Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    @koritsaki драга кога ја видов апликацијата помислив да не треба да си нарачам нешто ахахаххаа. шала на страна, кремава е без силикони и нафтени деривати, солидно формулирана (има и синтетички состојки). Е сега, на втора позиција има алкохол кој не знам во колкав процент е ставен, ама глицеринот кој во кремите за масна кожа, (а ова ми излгледа на крем за масна кожа) е најчесто околу 3%, (секако не можам а кажам со прецизност колку ставиле) значи дека алкохолот може да е од 5 до 7% (секако ова е прогноза може и помалку а може и повеќе). После конзервансот phenoxyethanol кој во козметиката се користи најмногу 1% (а може и помалку, 1% му е лимит дозволен од ЕУ) сѐ што гледаш во кремата односно сите состојки под овој конзерванс се под 1%. Така да маслата, екстрактите, хијалуронската киселина, вит. Ц сѐ е помалку од 1% а можеби и 0,5% во целата крема. Поздрав.

На irenna и koritsaki им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    Ти благодарам на брзиот одговор @Biodevojka :) сега имам крема моментално таа на La roche posay но бидејки ти ми имаше кажано дека има силикони , кога ќе ми заврши сакам да земам некоја друга а оваа ми изгледа примамливо :)инаку да за комбинирана до мрсна кожа е. Исто така што претходно заборавив да го наведам , имам читано по блогерки дека несмее кремава да се користи преку ден поради витаминот ц , а па од друга страна продавачката ми рече дека нема врска може и ден и ноќ да се користи. Ама штом викаш дека нема многу витамин ц внатре тогаш не би преставувало проблем за утринско користење. :)

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, ако ја користиш летно време без разлика на составот сепак ти препорачувам заштитен фактор врз неа. јас и кога ставам најобични креми (во смисла фотостабилни) секогаш ставам фактор 50 затоа што сонцето може да направи вистинска штета на кожата. Или пак користи ја само навечер. Поздрав.

На koritsaki и irenna им се допаѓа ова.
  4. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.970
    @koritsaki ако го имаш гелот од La roche posay ќе можеш да го сликнеш составот и да го постираш?

5. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683

Гелoт зa миење нa лице? :)

На lovemme му/ѝ се допаѓа ова.
  6. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
  7. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.970
    Ја очекувам @Biodevojka

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Формулата на производот е блага, не е агресивен СЛЕС е избалансиран со бетаин па потоа доаѓа солта во декларацијата. Лично не ми се допаѓаат ПЕГ (нормално нафтени деривати се) особено оној високиот 120 ама ова е мое лично мислење, можеби во оваа формула се неопходни. Според мене овој гел има функција само да измива (да го отстрани вишокот на себум), затоа што не гледам некои екстракти кои ќе делуваат на проблематиката на масна кожа склона кон акни. Поздрав.

На koritsaki и lovemme им се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.351
    @Biodevojka, еве ја декларацијата на рол-онот од Yves Rocher.
    Парабени најверојатно нема (или се лажам?), но ете гледам алуминиум и во овој состав.
    А баш е погоден за осетлива кожа, не се случило никогаш да ме пече по нанесување или да ми направи иритација, за разлика од рол-оните на Алверде кои очигледно не ми одговараат.
    20160226_224215.jpg
    20160226_224050.jpg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво, за жал има алуминиум и тоа алуминиумова сол која побрзо се таложи во организмот за разлика од потасиум алум кој побавно се таложи ама крајниот ефект е ист. Парабени нема, меѓутоа воопшто не ми се допаѓа (мене лично) антиоксидансот односно BHT при крајот на декларацијата наместо кој можеле да стават витамин Е. Поздрав.
    п.с. жал ми е што алверде не ти одговараат секако една козметика не може да биде супер за сите, ама пробај некој друг рол он без алуминиум како ла сој или др. хаушка. Видов нова линија на деодоранси и рол он на санте имаа и органски парфеми (на штандот на логона во Сити Мол), немав време да ги разгледам, ама прва прилика и дефинитивно нешто ќе пробам. Санте е доста поевтина од логона на пример балзамот за коса помнам дека беше 350 денари за разлика од логона кој кошта околу 700.

На irenna и Mishela им се допаѓа ова.
  11. Elisabeth

Elisabeth Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    5.259
    @Biodevojka Дали можеш да го разгледаш овој состав? Се работи за антиперспирант на Nivea Pure and natural action, без алуминиум.

Ingredients:
    Butane, Alcohol Denat, Isobutane, Propane, Butyloctanoic Acid, Ethylhexylglycerin, Methyl Phenylbutanol, Octydodecanol, Propylene Glycol, Aqua, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-isomethyl Ionone, Geraniol, Citronellol, Parfum

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Не е секако природно, ама за Нивеа не е лошо. Ми се чини дека ова е најсолидна декларација на традиционален деодоранс што ја имам видено до сега. Секако има и подобри, ама има и полоши. Поздрав.

На koritsaki, Mishela, Elisabeth и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    @Biodevojka, ова е декларација од крема за лице.
    Ја добив на поклон од другарка, па дали вреди да се користи или има штетни состојки?
    Имам проблематична кожа и ми е страв да експериментирам.

Прикачени фајлови:

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга секоја кожа различно реагира и дури и најдобрата органска крема би можела да ти даде реакција, тоа е индивидуално и за тоа не може да говорам. Кремов има сѐ она за кое многупати имам говорено: има течен парафин, има петролатум, има ПЕГ 100 има силикон, има ланолин, има парабени и плус 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL испушта формалдехид, а штета затоа што има и убави состојки како секрет од полжав, екстракт од камилица. Јас лично не би го користела затоа што е спротивно на она за што се залагам, меѓутоа не би можела да ти кажам дали да го користиш или не, затоа што одлуката треба да биде твоја. Поздрав.

На cloud му/ѝ се допаѓа ова.
  15. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    10.709
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво, оваа веќе ја имам видено ми се чини во темата за мајки ако не се лажам. Кремава е сосема ок, единствено е што има Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, кој не е баш најдобар, ама е во ептен мал процент. Инаку другите состојки се сите ок. Како и да е подобра е од многу други традиционални креми кои сум ги видела. Поздрав.

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга ја префрлам овде твојата порака да може и другите да ја видат.
    Од декларацијата што ми ја приложи, да немаше кремава три четири состојки кои не ми се допаѓаат затоа што не се во склад со она за кое се залагам, овој производ ќе беше супер. Има прекрасни состојки како козјо млеко, витамин А, маслиново масло, меѓутоа штета што има присуство на ПЕГ, силикон (диметикон), и секако DMDM hydantoin кој испушта формалдехид. Има два хемиски филтри едниот е Butyl Methoxydibenzoylmethane кој е нестабилен меѓутоа во формулата е стабилизиран благодарение на octocrylene, значи од аспект на фотостабилност односно заштитни филтри, кремов е стабилен, односно ок (иако јас лично секогаш претпочитам физички филтри наместо хемиски). Како и секогаш, изборот е твој. Поздрав

На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.904
    Допаѓања:
    272.534
    Благодарам многу!

19. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Што мислиш за составот на оваа крема за околу очи на Алверде:

AQUA HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL* PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL* GLYCERYL STEARATE CITRATE CETEARYL ALCOHOL SUCROSE STEARATE RHIZOBIAN GUM XANTHAN GUM OLEA EUROPAEA* CENTAURIUM UMBELLATUM* QUERCUS ROBUR* CARPINUS BETULUS* ALCOHOL* SODIUM HYALURONATE PHYTIC ACID TOCOPHEROL CITRIC ACID SODIUM BENZOATE POTASSIUM SORBATE BENZYL ALCOHOL *ingredients from certified organic agriculture
    И дали може да се користи од 26 години, зошто гледам има хијалурон?

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремов е супер, јас го немам видено со оваа декларација, оние кои ги имам видено беа со друг состав. Го има кај нас во Ск? Како му е името? Многу убава комбинација на масла, омекнува, храни, хидрира и можеби има блага избелувачка моќ за темните кругови, со еден збор дава свежина на кожата. Хијалуронската киселина има функција да ја задржи хиратацијата во кожата и нели има и анти ејџ ефект. Кремов како состав многу ми се допаѓа. Е сега што се однесува до твојата возраст, јас лично не би препорачала хијалуронска пред 30 години (по 30 години се намалува производството на колаген и кожата има потреба од одредени состојки надворешно), според мене нема потреба. Доволно е да ја хидрираш кожата со некој крем кој е едноставен, меѓутоа одлично хидрира и храни. Секако ова е мое мислење, доколку професионалец како дерматолог ти рече да користиш нешто слично секако послушај го. Јас за себе кога би требало да бирам на таа возраст би одбрала нешто поедноставно кое ќе ја оддржува еластичноста на кожата, а за три години може слободно да почнеш да ја користиш. Поздрав.

На sorbet, Mishela и Deemy им се допаѓа ова.