Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Ме интересира за мелемов, ја имам флено кутијата каде што најверојатно ги пишуваше состојките, на самата лименка нема информации. Ова е се што најдов на интернет:

Ingredients:
    Melem's natural ingredients include lanolin, castor oil and beeswax in petrolatum base. It does not contain preservatives, silicone, corticosteroids, antibiotics, antihistamines, ultraviolet or SPF protection. Other ingredients include liquid paraffin, glyceryl staerate, staeric acid, fragrance and alpha-isomethyl ionone.

Исто така, за cc кремава на bioten за која пронајдов состав на интернер, веројатно тој е тој:

Bioten Skin Moisture CC cream All in 1 Skin Perfection(5).jpg

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга во првиот производ сами кажуваат на англиски дека базата на производот е петролатум односно нафтен дериват, а вториот е на силиконска база со оглед на тоа што уте како втора состојка имаш силикон. Поздрав.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  3. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    @Biodevojka, што мислиш за составот на оваа крема за лице на Balea?

20160313_202710.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремава не е органска има по некоја синтетичка состојка, ама за среќа нема силикони ниту пак парафин. Емулгаторот во кремата pentaerythrityl distearate е синтетички, исто како и маслото propylheptyl caprylate. Има убави состојки како шеа путер, алое вера витамин Е, вода од хамамелис итн. Доколку не бараш органски производ, а сепак солиден без силикони мислам дека е ок. Поздрав.

На cloud му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Здраво,ако може да ми кажете за овие препарати,едното е гел и шампон за деца од corine de farme, другото е дезодоранс 24 h како што гледам нема алуминиум ама не ги знам другите состојки ,благодарам однапред. 145803113139195645089.jpg +triclsan ( не се гледа) 1458031069057-530054462.jpg

6. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    И на овој спреј за сјајна коса од авон 1458032016016-255675771.jpg и бб кремов од гарниер 1458031907316-1744228429.jpg

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Во овој деодоранс нема алуминиум, базата е алкохол. Еве ви мали совети што се однесува до деодорансите:

1. Оние на база на алкохол се доста агресивни и доколку имате чувствителна кожа може да предизвикаат црвенила и иритации (ова е секако индивидуално).
    2. Оние на база на алуминиум (сите традиционални антиперспиранти) прават несвесно затегање на мускулите и на ој начин го спречуваат потењето што според мене воопшто не е природно да се спречува еден природен процес.
    3. Они на база на сода бикарбона (на пример Ла Сој или Лаш) се одлични затоа што сода бикарбона одлично ги неутрализира лошите мириси.
    4. Оние на база на триетил цитрат (на пример органските како Алверде, Хаушка и други) одлично деодорираат, неутрализираат непријатни мириси и се многу сигурни за употреба.

п.с. само што забележав дека си пишала плус триклосан, според мене тоа е состојка која апсолутно треба да се избегнува (ја имам споменато во статиите на мојот блог).

Што се однесува до другиот производ, имам напоменато многупати дека во една формула после SLES мора да следи прво Betaine, па после Sodium Chloride за производот да биде добар. Овде е обратно што значи дека производов е малку агресивен за кожата или косата.

Овие два производи се на силиконска база.
    Поздрав.

Последна измена: 15 март 2016
    На irenna, MiAmor и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Девојки ако не ви е проблем ставајте и слики од производите не само составот да не прашуваме цело време:)мене ме интресира која е кремава на Балеа @cloud

На simoncelicius и Asiana им се допаѓа ова.
  9. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Благодарам биодевојка,денес бев во дм маркет и си ги купив овие работи од алверде, знам нетреба да прашувам за составот зашто и ти ги препорачуваш :) 1458075824066-969146903.jpg

На simoncelicius и Biodevojka им се допаѓа ова.
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, рол онот и антицелулитното масло ги имам пробано и супер се. Мислам дека од сите антицелулитни масла во продажба ова ми даде најдобри резултати. Навистина е фантастично, иако многу тешко мириса на цитрон и рузмарин. Третиот производ го немам пробано. Поздрав.

На irenna и MiAmor им се допаѓа ова.
  11. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Може не беше за тука коментаров и сликата што сум купила,него поентата ми беше дека сакам да користам органска козметика,а оваа на алверде е по пристапна цена,ем ефтино ем природно,уште еднаш благодарност до биодевојка што ни ги отвара очите :):*

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Кремава во средина за каква кожа е?

13. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Кремата во средина е уствари масло против целулит,а првата крема е дневен крем за нормална и комбинирана кожа.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    @kala21, станува збор за ноќната крема со овошни киселини наменета за комбинирана/масна кожа, која ги стеснува порите.

yjugy.jpg

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. borjan4eto

borjan4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    305
    @Biodevojka шампонот на Head and Shоulders го користам подолго време, ме интересира твое мислење за состојките:
    Ingredients: Water, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Glycol Distearate, Zinc Carbonate, Sodium Chloride, Sodium Xylenesulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Dimethicone, Fragrance, Sodium Benzoate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Magnesium Carbonate Hydroxide, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Blue 1, Yellow 5.

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга и во оваа формула солта Sodium Chloride доаѓа пред бетаинот Cocamidopropyl Betaine наместо по него, така да формулата е доста агресивна. Имам напоменато дека шампонот за да биде што поблаг во формулата после сурфактантот Sodium Laureth Sulfate треба да има бетаин. Во шампонов има и силикон Dimethicone. Поздрав.

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    @Biodevojka имам дома една маска за лице со чајно дрво за мрсна кожа, еве ги состојките, е сега имам прашања некои прашања - дали може да ја користам зошто гледам нема многу штетни состојки, како може да штетат овие состојки со црвено на лицето? и за што се штетни парабените за лицето, и зошто ако се штетни метилпарабен и етилпарабен се со зелено а пропилпарабен е црвен? Чекам одговори :P:*
    Untitled.jpg

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    ЗДраво драга, доколку е иста како propylene glycol, buylene glycol е со црвено затоа што има иритирачко дејство врз кожата. Што се однесува до парабените, не знам зошто едниот е црвен а другите се дозволени. Јас се водам според италијанска школа, односно според истражувања на италијански хемичари кои ги почирува, и ако ме прашаш мене лично сите парабени пожелно е да се избегнуваат. Е сега, Европската комисија за козметика дозволи употреба на methylparaben и ethylparaben, доколку нивниот процент во еден козметички препарат е 0,4 % посебно или 0,8% во пар, додека научно е докажано дека propylparaben и butylparaben антибактериското дејство во кремите го имаат токму преку намалувањето на ефектот на естрогените. Можеби токму поради тоа е црвен propylparaben . Иако мислењата на научниците се поделени некои сметаат дека се штетни, некои дека не се со оглед на тоа што се употребуваат во точно одреден процент во производите. Овој дозволен процент се однесува на еден производ поединечно но што станува со нивниот збир? Она што сакам да го кажам е: доколку јас се бањам со купка во која има парабени, плус користам шампон со парабени, потоа мачкам убава крема полна со парабени, ставам деодоранс со парабени, пудра со парабени и.т.н. и тоа го правам секојдневно, според тебе ја преминувам ли “сигурната доза“ на дозволени парабени?

На Asiana, danichap, Veki4kaa и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    Значи сепак да не ја користам :) ај ќе ја продадам хахаха:D и ќе си купам некоја поубава]:)

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас не можам да ти кажам дали да ја користиш или не, тоа сепак е твој избор тука не се мешам. Поздрав.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.