Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    Да знам ама не сакам да ставам се и сешто на моето лице, на мојата кожа, ти многу ми помогна, фала ти @Biodevojka :*

2. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka би те замолила да ми одговориш за кремава за раце дали има штетни состојки и за што е urea? Ти благодарам однапред 1458403788837-347824934.jpg 1458403863303620876022.jpg 1458403934497-702120654.jpg

3. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    pg_989.jpg
    Sodium palmate, Aqua, Glycerin, Sodium cocoate, Hydrogenated coconut acid, Parfum, Verbena officinalis, Citral, Limonene, Linalool, Geranoil, Phytic acid, Sodium chloride, CI 77289, CI 77492, CI 77891.
    @Biodevojka денес во Дм видов сапуни на Алверде,што мислиш дали може да се употребуваат за лице?

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга miamor, кремава во однос на декларација е ок, кажи ми кај ја најде. За среќа нема штетни состојки како парафин и силикони и има убави состојки како шеа путер, глицерин. Е сега, уреа е една состојка која во процент од 5 до 10% во една крема има високо хидратантно дејство и на некој начин ја поправа испуканата кожа, односно измазнува. Во овој крем како што видов од самата опаковка, употребена е 5%. Како крема за раце е ок. Глицеринот сигурно е употребен од 10 до 20% ако кремот лесно се апсорбира тогаш е 10, ако е помасен и потешко се апсорбира тогаш повеќе од 15%. Поздрав.
    Здраво драга, како што имам напишано во мојата статија на блогот, единствен начин за да се утврди дали еден сапун е нежен или не е да се проба (ова се однесува на природните сапуни секако). Од декларацијата е ок, само ме чуди што ставиле глицерин, со оглед на тоа што глицеринот природно се формира при процесот на сапунификација на живата сода. Инаку ако ми дозволиш да ти препорачам, пробај некој од сапуните на Ла Сој, според мене се навистина многу ок. Јас имам пробано два, иако признавам дека мене лично повеќе ми се допаѓаат млека или гелови за чистење на лицето. Поздрав.

На irenna и kala21 им се допаѓа ова.
  5. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka кремата ја има во кам маркет и чини 49 ден. Благодарам за одговорот. Поздрав

На cresa-jagoda и Biodevojka им се допаѓа ова.
  6. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    @Biodevojka Гледам имаат со козјо млеко и зелена глина,ти кој го употребуваше и кажи ми дали го суши лицето?

7. borjan4eto

borjan4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    305
    @Biodevojka OMBIA балсам за усни
    Ethylhexyl Stearate eo , Ricinus Communis (Castor) Seed Oil eo , Synthetic Beeswax , Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil eo , Cera Alba / Cera Flava / Beeswax eo 1 0 , Hydrogenated Castor Oil ti I eo I eu 1 0 , Hydrogenated Palm Oil eo I eu , Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax 1 0 , Butyrospermum Parkii (Shea) Butter eo , Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate f , Tocopheryl Acetate a I v 0 0 , Ethylhexyl Triazone f , Parfum / Fragrance i , Benzyl Benzoate i , Hydrogenated Palm Glycerides Citrate eo , Tocopherol a I v 2 2
    (не знам колку ќе разбереш од декларацијава, само тоа го најдов на интернет)
    Dove крема

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво од ла сој имам пробано два сапуни еден овој од козјо млеко и еден за тело од цимет, додуше ако размислам добро и уште еден за петици со пилинг ефект. Како производ ми се допаѓаат многу сапуните на ла сој затоа што се убаво формулирани со повеќе масла и природни етерични масла за мирис. Треба да пробаш за да видиш како ќе то одговара кај секоја кожа е различно. Јас ти велам најискрено претпочитам секогаш млека или гел, ама ова е мој избор не значи дека производот не е добар, баш напротив. Доколку сакаш сапун за лице тогаш според мене дефинитивно ла сој. Имам гледано и други природни сапуни, ама сепак сметам дека овие се најдобри, барем од она што е на располагање кај нас.
    Балзамот е ок, во смисла на состојки, за среќа нема нафтени деривати, има по некоја синтетичка состојка (две) ам ок е. Има еден хемиски филтер за заштита од сонцето кој не знам зошто го ставиле. Вториов производ е комплетно на база на нафтени деривати има петролатум и течен парафин веднаш по водата во производот. Поздрав.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @Biodevojka , те молам кажи ми што мислиш за составот на серумов? Доста го фалат на хрватски форуми.
    Mad-Hippie-Vitamin-C-Serum.jpg MHS-12742-6.jpg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Со исклучок на Alkyl Benzoate која е од синтетичко потекло (меѓутоа не е страшна како состојка) другото сѐ е супер. Sodium Levulinate и Sodium Anisate се природни конзерванси, така да сѐ што е под нив е во мал процент во овој серум. Ми се допаѓаат екстрактите. Сѐ на сѐ серумов е сосема ок. Поздрав.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bella96

bella96 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2012
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.027
    @Biodevojka Нешто прочитав во воведниот дел и како да пронајдов штетни состојки,па би те замолила за мислење за следниов состав:
    AQUA, ISODODECANE, TITANIUM DIOXIDE, CYCLOPENTASILOXANE, BUTYLENE GLYCOL, CYCLOHEXASILOXANE, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, ISODECYL NEOPENTANOATE, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, TITANIUM DIOXIDE (NANO), CAPRYLYL METHICONE, SODIUM CHLORIDE, TRIMETHYLSILOXYSILICATE, SILICA, STEARYL DIMETHICONE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, PHENOXYETHANOL, IMIDAZOLIDINYL UREA, CAPRYLYL GLYCOL, OCTADECENE, PARFUM, DISODIUM EDTA, ALUMINA, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, CI 77492, CI 77491, CI 77499

12. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Имам едно поопшто прашање за @Biodevojka дали кога некој производ има многу голем список на состојки кои ги содржи е " поштетен " од оние со помалку. Јас лично кога купувам некој производ прв пат и приметам дека има многу состојки ме одбива да го купам. Нормално доколу тие состојки не ми се познати, а најчесто проверувам дали има природни масла или восок, кои се пожелни, или нафтени деривати, пег, силикони, некои од парабените кои знам да ги препознаам, а се непожелни.

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, според декларацијава и состојките, сигурно станува збор за некоја пудра со заштитен фактор. Во производов има коктел на силикони како на пример CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, DIMETHICONE, потоа веднаш по водата имаш нафтен дериват ISODODECANE, има микс од физички со хемиски филтри, има CETYL PEG/PPG-10/1. Значи база на оваа пудра се нафтени деривати и силикони. Јас лично не би ја користела, но секако изборот е твој.

Здраво драга, не мора да значи. Во некои убави органски производи може да има голема листа доколку има многу масла, путери, етерични масла или екстракти, а во еден производ може да има и три состојки од кои две се нафтени деривати. Некои производи имаат малку состојки супер избалансирани, а некои многу кои ќе прочиташ до пола и ќе се умориш, не знаеш до каде си стигнал. Не може генерално да зборуваме, треба сепак да се види и самиот производ. Една од марките која е природна иако не е органска е Алоедермал чии производи имаат малку состојки ама супер избалансирани, да ти е мерак да читаш. Иако повторувам дека некои органски марки имаат цел реферат од состојки меѓутоа се сепак одлично избалансирани. Секако доколку не станува збор за масла кои може да се препознаат, треба да се видат состојките и нивното потекло, вака не можам да говорам.
    Јас на пример понекогаш обожавам едноставни формули, а понекогаш (особено кога станува збор за шампон) сакам повеќе состојки како екстракти, масла, пантенол...од сѐ по малку...:) Поздрав.

п.с. кога почнав со органското пред 9 години смрт ми беа декларациите со 9 страници на состојки кои половина час ги дешифрирав и повеќе сакав поедноставни формули, така да комплетно те разбирам. Со тек на времето како што повеќе ќе ги разбираш состојките полесно ќе ти биде да ги препознаваш.

На Jordanovska-K, Deemy, LollySky и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    @Biodevojka што ќе речеш за кремава и состојките?
    Ни е препорачана од дерматолог, за бебуш од 9 месеци, за осетлива светла кожа за секојдневна нега.
    Ја земав ама се мислам и за млеко за тело да и земам од истата линија.
    Се надевам се гледа добро:
    20160331_203029.jpg

Оваа е крема:
    received_10154019019279906.jpeg

Благодарам :)

15. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Ќе можеш ли да го разгледаш составот на Екстра хидратантната крема на Оливал, дали е ок?
    IMG_0746.JPG
    IMG_0747.JPG

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремава е традиционален производ во кој има два силикони (диметикон и циклопентасилоксан) иако не се база на производов. Количината на силиконите не е голема најверојатно се ставени за да ја подобрат текстурата на кремот ама сепак се присутни. Го знаете моето мислење за силиконите без разлика на процентот. Инаку освен силиконите други состојки кои не ми се допаѓат се ПЕГ 30 и ПЕГ 8. Кремов не е органски ниту биоразградлив како состав. Сепак изборот го оставам на тебе.

Здраво драга кремов е сосема ок, овој и оној хидратантниот за комбинирана кожа се супер. Ги имам видено и разгледано (иако ги немам пробано значи не можам да говорам за ефектот) ама од декларацијата се супер. Единствено не би го препорачала ноќниот крем од Оливал само затоа што содржи ланолин а како што знаете јас избегнувам ланолин во било кој производ (дури и органски) со оглед на тоа што не му го знаеме потеклото и не знаеме колку е прочистен. Поздрав.

На Sky-butterfly, Deemy и irenna им се допаѓа ова.
  17. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    883
    Здраво, сакам да ја прашам @Biodevojka што мисли за состојките на овој крем. Во аптека многу ми го исфалија, гледам дека има некои масла и природни состојки ама сепак има и многу други состојки кои незнам од какво потекло се. Го купувам од зегин healthy food.
    Се работи за Геровитал дневен крем наменет за 20+ возраст.

moisturizing-cream.jpg

Ingredients:
    Aqua, Glyceryl Stearate, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Xylitol, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Glycine Soja Oil, Octyldodecanol, Dimethicone, Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol,Polyacrylamide, C13-C14 Isoparaffin, Laureth-7, Theobroma Cacao Seed Butter, Propylene Glycol, Hypericum Perforatum Flower/Leaf/Stem Extract, Thymus Serpillum Extract, Althaea Officinalis Leaf Extract, Equisetum Arvense Extract, Alcohol, Leontopodium Alpinum Extract, Parfum, EDTA, BHA, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Glycosphingolipids, Sodium Surfactin, Phospholipids, Tocopheryl Acetate, Cholesterol.

Однапред многу благодарна. Имајте убав ден

18. Acka22

Acka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    999
    zdr mila da ne me zaboravii so moive deklaracii

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кремов има убави состојки, на почеток убаво почнале, ама после за жал ставиле силикон диметикон кој не е база на производот, меѓутоа сепак е присутен и исопарафин кој е нафтен дериват. Исто така има EDTA, и BHA . Кремов не е во согласност со мојата филозофија, без разлика на процентот на состојките јас комплетно избегнувам силикони и нафтени деривати не само за кожата туку и за околината. Инаку доколку тебе ти се допаѓа ја оставам конечната одлука на тебе. Поздрав.

Здраво драга прости ми, не можам да ја најдам твојата порака со декларации. Понекогаш кога имам повеќе пораки може да се случи некоја ненамерно да ја пропуштам. Дали ќе може повторно да ги објавиш? Фала многу. Поздрав.

На mila89 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга @bela.m ја префрлам овде декларацијата за да ја видат и останатите. Овој крем содржи нафтени деривати. На трета позиција има парафин кој не е компатибилен со кожата, а понатаму има уште еден нафтен дериват микрокристалин восок. На крајот има еден силикон диметикон кој е во мал процент и сигурно е ставен за подобра текстура на производот, ама сепак кремава има база на нафтени деривати. Можно е да се впива брзо и да не остава масни траги (не проучувам традиционални формули и не знам да ти потврдам) ама сепак содржи состојки како нафтени деривати кои не се компатибилни со кожата и го спречуваат нормалното дишење на истата. Поздрав.