Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.225
    Допаѓања:
    56.911
    Кај мене дефинитивно имаше потреба за дополнителна хидратација. Ова не е баш серум конзистенција, многу е водлесто.

На thelittle17, koritsaki и pdb123 им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.808
    IMG_20201122_204008.jpg

@Biodevojka твој коментар за оваа декларација?

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.657
    Допаѓања:
    106.724
    @LivingGlam @pdb123 @Biodevojka ви благодарам женски на одговорите , ќе го пробам здравје , мене ми требаше нешто за превенција од брчки и затоа го земав , имаше и обичен буфет ама реков овој може е подобар според цената..
    Ќе пишам понатаму во соодветната тема :)

На Biodevojka, LivingGlam и pdb123 им се допаѓа ова.
  4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга најнапред како што кажа точно е дека постојат два вида Hyalyronic Acid (киселина) и Sodium Hyaluronate (нејзина сол). Во козметиката секаде каде што пишува хијалуронска киселина во скоро 90% од случаите користат Sodium Hyaluronate поради пХ вредноста (има повисока пХ вредност). Оние ретки случаи кои користат Hyalyronic Acid не смеат да ја остават чиста и мора да ја корегираат пХ вредноста на истата (на италијански се вели tamponare) да ја качат на повисока пХ вредност нешто приближно до 6 (ова најчесто се прави со 20% раствор од жива сода кој служи за кревање на пХ вредноста) Значи чиста не корегирана нема шанси да ја остават во еден козметички производ. А знаеме дека кога кај една киселина ќе ја кренеме пХ вредноста што прави....преминува во нејзината сол...така да врти сучи исто ти се фаќа...

Втора работа е дека Sodium Hyaluronatе може да биде со ниска и висока молекуларна вредност (јас ги имам и двете дома чисти во прав). Едната е многу похидратанта на ниво на кожата, а другата не дава гел структура (за првпат кога ја растворив и ми излезе како водичка се шокирав) туку е водеста и навлегува подлабоко во кожата (хидрира од внатре ама нема забележителен ефект како онаа со висока молекуларна вредност. Сето ова го имам детално објаснето во една моја статија.

https://biodevojka.blogspot.com/2017/04/blog-post_10.html

Како заклучок дали ќе земеш производ со едната или другата (која е многу ретка) исто ти доаѓа.
    Поздрав.

Не е лошо. Ок.

Мила моја за тебе во секое време :l:

На thelittle17, koritsaki, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.056
    Допаѓања:
    40.398
    @Biodevojka какво мислење имаш за оваа декларација

20201218_001926.jpg

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.585
    @Ano Мене ми изгледа убава формулава. За пудра се работи или нешто такво? Кажи ми баш која е. :)

7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.225
    Допаѓања:
    56.911
    @koritsaki сега видов дека ти си пишувала за друг производ :D
    Јас споделив искуство за цаис од ниод, а ова е нешто слично од ординери. би требало да е похидратантен. Танги ме кога ќе пишеш искуство од ова.

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.056
    Допаѓања:
    40.398
    На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга одлична е декларацијава. Според мене е германски производ вака гледајки ја формулата

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.056
    Допаѓања:
    40.398
    Да станува збор за тонирана крема од логона. Не сакам да ставам пудра под маска периодов, па се мислам да ја земам оваа тонирана крема :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    787
    Витамин Ц
    Органска хијалуронска киселина
    Колаген
    Органска алое вера
    Витамин Е
    Масло од јојоба
    Ферулинска киселина
    МСМ
    Л-аргинин
    Глицерин
    Феноксиетанол
    Етил хексил глицерин
    Ова се состојките на Др Витон вит Ц серумот..мислење?

12. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    787
    @Biodevojka би ти била благодарна доколку кажеш збор 2 за серумот погоре..почнав да го користам се беше супер, кожата ми доби здрав сјај и тенот ми се изедначи, црнките се намалија..но по одреден период нагло ми се нафрла лицето со огромни болни акни ( имав циклус тогаш ) и решив да не го употребувам да видам дали он ги предизвикува со што за 10 дена лицето уште толку ми се исфрли..што значи најверојатно не е од него.Пред 3-4 дена почнав повторно да го употребувам. Лицето ми е делумно исчистено, иако знаат да се појават 1/2 акни.. Го употребувам на благо навлажнета кожа, нанесувам мала количина, чекам 15 минути и нанесувам малку јојоба масло.
    Дали е во ред?

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга за овој серум мислам дека веќе имам говорено. Не прифаќам производи каде не се знае точна декларација. Онаа која ми ја покажаа стриктно за овој производ беше нешто како активни состојки.....и останати состојки.....Од ова што ти го напиша погоре ништо не се разбира која состојка доаѓа после која итн. Немам прегледност воопшто. Сѐ додека не може убаво да дознаам како е формулиран производот истиот не би можела во никој случај да го препорачам затоа што јас самата се двоумам. Се надевам ме сфаќаш. Инаку реакцијата на кожата можно е да не е предизвикана од серумот, туку од нешто сосема трето (реакција на некоја состојка, маските за заштита од ковид кои ги носиме или било што друго). Поздрав.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. l0vekim

l0vekim Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    @Biodevojka може да кажеш дали е добар составот?Станува збор за есенција/серум.
    Вода, филтрат од слуз од полжав, бутилен гликол, глицерин, ниацинамид, 1,2-хександиол, сок од лист од Aloe barbadensis, sh-олигопептид-1, пчелин отров, екстракт од Plantago asiatica, екстракт од Laminaria digitata, екстракт од лист од Diospyros kaki, екстракт од кора од Salix alba (врба), екстракт од кора од Ulmus camepestris (брест), екстракт од корен од Althaea rosea, екстракт од лист од Aloe barbadensis, бета-глукан, бетаин, акрилати/C10-30 алкил акрилат кросполимер, аденозин, пантенол, алантоин, пентилен гликол, екстракт од Zanthoxylum piperitum, екстракт од Pulsatilla koreana, екстракт од Usnea barbata (лишај), полисорбат 20, лецитин, аргинин.

Колку што истражив добри се состојкиве освен акрилатите за кои пишуваше дека се микропластика.Не се разбирам многу и затоа тебе ти се обраќам.Благодарам однапред.

15. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.657
    Допаѓања:
    106.724
    Драга @Biodevojka мислење за ноќнава крема? Благодарам :l:

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, мем силикони о како идеја е убава. Она што воопшто не ми се допаѓа е фактот што ставиле BHT значи кога ќе видам потенцијално убави креми со BHT како антиоксиданс ми се плаче верувај. Има и други синтетички состојки ама ај да им прогледаш низ прсти... но на оваа не можам. Изборот е твој секако. Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    1.313
    Здраво ќе може ли да ми кажете мислење за следниве продукти :
    неутрогена ноќна крема од хидро линијата
    Aqua, Glycerin, Butylene Glycol, Isononyl Isononanoate, Dimethicone, Citrus Limon Peel Extract,
    Zea Mays Starch, Trehalose, Sodium Hyaluronate, Ethylhexylglycerin, Hydrolyzed Hyaluronic
    Acid, Dimethicone Crosspolymer, Magnesium Aspartate, Caprylyl Glycol, Zinc Gluconate, Copper
    Gluconate, Isohexadecane, Hydrogenated Palm Glycerides, Dimethiconol, Sorbitan Isostearate,
    Potassium Cetyl Phosphate, Polysorbate 60, Sodium Laureth Sulfate, Acrylates/Beheneth-25
    Methacrylate Copolymer, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer,
    Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Sodium Metabisulfite, Phenoxyethanol, Parfum. [PR-0000960]
    Tонер за лице
    AQUA, ALCOHOL DENAT., PENTYLENE GLYCOL, HEPTYL GLUCOSIDE, GLYCOLIC ACID, LACTIC ACID, GLYCERIN, SODIUM HYDROXIDE, SALIX NIGRA BARK EXTRACT, HYLOCEREUS UNDATUS FRUIT EXTRACT, PHENOXYETHANOL, BENZYL ALCOHOL, PARFUM, POTASSIUM SORBATE, HEPTANOL, TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE, SODIUM BENZOATE, TOCOPHEROL.
    Нивеа дневна крема
    Aqua, Glycerin, Alcohol Denat., Cetearyl Alcohol, Distarch Phosphate, Dimethicone, Glyceryl Stearate Citrate, 1,2-Hexanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Dibutyl Adipate, Myristyl Myristate, Octyldodecanol, Dicaprylyl Carbonate, Cetearyl Isononanoate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Phenoxyethanol, Carbomer, Trisodium EDTA, Sodium Hydroxide, Rosa Damascena Flower Water, Sodium Hyaluronate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Sorbic Acid, Linalool, Geraniol, Citronellol, Limonene, Methyl Benzoate, Tocopherol, Parfum, CI 16035., BHT, Parfum
    Средство за чистење на лице со хијалуронска киселина од нивеа
    Aqua, Propylene Glycol, Glycerin, Poloxamer 124, Sodium Hyaluronate, Pentylene Glycol, 1, 2-Hexanediol, Trisodium EDTA, Decyl Glucoside, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Hydroxide, Cetrimonium Chloride, Phenoxyethanol
    Витамин Ц со алфа арбутин (Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%)од the ordinary

18. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    787
    @Biodevojka конечно ја најдов целосната декларација на Др Витон серумот, ако може да ја погледнеш :sun:
    Плус пишуваше дека застапеноста на вит Ц е 20%, што значи тоа?
    • Sodium Ascorbyl Phosphate,
    • Hyaluronic Acid,
    • Collagen,
    • Aloe Barbadensis Leaf Juice,
    • Dimethyl Sulfone,
    • Tocopherol,
    • Ferulic Acid,
    • Simmondsia Chinensis Seed Oil,
    • Phenoxyethanol,
    • Ethylhexylglycerin,
    • Glycerin,
    • Arginine

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво, најнапред да започнам од фактот дека во серумов нема шанса да има 20% Ц витамин. Сигурно се прашуваш како знам...користена е формата САП (Содиум Аскорбил Фосфат) која ја имам јас дома и се користи најмногу до 2%. Во одредени случаеви може и до 4% ама ќе даде проблеми со пХ вредноста на финалниот производ. САП има многу висока пХ вредност и ако го ставиш над 2% самиот производ ќе има висока пХ вредност... Во оваа форма во која е, се сомневам дека процентот е 20%. Во spoiler ќе ти оставам текст од производителот во врска со употребата на оваа состојка.

Понатаму ова не ми изгледа на комплетна листа...вит. Ц во што е растворен сигурно како прва состојка треба да има вода или алое вера или нешто било што. Не може декларацијата да започне со состојка во прав на прва позиција. После неа хијалуронска во кој вид е... дали во прав, дали раствор...Состојките како состојки се ок, само вака наредени мене лично ми немаат смисла. Токму и затоа велам дека не се знае со точност декларацијата која состојка после која следува и во колкав процент. Единствено мене лично не ми се допаѓа Dimethyl Sulfone која немало потреба да ја ставаат (според мене, лично мислење, може за некој има смисла).

SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE

Produttore: Azienda chimica tedesca.

Il sodio ascorbyl fosfato è attualmente la forma

"regina" per quanto riguarda l'impiego di vitamina C

nelle formulazioni cosmetiche. Il titolo di questo prodotto

è grado farmaceutico: 97,5 con rapporto 1:1. Questo vuol

dire che il tenore in acido ascorbico rilasciato in forma stabile

è del 50%. Il prodotto si presenta in polvere, idrosolubile ed

è opportuno aggiungerlo in fase C disciolto in un pò d'acqua.

La sua attività, a seconda delle percentuali sono di tre tipi.

Da 0,1 a 0,5% antiossidante, da 0,1 a 2% antiage, da 2 a 4%

ha attività schiarente. Può essere utilizzato in tutte le formulazioni,

buona l'associazione con alfaidrossiacidi e/o acido ialuronico,

quest'ultimo va aggiunto separatamente altrimenti il gel di ialuronico

perde la sua strutturazione reologica liquefacendosi. Per migliorare

ulteriormente l'attività del SAP ottima la vitamina E pura in sinergia.

Il prodotto risulterà ulteriormente più stabile con l'utilizzo di chelanti

quali l'acido fitico, l'aperoxid, l'edta etc.

Il sodio ascorbil fosfato tende a rendere alcalina la soluzione, per cui è

opportuno a fine preparazione far virare il ph con opprtuno agente acidificante.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.657
    Допаѓања:
    106.724
    @Biodevojka може мислење за оваа ноќна крема ? Дали се ок состојките и дали одговара за мојата возраст (31 година)