Форумџика на годината

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    EWG не би ја препорачала како добар избор. Знам дека во САД луѓето многу ја користат за референца, ама професионалците од индустријата (дерматолозите, козметичките хемичари) активно нагласуваат дека е многу лош избор на информации и дека се одговорни за многу неточни информации и многу fear-mongering и сега се обидуваат да ја поправат штетата што ја нанеле EWG (заплашување и вилифицирање на состојки). Исто, им се случувало и иста состојка во два различни производи да е оценета различно (штетна во едниот, супер во другиот - особено ако се работи за производи кои се промовирани од нив).

На Ina V му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ina V

Ina V Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    1.560
    Ок, не го знаев ова. Некогаш разлика настанува и затоа што одредени состојки што се строго забранети во ЕУ, се дозволени во козметички производи во САД.
    За жал и индустријата повеќе си го брка профитот отколку безбедноста на луѓето, поефтино им е да си ги бранат производите отколку да мора да ги повлечат од пазарот и да ги преформулираат.
    Нас ни останува да се водиме по некои генерални препораки, зошто во право си, наидуваме на контрадикторни информации и тоа не само на EWG, туку насекаде по интернет страните.

3. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    2.598
    @Biodevojka Што мислиш за составот на оваа крема за лице?

Water/ Aqua, Urea, Cetearyl Alcohol, Coco – Caprylate/ Caprate, Glycerin, Ceteareth-20, Soybean Oil / Glycine Soja Oil, Glycol Cetearate, Maltooligosyl Glucoside, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Caprylic/Capric Triglyceride, Rice Extract / Oryza Sativa Extract, Hydrolyzed Rice Protein, Sodium Hyaluronate, Squalane, Cherry Blossom Extract / Prunus Serrulata Flower Extract, Allantoin, Phenoxyethanol, Fragrance / Parfum, Acrylates/C10 – 30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Disodium EDTA, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Octadecyl Di-t-Butyl-4- Hydroxyhydrocinnamate, Hexyl Cinnamal, Linalool, Limonene.

4. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    @Biodevojka те молам за мислење дали кремата и гелот се добар избор за акнеста кожа на тинејџер?
    IMG_20210621_204405.jpg
    IMG_20210621_204148.jpg

5. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не е баш најприроден ама не можам да кажам дека е лош. Има состојки кои мене воопшто не ми се допаѓаат иако во мал процент.

Здраво драга формулта е избалансирана, ама е многу многу хемиски производов. Состојките воопшто не ми се допаѓаат. Значи не е агресивен ама е многу хемиски. Доколку сакаш нешто поприродно за тинејџер земи го ова едно од најдобрите е

На ana-sweet и buba4e89 им се допаѓа ова.
  6. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    2.598

Дали некоја од овие би била подобар избор и ако да, која? Имам нормална кожа со масна т-зона. Во главно чисто ми е лицето само ми треба добра крема за хидратација.

AQUA, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, GLYCERYL STEARATE, GLYCERIN, CETEARYL ALCOHOL, NIACINAMIDE, VACCINIUM VULCANORUM FRUIT EXTRACTʷʰ , VACCINIUM MYRTILLUS FRUIT EXTRACT*, RIBES NIGRUM LEAF EXTRACT*, ROSA DAVURICA FLOWER EXTRACTʷʰ , RUBUS ARCTICUS FRUIT EXTRACT*, DASIPHORA FRUTICOSA EXTRACTʷʰ , PHOSPHOLIPIDS, SPHINGOLIPIDS, UBIQUINONE, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, BENZYL ALCOHOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, PARFUM, CI 28440, CI 16035, EUGENOL.

AQUA, POLYGLYCERYL-6 STEARATE, SODIUM STEAROYL LACTYLATE, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETEARYL ALCOHOL, MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE, BETULA ALBA BARK WATERʷʰ ʰ, PANTHENOL, SODIUM HYALURONATE, ALLANTOIN, BETULA ALBA LEAF EXTRACTʷʰ*, ARALIA MANDSHURICA LEAF/STEM EXTRACTʷʰ*, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT*, NUPHAR LUTEUM ROOT EXTRACT*, VIOLA ODORATA EXTRACT*, POLYGLYCERYL-6 BEHENATE, TOCOPHEROL, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, BENZYL ALCOHOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, PARFUM, SILICA, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, CI 77891, CI 77491, CI 42051.

AQUA, COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, GLYCERYL STEARATE, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, OCTYLDODECANOL, ACHILLEA MILLEFOLIUM FLOWER WATER*, MELILOTUS ALBUS FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT*, SACCHARIDE ISOMERATE, SORBUS SIBIRICA EXTRACT*, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL*, MENTHA PIPERITA LEAF WATER*, MENTHA PIPERITA OIL*, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER WATER*, ANTHEMIS NOBILIS FLOWER EXTRACT*, NUPHAR LUTEUM ROOT EXTRACT*, ANGELICA ARCHANGELICA ROOT WATER*, ALTHAEA OFFICINALIS ROOT EXTRACT*, HAMAMELIS VIRGINIANA WATER*, ROSA CANINA FRUIT EXTRACT*, SODIUM CITRATE, CAPRYLYL/CAPRYL WHEAT BRAN/STRAW GLYCOSIDES, FUSEL WHEAT BRAN/STRAW GLYCOSIDES, POLYGLYCERYL-5 OLEATE, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, GLYCERYL CAPRYLATE, TOCOPHEROL, XANTHAN GUM, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE, BENZYL ALCOHOL, DEHYDROACETIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, PARFUM, CITRIC ACID, LIMONENE, LINALOOL, CITRAL, GERANIOL.

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Првата декларација многу ми се допаѓа. Кој крем е тоа?

8. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    2.598
    [​IMG] Оваа е.

Јас па се мислев за последната од Конопка, ама штом оваа има најдобра декларација тогаш неа ќе ја земам

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ова е само за навечер и тоа не секојдневно туку само двапати неделно. Земи ја од конопка ако ти треба за секој ден.

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.625
    Допаѓања:
    106.597
    @Biodevojka Зошто кремава погоре што ја постави членката до боровинките смее да се користи два пати неделно, зошто е крем маска или?
    Јас сакав да те прашам имсм слична крема од Natura siberica ама уште не сум почнала да ја користам, според составот исто да ја користам два пати неделно или може секој ден? Како обична крема се става и не се одмива нели?

Ова е кремата

И составот

Последна измена: 2 јули 2021
    На Biodevojka и buba4e89 им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.094
    @Biodevojka Би сакала да те прашам дали е добар овој Бустер. Се работи за вегански продукт од драгстор веганска козметика, но ме загрижува состојката parfum на крајот што можеби е додадено само за да мириса.
    5690A30D-0A52-4EB9-B69B-F282F9F5A06A.jpeg

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга двапати неделно затоа што е поилно како маска, нема потреба секојдневно да се нанеува. Ова на сликата што го имаш постирано го имам користено преубаво е. Имам и видео направено за истото, ќе ти го прикачам овде да го видиш.

а ова е статијата

http://biodevojka.blogspot.com/2020/05/blog-post_20.html

Драга не е комплетно природно, ама не можам да кажам дека е лошо, идејата е интересна. Не ми се допаѓа пропилен гликолот на трета позиција. Не знам колку посто е нијацинамидот ама еве да речеме дека е околу 2% , сигурно толку е и пропилен гликолот. Можно е да е како резултат на ектрактите, односно сие екстракти се гликолни па затоа и го навеле во декларацијата. Полисорбатот не ми се допаѓа, како што кажав не е комплетно природен, ама ако го имаш веќе земено користи го.

На buba4e89 и koritsaki им се допаѓа ова.
  13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.625
    Допаѓања:
    106.597
    @Biodevojka како сум го пропуштила ова видео :whew::) значи да очекувам мрсна кожа сабајле кога ќе станам. Мојата кожа е комбинирана мрсна и се надевам ок е за мојата возраст , 31 година имам :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Стави помалку и нема да се масти многу. Башка кај секој е различно кај мене така реагираше. Ептен ако ти се масти користи го за тело особено после плажа кога кожата е посува. Ок е за тебе.

На buba4e89 и koritsaki им се допаѓа ова.
  15. Maraya✓

Maraya✓ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    68
    Мене оваа крема многу ме изфрлаше.ми излегуваа големи болни акни . @Biodevojka sakam da ve prasam da mi predlozite nesto protiv pegi od sonce sto bi mozela da go koristam so zeleniot gel za mienje i krema od bereza na natura siberica?nesto efikasno..i dali ovoj sostav na ovaa krema e ok

Прикачени фајлови:

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга пегите за жал не можеш да ги избришеш со крем, кој и да ти каже спротивно ќе те излаже. Може ако сакаш да ти препорачам еден серум за флеки од сонцето да го пробаш Еве овој кошта 745мкд (не знам дали ти влегува во буџет).

На buba4e89, koritsaki и Maraya✓ им се допаѓа ова.
  17. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2016
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    96

Прикачени фајлови:

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга овој е на база на хемиски филтри а и декларацијата не е баш најсјајна има навтени деривати. Изборот е твој секако јас не се мешам. Поздрав.

19. barbiegirl01

barbiegirl01 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    16
    @Biodevojka мислење за оваа декларација? Се работи за крема за лице B99EE99B-55D9-4ACA-94E1-924F3E2EFCD2.jpeg

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082