Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.971
    20221209_115023.jpg

@Biodevojka сакам да го купам овој производ но ме интересира составот дали е добар ?

2. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.518
    @Biodevojka ако може мислење за сапунов. 20221220_223314.jpg

3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга вака ми изгледа ок, само не ми се допаѓа ознаката и некои други масла....кои други масла??? Јас на пример избегнувам сапуни со палмино масло итн. Не е фер да не се наведе сѐ комплетно во декларацијата.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    10.127
    NGREDIENTS: Aqua, Glycine Soja OP, Alcohol denat, Glycere Nudiera OIF, Olea Europaea Fruit OIP, Myristyl Alcohol, Burns Parki Butter', Cetearyl Alcohol, Prunus Amygdalus Ducsoi Stearate Citrate, Calendula Officinalis Flower Extract: arte SceryilUndecylenate, Rhus Vernicflua Peel Cera, Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Tocopherol, Melanthus Annuus Seed OIP, Ascorby|Palmitate, Parfum

5C513E2A-5476-47E7-9E06-C62EDA6ADF1D.jpeg B828DAE5-2802-4CE1-A25B-82376963880F.jpeg
    Ако може мислење од @Biodevojka за оваа бебешка крема. Претходно имав купено од истатата линија ама погуста крема па ја купив оваа мислејќи дека е истата само со мала измена во амбалажата. Состојките ме зачудија малку зошто во две соединенија има алкохол, а знам дека тоа за бебеиња строго се избегнува.

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга алкохолот овде не се чувствува многу затоа што маслената фаза е многу висока (кремот е доста богат со масла), така да алкохолот на некој начин ја тампонира смесата. Инаку Cetearyl Alcohol не е алкохол туку еден вид на ко-емулгатор кој дава густина и ја подобрува структурата на производот, a Myristyl Alcohol има емолиентно, односно омекнувачко дејство врз кожата. Постојат многу подобри производи од овој вистина е, ама и овој не е лош. Ја би ти ги препорачала овие два

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.779
    Допаѓања:
    202.690
    Првиот крем е одличен @MissDior, јас го зедов за децава, им се погоди, двајцата со сува кожа, особено малото, беше и атопичар. Од кремов не се чеша, ако не ставам ништо, знае рани да си направи од чешање. И за лице може да се користи.

7. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    10.127
    И јас го користев за делови со егзема и многу убаво делуваше. Ама го имав купено лани, беше плус со цинк мислам и имаше густа текстура. А овој новиот сега е со полесна текстура, го купив мислејќи дека е истиот зошто германски ме знам многу

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.779
    Допаѓања:
    202.690
    За Алга Натис зборуваме? Или за кремот на Алверде. Оти јас за Алга Натис кажувам, тој на Алверде ми беше тежок, одамна го имав. Овој е полесен и попријатен, без мирис, лесно се мачка и упива.

9. goddess.Of.chaos

goddess.Of.chaos Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    1.143
    @Biodevojka, те молам за мислење за следниве состави, се работи за гел за туширање и за шампон. Во потрага сум по двете, доколку овие содржат штетни состојки, те молам за сугестија за други. Косата е сува да напоменам. Ти благодарам многу.

AQUA, ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT*, COCO-GLUCOSIDE, SODIUM COCO-SULFATE, LAURYL GLUCOSIDE, GLYCERIN**, POLYGLYCERYL-4 CAPRATE, SODIUM CHLORIDE, ROSA CANINA FRUIT EXTRACT*, ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT*, ASCORBYL PALMITATE, BETA-SITOSTEROL, SODIUM HYALURONATE, SQUALENE, GLYCERYL OLEATE, HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE, LECITHIN, TOCOPHEROL, LACTIC ACID, PARFUM, GERANIOL, LIMONENE.

AQUA/WATER/EAU, DECYL GLUCOSIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL*, GLYCERYL STEARATE, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL*, BENZYL ALCOHOL, XANTHAN GUM, SODIUM CHLORIDE, OLEA EUROPAEA (OLIVE FRUIT) OIL*, LACTIC ACID, GLYCERIN, GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, PARFUM (FRAGRANCE), ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER*, LINALOOL, LIMONENE, CAESALPINA SPINOSA GUM, TOCOPHEROL, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, SODIUM HYDROXIDE

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Добри се и двете декларации. Поздрав

На goddess.Of.chaos му/ѝ се допаѓа ова.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.863
    Допаѓања:
    107.720
    Мислење за кремава за околу очи :)
    @Biodevojka

Screenshot_20230121-172045_Chrome.jpg

12. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Хај, истиве состојки за кои ја прашувате биодевојка можете сами да си ги проверите на оваа страна https://www.cosdna.com/eng/ingredients.php

copy paste на состојкиве и ке ви даде оцена колку е безбедна некоја состојка и објаснување
    upload_2023-1-21_17-54-0.png

мислам дека истава страна ја користи и биодевојка

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга воопшто не ја користам таа страна бидејќи кога анализирам го гледам производот во целина а ме одредени состојки (освен ако не станува збор за силикони или слично па не го гледам воопшто производот). ПОздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Доколку не ме разбраа другите, со помош на оваа страна се прави анализа на сите состојките од еден производ и така се добива целосна слика на производот,не е нешто комплицирано

15. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    @Biodevojka Дали може да те замолам да го разгледаш составот на оваа крема за лице со заштитен фактор од Еси, дали содржи минерални филтри или хемиски? Случајно ја најдов и досега сум многу задоволна од нивните производи, но не можам да најдам со какви филтри е кремата. Фала најмногу :)

Screenshot_20230223-110028_Samsung Internet.jpg

Последна измена: 23 февруари 2023
  16. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    233
    @Biodevojka дали може да ми дадеш повеќе инфо за кремата и серумов?

Моментално оваа ја користам, ми се чини дека е добра. Инаку нема декларација, само ова е.

20230223_131911.jpg

А за серумот, од Loccitane e.
    Еве ги состојките

Screenshot_20230224-135213_Chrome.jpg

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Без декларација за првиот проивод не можам ништо да кажам. За втората декларација не е баш најприроден производот ама не е ни лош.

На Ana.brojka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Хемиски филтри...

На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    233
    Фала ти многу. А на првиот не ни имаше декларација или состојки нешто подетално, само тоа на капачето одозгора што пишува и толку. Се надевам е добра пак

20. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.720
    @Biodevojka Што мислиш за пастиве, и која е подобра?

1:

Screenshot_20230311_204730.jpg

2:

IMG_20230311_204459.jpg