Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Ја има кај нас се работи за оваа крема
    4010355146755-859555_org.png
    А моментално ја користам оваа, само не знам дали и во неа има анти ејџ состојки, дали ќе можам да продолжам да ја користам
    4010355849236-928757_org.png
    Еве и го составот:
    Aqua | Helianthus Annuus Seed Oil* | Butyrospermum Parkii Butter* | Glycerin* | Glyceryl Stearate Citrate | Glycine Soja Oil* | Alcohol* | Cera Alba | Cetearyl Alcohol | Myristyl Myristate | Simmondsia Chinensis Seed Oil* | Sorbitan Stearate | Euphrasia Officinalis Extract* | Chamomilla Recutita Flower Extract* | Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder* | Helianthus Annuus Seed Oil | Xanthan Gum | Glycerin | Bisabolol | p-Anisic Acid | Tocopherol | Calcium Alginate | Sodium Hydroxide | Parfum** | Sucrose Cocoate | Alcohol | Limonene** | Linalool** | Geraniol** | Citronellol** | Benzyl Alcohol** *ingredients from certified organic agriculture **from natural essential oils

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Супер е и оваа како производ. Има смирувачко дејство затоа што содржи невен, камилица, алое вера екстракт итн. Убава е ми се допаѓа, хидратантна е и хранлива. Поздрав.

Последна измена: 3 март 2016
    На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Битно нема анти ејџ состојки, епа не ја менувам ќе продолжам да ја користам.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    @Biodevojka за жал на форумов само ти се разбираш од работиве, а и воедно имаш волја да ни помогнеш, па и јас ќе ти поставам прашање, што мислиш за кремава?

Прикачени фајлови:

5. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka А што мислиш за составот на оваа крема за лице, и дали има анти ејџ состојки, до сега ја користев матирачката на Алверде, но во последно време не ми го хидрира доволно лицето, па сакам да сменам, ама гледам повевеќето креми на Алверде имаат анти ејџ.

AQUA HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL* CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE GLYCERYL STEARATE CITRATE CETEARYL ALCOHOL GLYCERIN ORBIGNYA OLEIFERA SEED OIL* XYLITYLGLUCOSIDE ANHYDROXYLITOL XYLITOL XANTHAN GUM GLYCERYL CAPRYLATE ULMUS PROCERA* SCLERANTHUS ANNUUS* GENTIANA AMARELLA* LARIX DECIDUA* ALCOHOL* PARFUM TOCOPHEROL SODIUM BENZOATE POTASSIUM SORBATE BENZYL ALCOHOL CITRIC ACID LINALOOL LIMONENE BENZYL SALICYLATE *ingredients from certified organic agriculture

4010355146731-859553_org.png

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како што имам напоменато многупати, слободно прашувајте ме секогаш, мене ми шретставува задоволство. Кремов според она што го гледам во декларацијава е наменет за комбинирана до масна кожа поради состојките како алкохол на трета позиција и octyidodecanol кој обично се става во кремите за масна кожа. Кремов е сосема ок, не е комплетно природен има по некоја синтетичка состојка (ептен малку), ама ништо страшно важно е дека убаво е формулиран и, како декларација ми се допаѓа. Единствено што има алкохол кој не би знаела да ти кажам во колкав процент е (можам да погодам дека би требало да е под 3% затоа што пред него има глицерин кој во кремите за масна кожа обично се користи најмногу до 3%), ама ако не се чувствува мирисот и не ти прави проблем слободно користи го. Поздрав.

Кремов е супер ми се допаѓа, хидрира, а не масти и има смирувачки ефект. Поздрав.

На simoncelicius, MacaLove, lovemme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Ти благодарам премногу, инаку ако некоја девојка ја интересира, тоа е кремата на Нивеa, Pure and Natural, за комбинирана и масна кожа. ( Моментално е намалена на 232 денари во ДМ)

8. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Темава е многу активна, сите се грижат за состојките што ги нанесуваат на лицето и телото. Денес читав декларации на дел од здравата храна од виталија и кога прогуглав дел од состојките се запрепастив. Доколку некоја феминка има познавање и желба да создаде тема за декларации на храна за меѓусебно да си помогнеме со откривање на нездравите производи кои ги консумираме.

На LivingGlam, Veki4kaa, Biodevojka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.970
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Единствена состојка која не ми се допаѓа е sodium acrylates /c10-30 alkyl acrylates crosspolimer затоа што делумно е добиена од нафтата, ама овде е во многу мал процент под 1% а може и 0,5%. Има и синтетички состојки како на пример isononyl isononanoate ама ок е за кожата не е штетно. Во принцип производов е ок. Поздрав.

На lovemme му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    И јас сум многу среќна што темава се активира сѐ повеќе и повеќе и дај Боже така да продолжиме да си разменуваме искуства. Идејава ти е добра, може да отвориме и тема за храна, затоа што важно е и она што го внесуваме, не само она што го мачкаме. Мислам дека секоја од нас може да даде свој допринос во таа тема.

На LivingGlam и MissDior им се допаѓа ова.
  12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ги префрлам овие пораки и овде со оглед на тоа што станува збор за декларација која можеби ќе ги интересира и останатите членови на форумот. Поздрав.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Што мислиш за составот на шампонот за волумен на Алверде? Го купив вчера, да сменам зошто тој претходно што го користев почна да ми ја сплеснува и мрси косата, но ме загрижува алкохолот во овој.

Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Coco-Glucoside, Lauryl Glucoside, Betaine, Glycerin, Pisum Sativum Peptide, Citric Acid, Sodium Chloride, Levulinic Acid , Disodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Oleate, PCA Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Parfum**, Arginine, Maris Sal, Limonene**, Sodium Levulinate, Linalool**, p-Anisic Acid, Hydrolyzed Wheat Protein, Sodium Cocoyl Glutamate, Alcohol, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Benzyl Alcohol**, Benzyl Salicylate**, Citral**, Calcium Sulfate, Magnesium Sulfate, Bambusa Vulgaris Leaf Extract*, Mentha Citrata Leaf Extract*, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Tocopherol *ingredients from certified organic agriculture / **from natural essential oils

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Според мене алкохолот е под 1% затоа што се наоѓа под парфемот кој обично е знак дека состојките по него се присутни горе долу околу 1%. Не е страшно, пострашно ќе беше да беше на првите три четири позиции, вака не е присутен во голем процент и не би требало да ти прави проблеми. Само ти може да ми го потврдиш ова со употребата. Поздрав.

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Здраво, @Biodevojka дали може твое мислење за кремава Bio clin M - acnelia еве го составот:
    Aqua. Hydrogenated Didecene. Dimethicone/divinylmethicone/silsquioxane Croddpolymer. Sorbitan Olivate. Glicerin. Cetearyl Olivate. Butylene Glicol. Di-C12-13 Alkyl Malate. Propylene Glicol. Cetyl Palmitate. Sodium Salicylate. Zinc PCA. Copper PCA. Hidrolyzed Hyaluronic Acid. Sabacid Acid. 10 Hydroxydecanoic Acid. Bisabolol. Dipotassium Glycyrrhizate. Tannic Acid. Allantoin. 1.10-Decanediol. Sorbitan Palmitate. Copernicia cerifera Cera. Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate. Xanthan Gum. Triethanolamine. P{entaerythrityl Tetra - di-t-Butyl Hydroxyhydrocinnamate. Disodium EDTA
    Благодарам.

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, производов секако има состојки кои се наменети специфично за проблематика акни и тоа доста убави состојки, меѓутоа за жал веќе на трета позиција има силикон и за мене е доволно да не ја разгледувам повеќе. Го знаете мојот став за силиконите што ги ставаат во кремите и кои прво даваат лажен ефект на мазна кожа, а второ токму затоа што креираат филм врз кожата не дозволуваат остантите состојки да продрат до кожата. Поздрав.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    @Biodevojka ги проверив состоките, е сега не се разбирам колку се штетни и дали се штетни за косата, видов дека нема силикони, се работи за маска или регенератор за коса на гарниер. Го имам користено и шампонот ама тој има повеќе штетни состојки плус има и силикони, многу убава ми ја правеше косата, ептен ми беше мека и мазна и со сјај, ама не сакам да го користам шампонот поради силиконот. Па затоа сакам да ми кажеш за маскава дали е добра да ја користам. Untitled.jpg

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, за жал има силикон, тоа е quaternium 80 кој ти е означен со црвено. Што се однесува до другата состојка односно cetrimonium chloride тоа е еден вид на кватерниум кој има за цел да направи косата да не се електризира и секако да ја омекне. Фактички е еден вид на кондиционатор кој има за цел и да го олесни расчешлувањето на косата. Како и да е подобар е од силиконот затоа што не се лепи за косата како што прави самиот силикон, меѓутоа како состојка е доста токсичен за водниот свет и е тешко разградлив. Propylene glycol го користат затоа што е одличен растворувач на скоро сите активни состојки во еден производ (на пример растителни екстракти), меѓутоа со оглед на тоа што постои глицеринот кој ја има истата таа функција ставен е како црвен. Е сега доколку го немаше силиконот ќе ти речев дека е чекор напред во споредба со традиционалните производи (секако не може да очекувам дека од денес до утре ќе оставите сѐ што е штетно), меѓутоа еве за почеток им велам на сите девојки најважно е да се исфрлат силиконите, па постепено и останатото (потребно е секако време) во зависност од тоа колку се грижиме за околината и колку ни е важно дали една состојка без разлика на тоа што не е штетна за нас штетна е за околината. Понекогаш и самите компании не ни оставаат голем избор (чест на искучоците кои користат состојки кои се биоразградливи) со оглед на тоа што повеќето состојки се токсични за околината, меѓутоа имам верба дека еден ден сите формули ќе се променат на подобро. Поздрав.

19. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    @Biodevojka Ај те замолувам уште за овој производ да ми кажеш. се работи за крем за заштита на косата од фен, пегла за коса, разлетана коса. Untitled.jpg

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга не ми се допаѓа што има течен парафин на 5 позиција (ме чуди што не е црвен), силикони не гледам, после парфемот (парфум) останатите состојки се присутни по 1%. Оние означени со црвено се конзерванси, а црвени се затоа што се потенцијално иритирачки и предизвикуваат алергии, меѓутоа ова е индивидуално, значи има можност а не дека мора така да биде. Поздрав.