluronate, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Ascorbyl Glucoside, Caprylyl Glycol, Hydrolyzed Algin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Biosaccharide Gum-1, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Parfum/Fragrance

Се работи за кремата Нормадерм на Vichy. Сакам дневна крема, до сега користев оил контрол на Еуцерин ама е со спф 50 така да повеќе немам потреба од толку спф па барам друга дневна крема. Имам мрсна кожа со акни на одредени делови, ама ме загрижува што салицилната киселина е 3 состојка, @Biodevojka какво мислење би дала?

2. eva993

eva993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    525
    Точно е дека алкохол кај тоници, мицеларни води и слични производи на водна база може да предизвика иритации, но овде е на 4-та позиција (4-та и 2-ра позиција можат да значат некогаш огромна разлика во проценти на застапеност), а гледам дека пред него има и екстракт од алое вера, кој има смирувачко и антивоспалително дејство, така што јас верувам дека во вака избалансирана формула, алкохолот речиси и не би се осетил на кожата. Секако доколку не е во прашање хиперсензитивна кожа.

Јас би му дала шанса. (fingers)

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    IMG_20200929_190756.jpg
    @Biodevojka ќе може мислење? Се работи за дневен крем на Алверде за нормална до комбинирана кожа.
    Ти благодарам :*

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга салицилната не може да биде повеќе од 2%. Она што повеќе ме загрижува лично е формулата. Не гледам доволно маслена фаза освен Isononyl Isononanoate кое е синтетичко масло. Потоа салицилна во комбинација со Butylene Glycol не ми се допаѓа од проста причина што салицилната веќе прави разредување на горниот филм односно има кератолитичко дејство, бутиленот додадтбо го разредува заштитниот филм...не сум фан на оваа состојка поагресивна е дури и од пропиленот...Некако ми е празен како формула (ова е мое лично мислење) има креми кои се многу подобро формулирани. Џнаеш кремов е премногу концентриран врз апсорбирачка моќ на кожата а занемарено е хидратантното дејство кој еде добар крем треба да го има. Изборот е твој секако. Поздрав.

Овој е многу подобро формулиран како производ. Има комбинација на масла кои се “олеснети“ со алкохолот (типично за германските марки) меѓутоа има многу помало разредувачко дејство врз кожата во споредба со претходниот. Комбинацијата на масла е од сите категории (полесни, потешки масла, путери) и екстракти кои го збогатуваат производот. Мене лично ми се допаѓа.

На Thallia и violetblue им се допаѓа ова.
  5. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    1.305
    @Biodevojka Сакам да те прашам за мислење за козметиката на Санте.Конкретно за оваа крема.
    Aqua (Water), Alcohol denat.*, Glycerin, Cocoglycerides, Glycine Soja (Soybean) Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Cetyl Alcohol, Dodecane, Cetearyl Olivate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Sorbitan Olivate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Salvia Hispanica Seed Extract, Alaria Esculenta Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Lactic Acid, Sodium Lactate, Xanthan Gum, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Parfum (Fragrance)**, Limonene**, Linalool**, Benzyl Salicylate**, Citral**

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ок е Санте е германска козметика и го следи истиот тертип на производство како и сите германски фирми со висок процент на алкохол. Повторувам не е страшно со оглед на тоа што овие фирми ставаат убава маслена фаза. Како производи Санте се ок. Јас порано користев една нивна течна пудра (не секојдневно само за на ТВ кога ме викаа за интервју) и бев многу задоволна. Ако го пробаш кремов пиши импресии. Поздрав

На Katie90 и eva993 им се допаѓа ова.
  7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    24.008
    @Biodevojka, мислење за тоникот за лице?

Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Rosa Damascena Flower Water, Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Phenoxyethanol, PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate.

Благодарам однапред.

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, ако затворам едно око за ПЕГ ППГ и компани (со оглед на тоа што се после феноксиетанолот и се присутни околу 0.50%) не можам никако да преминам преку пропилен гликолот. Штета убава замисла ама пропилен гликол на трета позиција не е баш најдобар за кожата со оглед на тоа што прави разградување на заштитниот филм на кожата. Штета...

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    1.305
    Ако може мислење за оваа крема.

20201026_104804.jpg

Последна измена: 26 октомври 2020
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Одлична е немам никаков приговор. Со Q10 (сигурно наменета за повозрасна кожа) и со одлична комбинација на масла...навистина фантастична комбинација. Маслата се перфектно избалансирани (со различна густина потпомогнати од шеа путерот). Од мене имаш (y)

п.с. за која крема станува збор?

На Katie90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    1.305
    20201026_223509.jpg
    Lidl 2.78e
    @Biodevojka Благодарам на одговорот.Само уште едно прашање за која возраст одговара? Од која возраст смее да се користи ?

Последна измена: 26 октомври 2020
  12. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ако може мислење за кремава Screenshot_20201027-103641_Chrome.jpg

13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Има една Андроид апликација за анализа на состојки во козметички продукти Clean Beauty и прилично е добра. А лоша страна на апликација е тоа што стално детектира лоши состојки :rofl:

На Thallia и Gi.ir.ll192 им се допаѓа ова.
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга па јас би ти рекла 40+...еве може и од 37...

На Katie90 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    @Biodevojka те молам мислење за овој крем за околу очи. Ова е составот:

СОСТОЈКИ (INCI): AQUA, COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, GLYCERYL STEARATE, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, OCTYLDODECANOL, ANGELICA ARCHANGELICA ROOT WATER*, MELILOTUS ALBUS FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT*, SECALE CEREALE SEED EXTRACT*, AMARANTHUS SPINOSUS SEED OIL*, CEDRUS ATLANTICA WOOD OIL*, LINUM USITATISSIMUM SEED OIL*, RIBES NIGRUM LEAF WATER*, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER WATER*, ANTHEMIS NOBILIS FLOWER EXTRACT*, RUBUS IDAEUS FRUIT EXTRACT*, RUBUS IDAEUS SEED OIL*, CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL*, ROSA CANINA FRUIT EXTRACT*, ROSA CANINA FRUIT OIL*, CAPRYLYL/CAPRYL WHEAT BRAN/STRAW GLYCOSIDES, FUSEL WHEAT BRAN/STRAW GLYCOSIDES, POLYGLYCERYL-5 OLEATE, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, GLYCERYL CAPRYLATE, TOCOPHEROL, XANTHAN GUM, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE, BENZYL ALCOHOL, DEHYDROACETIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, PARFUM, CITRIC ACID, LIMONENE, LINALOOL

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y)

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
  18. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    2.601
    @Biodevojka што мислиш за составот на оваа тонирана крема?

INGREDIENTS: AQUA (WATER), CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, C13-15 ALKANE, COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, POLYGLYCERYL-4 DIISOSTEARATE/POLYHYDROXYSTEARATE/SEBACATE, GLYCERIN, SILICA, PROPANEDIOL, TRIETHYLHEXANOIN, KAOLIN, STEARALKONIUM HECTORITE, SODIUM CHLORIDE, CEREUS GRANDIFLORUS (CACTUS) FLOWER EXTRACT, SODIUM HYALURONATE, HYDROLYZED CAESALPINIA SPINOSA GUM, LEUCONOSTOC/RADISH ROOT FERMENT FILTRATE, CAESALPINIA SPINOSA GUM, BUTYLENE GLYCOL, PROPYLENE CARBONATE, CAPRYLYL GLYCOL, CAPRYLHYDROXAMIC ACID, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, ALUMINA, PHENOXYETHANOL, POTASSIUM SORBATE, PARFUM (FRAGRANCE), CI 77491 (IRON OXIDES), CI 77492 (IRON OXIDES), CI 77499 (IRON OXIDES), CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE).

И за оваа камена пудра?

INGREDIENTS: MICA, OCTYLDODECYL STEAROYL STEARATE, MAGNESIUM STEARATE, CAPRYLYL GLYCOL, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, SILICA, MAGNESIUM MYRISTATE, ORYZA SATIVA (RICE) STARCH, ALUMINA, CI 77491 (IRON OXIDES), CI 77492 (IRON OXIDES), CI 77499 (IRON OXIDES).

Последна измена: 30 октомври 2020
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга прости ми не сум ја видела пораката. Сигурно ми промакнала.
    Кремов содржи пептиди...Малку ми е чудна формулата (нешто ми се допаѓа нешто не), ама не можам да кажам дека е лоша. Не е комплетно природно секако ама ок е...Само не е за млада кожа, не знам колку години имаш и за што сакаш крем... Поздрав

Драга првата не е комплетно природна, има и еден силикон иако во мал процент, ама знаеш јас не можам да ти препорачам нешто што има силикон без разлика колкава е количината. Инаку вака како состав гор долу убаво е формулирана и има убави екстракти. Одлуката е твоја.

Пудрата е ок, стандард формула за камена пудра која не е био секако, ама не е лоша.

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lale-to

lale-to Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    185
    @Biodevojka те молам за мислење за составот на овие две креми и пена за миење лице

Прикачени фајлови: