Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Blagodaram mnogu @Biodevojka na brziot odgovor :)

2. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    @Biodevojka kje te ZAMOLAM za ushte neshto. Te molam pogledni ja deklaracijava

Прикачени фајлови:

3. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Мислам дека Авон повеќе се сконцентрирани на мироси и бои, отколку на квалитетот на производите :) :D
    Едино нешто би можеле креми против мозолчиња.
    Се е лук и вода. :D

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, голем број од состојките се од синтетичко потекло (само да напоменам дека сите синтетички состојки не се лоши, постојат и синтетички масла кои се ок за кожата иако се добиени по хемиски процес). Има хемиски филтри за заштита од сонцето (сигурно и на самиот крем пишува со заштитен фактор) и како трета состојка има силикон. Значи чим како трета состојка има силикон базата е сепак силиконска на кремот. Знаеме дека силиконите создаваат еден вид на маска врз кожата и немаат никаква улога во негата на самата кожа. Сепак изборот е твој. Поздрав.

5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.505
    @Biodevojka те молам да ми ги објасниш состојките со црвено, се работи за маска за коса
    Untitled.jpg

6. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Zlatna si @Biodevojka! Kako samo site po red ne raspravash :) Sekoja vest! :*

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга претпоставив дека е маска за коса или евентуално регенератор според составот, додуше уште од првите две состојки. Е сега да ти одговорам за состојките со црвено:
    Cetrimonium Chloride е кондиционатор за коса се користи затоа што помага косата лесно да се разчешлува и да биде мека. Црвен е затоа што не е биоразградлив и затоа што е токсичен за водниот свет.
    c12-13 alkyl malate е синтетичко масло
    polyquaternium 32 е кондиционатор за коса кој е токсичен за водниот свет
    paraffinum liquidum е течен парафин (нафтен дериват)
    ppg 1 trideceth е нафтен дериват
    последните два се конзерванси кои се потенцијални алергени (зависи од секој поединечно).
    Поздрав.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.505
    @Biodevojka И дали се штетни за косата тие состојки?

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како да ти кажам, нафтените деривати воопшто не негуваат креираат само филм, а кондиционаторите за коса не се штетни за косата ама се штетни за водениот свет и околината. Поздрав.

10. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    @Biodevojka, оддамна ја користев кремата за лице Здраве и се мислам пак да ја земам. Разгледај ги состојките кога ќе можеш:
    AQUA, PARAFFINUM LIQUIDUM, PETROLATUM, ZINC OXIDE, CETEARYL ALCOHOL, SODIUM CETEARYL SULFATE, STEARIC ACID, CERA ALBA, LANOLIN, PROPYLENE GLYCOL, PARFUM, SODIUM BENZOATE, HEXYL CINNAMALDEHYDE, CITRONELLOL, HYDROXYCITRONELLAL, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, LINALOOL, HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, BENZYL SALICYLATE, LIMONENE

11. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    ^А Ако може и за мене во ЛП една анализа за кремата Здраве :)

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремов на втора позиција има течен парафин а на трета петролатум што значи дека е комплетно на база на нафтени деривати. Веќе добро знаеме дека нафтените деривати не се дермокомпатибилни и го спречуваат правилното дишење на кожата. Исто така има и ланолин а сум ви рекла дека дури и кога станува збор за органска козметика најдобро е да се избегнува затоа што не му го знаеме потеклото. Може да е супер чист а може и да има пестициди (во кремов може да е многу чист ланолинот а можеби и не, не знаеме). Потребна е хемиска анализа за да се утврди. Сепак изборот го оставам секогаш на вас. Поздрав.

На shining_star му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Tи благодарам за одговорот:) Заборавив само да те прашам дали можеби содржи некоја анти ејџ состојка?
    Еве го пак составот
    IMG_0746.JPG

14. Acka22

Acka22 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
  15. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    1.927
    Ако може да ми кажеш нешто за кремава. Ја купив за сестрами, која има сува кожа на лицето со црвенило и на некои места со лупење. Па би сакала да го слушнам твоето мислење. Ти благодарам.
    Aqua***, Zea Mays Germ Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Cetearyl Glucoside*****, Cetearyl Alcohol*****, Tocopherol*****, Macadamia Ternifolia Seed Oil*, Rosa Canina Fruit Oil*, Gluconolactone, Helianthus Annuus Seed Oil*****, Sodium Benzoate, Mangifera Indica Seed Oil*, Xanthan Gum, Aesculus Hippocastanum Seed Extract*, Glycerin**, Potassium Sorbate, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Cymbopogon Winterianus Herb Oil*, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Nigella Sativa Seed Oil*, Eucalyptus Globulus Leaf Oil*, Borago Officinalis Seed Oil*, Equisetum Arvense Extract*, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil*, Alcohol, Propolis Extract****, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool

Прикачени фајлови:

16. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    @Biodevojka aко можеш да ми кажеш нешто за овој состав.

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга освен маслата кои природно имаат по накој анти ејџ ефект и екстрактот од морков кој е природен анти ејџ, кремов нема специфични состојки како на пример Q10 или останато за повозрасна кожа. Се надевам на тоа мислеше. Поздрав.
    Здраво драга, кремов на втора позиција има хемиски филтер а веќе на трета силикон што значи базата е силиконска. Вториот производ не можам убаво да ги видам состојките малку ми се матни, ама вака од око забележав дека има пег кој е нафтен дериват. Поздрав.

Здраво драга, кремов е фантастичен, лично го имам пробано и имам напишано комплетна рецензија кај мене на блог доколку сакаш прочитај ја. Инаку и мајка ми има многу сува кожа што и се перуташе кај носот, па откако го истестирав и го дадов на неа и ми рече дека многу и помогнал. Поздрав.

Веќе одговорив за овој крем ама еве ќе ти направам copy paste

Здраво драга, кремов на втора позиција има течен парафин а на трета петролатум што значи дека е комплетно на база на нафтени деривати. Веќе добро знаеме дека нафтените деривати не се дермокомпатибилни и го спречуваат правилното дишење на кожата. Исто така има и ланолин а сум ви рекла дека дури и кога станува збор за органска козметика најдобро е да се избегнува затоа што не му го знаеме потеклото. Може да е супер чист а може и да има пестициди (во кремов може да е многу чист ланолинот а можеби и не, не знаеме). Потребна е хемиска анализа за да се утврди. Сепак изборот го оставам секогаш на вас. Поздрав.

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Фала ти @Biodevojka .
    Ако може и ова:
    Aqua, Kaolin, stearic acid, Glycerin, bentonite, polyethilene, Parfum, disodium laureth sulfosuccinate, sodium lauryl sulfoacetate, imidqzoldinyl urea, methylparaben, sodium Hydroxide, creatine, alcohol Senat., lavandula angustifolia extract, zea mays (vorn) kerniel extract, melaleuca alternifolia(tea tree) extract, CI 42090, amyl cinnamal, butylphenyl methyllpropional, linalool, hexyl cinnamal, limonene.
    :)

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, состојката polyethilene дали е само така напишана или има и glycol до неа? Ако да, станува збор за ПЕГ. Исто така содржи и еден парабен. Содржи и убави состојки како каолин, глицерин екстракти од лаванда и чајно дрво.

20. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    545
    Здраво @Biodevojka

Ако може твоја анализа за кремава. Поздрав

Прикачени фајлови:

• DSC_0154.jpg