Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво кремов нема силикони, меѓутоа има доста синтетички состојки. Еве после водата има еден хемиски филтер кој не е стабилен меѓутоа во формулава е стабилизиран со уште еден хемиски филтер октокрилен кој е трета стостојка (мене најискрено не ми се допаѓаат хемиски филтри, ама тоа е мој став секако). Кремов дава матирачки ефект на кожата поради алкохолот, меѓутоа најмногу и поради nylon 1010 кој има за цел да ја матира кожата и да направи да не свети. Иако морам да напоменам дека како состојка е многу синтетичка и ако не се лажам еден дел е нафтен дериват. C14-22 Alkylalcohol се користи за да даде густа структура на кремов инаку би бил течен а C 12-20 Alkylglucoside е еден вид на емулгатор кој има за цел да ги спои водата и маслото (да не се двојат). Е сега, овие две состојки може да бидат синтетички или да се добијат од кокосово и палмино масло. Доколку производот беше органски ќе ти речев дека се од природно потекло, меѓутоа овде не знам дали се од природно или синтетичко потекло вака напишани во декларацијата не може да се открие. Има колаген, хијалуронска киселина и витамин Е кои се ок, ама не ми се допаѓаат PEG и Tetrasodium EDTA. Поздрав.

На le.dentiste му/ѝ се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683

Ingredients:

Ethyl Acetate, Butyl Acetate, Nitrocellulose, Propyl Acetate, Tosylamide/Formaldehyde Resin, Isopropyl Alcohol, TrimethylPentanylDiisobutyrate, Triphenyl Phosphate, Ethyl Tosylamide, Camphor, StearalkoniumBentonite, Diacetone Alcohol, StearalkoniumHectorite, Benzophenone-1, Alumina, Synthetic Fluorphlogopite, Silica, Citric Acid, Tin Oxide, Calcium Aluminum Borosilicate,Calcium Sodium Borosilicate, Aluminum Calcium Sodium Silicate, Polyethylene Terephthalate, Dimethicone. (D44247/2). May contain: Mica, CI 77891 / Titanium Dioxide, CI 77163 / Bismuth Oxychloride, CI 15850 / Red 7 Lake, CI 77491, CI 77499 / Iron Oxides, CI 15850 / Red 6 Lake, CI 15880 / Red 34, CI 77266 / Black 2, CI 73360 / Red 30 Lake, CI 75170 / Guanine, CI 77000 / Aluminum Powder, CI 77007 / Ultramarines, CI 77510 / Ferric Ammonium Ferrocyanide, CI 19140 / Yellow 5 Lake, CI 42090 / Blue 1 Lake.

може ли објаснување, има ли нешто штетно овде?:)

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга Кортисаки, ајде најнапред да се потсетиме кои состојки најдобро е да се избегнуваат во еден лак за нокти:

1. Formaldehyde состојка која на некој начин прави ноктот да изгледа поцврст и затоа најчесто се користи во третманите за зацврснување на ноктите. Но верувајте ми ова е состојка бр.1 која треба да се избегне во лаковите и третманите за нокти затоа што е многу токсична. Меѓународната агенција која врши истражувања за ракот, оваа состојка ја класифицираше како канцерогена.

2. Toulene е втора состојка која дефинитивно треба да ја избегнуваме во лаковите за нокти затоа што во моментот кога ќе ја нанесеме на ноктите веднаш испарува и е многу штетна за дишните патишта. Европскиот закон за козметика дозволува нејзина употреба не повеќе од 25%, меѓутоа и во овој процент може да предизвика иритација кај оние кои имаат многу чувствителна кожа.

3. Formaldehyde Resin (или Tosylamide Resin) е дериват на формалдедидот кој се користи во лаковите затоа што дава голем сјај на самиот лак, меѓутоа неговото присуство може да предизвика иритации и алергиски реакции кај кожата.

4. Dibutyl Phthalate е состојка која му дава флексибилност на лакот, меѓутоа и таа е доста токсична за организмот и кожата.

5. Camphor е состојка коа исто така му дава флексибилност на лакот при нанесувањето, меѓутоа предизвикува алергиски реакции и иритации, а исто така може да предизвика и главоболка.

Во твојов лак во декларацијата гледам Formaldehyde Resin кој всушност испушта формалдехид и Camphor (камфор). Поздравче.

На koritsaki, cresa-jagoda и irenna им се допаѓа ова.
  4. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    Благодарам @Biodevojka :hug: , бев во мисла дали да купам некое лакче зашто нијансите им се преубави но штом има формалдехид тогаш никако.. инаку дома имам две лакчиња од Севентин и позади пишува дека не содржат formaldehid , kamfor , toulene. Како што почнав да користам креми без силикони , така и на лаковиве почнав да внимавам да ги нема овие состојки , сега засега на Севентин студио лаковиве така пишува , а другиве баш ќе ги прегледам па ако најдам таква состојка ќе ги фрлам :(

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    Edit

Вo врскa сo лaкoвиве дoмa имaв еден нa Essie имa oд сите 3 сoстoјки и гo фрлив, 3 нa OPI истo ги фрлив..штo е нaјтрaгичнo лaкoвиве се прескaпи и сите ги сoдржaт oвие сoстoјки. Гoлден рoуз, флoрмaр, Сефoрa, Севентин ги немaaт сoстoјкиве. Нa Есенс лaкчињaтa oд линијaтa color & go истo тaкa ги имa oвие сoстoјки:/

На cresa-jagoda, Sahlene и Biodevojka им се допаѓа ова.
  6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Да драга, јас кога ја пишував статијата за лакови и додека ги гледав декларациите сфатив дека најевтините лакови овде на пазарот се најсигурни (цената понекогаш не е мерило, може да платиш прескапо а да не добиеш здрав производ). Во статијата исто така направив и листа на лакови кои се 3 free, 4 free и 5 free (секако 5 free се најдобри). Доколку ја немаш прочитано мислам дека ја објавив во секцијата лакови за нокти, ама еве ќе ти го копирам списокот и овде.

Значи еве ги дефинициите:

3 free се оние кои не содржат Formaldehydе, Toulene и Dibutyl Phthalate, меѓутоа содржат деривати на формалдехид и камфор.

4 free се оние кои не содржат Formaldehydе, Toulene, Dibutyl Phthalate и Camphor, меѓутоа содржат деривати на формалдехид.

5 free се оние кои не содржат Formaldehydе, Toulene, Dibutyl Phthalate, Camphor и Formaldehyde Resin (или Tosylamide Resin) кои се најдобри

Еве го и списокот на оние кои јас ги проверив (оние што успеав да ги видам , можеби има и други убави)

1. Лакови за нокти 3 free: OPI, Maybelline Colorama, Maybelline Salon Expert и Maybelline Express Finish

2. Лакови за нокти 4 free: L'Oreal Colour Riche;

3. Лакови за нокти 5 free: Essence I love trends, Max Factor Gel Shine Laquer, Max Factor Glossfinity, Rimmel London 60 Seconds, Golden Rose Rich Colour, Golden Rose Matte, Golden Rose Paris, како и следниве лакови од линијата S-he: Glitter Top Coat, Cracking Top Coat, All in One Nail Power, French Manicure, Quick Dry и Acqua Shine (овие успеав да ги проверам).

ВАЖНО: внимавајте затоа што една иста марка во еден лак можеби не ставила штетни состојки, а во друг да. Затоа ви ја нагласив марката и името на самиот лак.

ЕДИТ: ги немав проверено севентин, сефора, па затоа фала за инфото. За флормар неодамна ги проверив и ок се како што и ти самата напиша.

На Asiana, LollySky, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. CrystalNoir

CrystalNoir Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    Многу корисна тема стално ја пратам одлиЧни информации за добра козметика благодарение на Биодевојка.
    @Biodevojka те замолувам кога ќе можеш да ми кажеш нешто околу составот на овие кремови дали имаат некои синтетички состојки или некои штетни и сл.
    Крем за околу очи состав:
    Organic acai, organic blackberry, organic rosehips, organic pomegranate, organic calendula officinalis, organic chamomile, organic fair trade rooibos, organic aloe barbadensis leaf juice, organic theobromo cacao (cocoa seed) butter, organic carthamus tinctorius (safflower) oil, organic cocos nucifera (coconut) oil, glyceryl stearate SE (vegetable derived), vegetable glycerin, organic helianthus annuus (sunflower) oil, infusion of organic calendula in organic olea europea (olive) oil, organic chlorella pyrenoidosa (chlorella growth factor) extract, leontopodium alpinum (edelweiss) stem cell, ubiquinone (CoQ10), organic argania spinosa (argan) oil, glucono delta lactone (fermented sugar), D-alpha tocopherol acetate (natural vitamin E), organic oenthera biennis (evening primrose) oil, potassium sorbate (food grade preservative).
    И еве го составот на кремот за лице:
    Aloe barbadensis juice*, helianthus annuus (sunflower) oil*, vegetable glycerin, glyceryl stearate, caprylic/capric triglyceride, cetyl alcohol, glyceryl monolaurate, fruit stem cells (malus domestica, solar vitis) and bioactive 8 berry complex*, magnesium ascorbyl phosphate (vitamin C), hydrolyzed myrtus communis leaf extract, lycium barbarum (goji) glycopeptide, probiotic complex (alpha-glucan oligosaccharide, polymnia sonchifolia root, maltodextrin and lactobacillus), tocopherol (vitamin E), olive squalane, allantoin, hyaluronic acid, manuka honey, acacia gum, calendula officinalis extract*, cucumis melo (melon) extract, rosa canina (rosehip) and punica granatum (pomegranate) oils*, camellia sinensis (white tea) extract*†, cyamopsis tetragonolobus (guar) gum*, phenethyl alcohol, ethylhexylglycerin, citrus aurantium dulcis (orange) and citrus tangerina (tangerine) oils*

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга од аспект на состојки двете креми се ок, е сега сигурно станува збор за некоја американска марка со оглед на тоа што декларацијата не ги следи европските стандарди (особено кај првата крема) прво се ставени екстракти и тоа на англиски, потоа на латински, хаос се нивните декларации :). Вака како состојки се ок. Вториот крем е поразбирлив од аспект на читање на декларација и е ок. Да напоменам само дека и двете креми имаат анти ејџ состојки како пептиди, Q10 и хијалуронска киселина, па според мене посоодветни се за повозрасна кожа. Поздрав.

На irenna и CrystalNoir им се допаѓа ова.
  9. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Aqua/Water, CI 77891/Titanium Dioxide, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Dimethicone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Silica, Decyl Oleate, Dicaprylyl Carbonate, Glycerine, Ethylhexyl Triazone, PEG-30 Dipolhydroxystearate, Phenyl Trimethicone, Sodium Citrate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenol Triazine, Borago Officinalis Seed Oil, Cera Alba/Beeswax, Octyldodecanol, Dimethicone Crosspolymer, Benzyl Alcohol, Butelene Glycol, CI 77492/Iron Oxides, Capryloyl Glycine, Parfum/Fragrance, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Citric Acid, CI 77491/Iron Oxides, Sodium Hydroxide, Triethoxycapryllsilane, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Xanthan Gum, CI77499/Iron Oxides, Disteardimonium Hectorite, Tetrasodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Proplyene Carbonate, Bellis Pernnis (Daisy) Flower Extract, Phenoxyethanol, Camellia Sinesis Leaf Extract, Crocus Sativus Flower Extract, Potassium Sorbate, Sodium Phosphate, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract, Sodium Benzoate

Се работи за ЦЦ крем, кој ми го препорача дерматолог како подобар за секојдневна употреба отколку пудрите. Па ме интересира што коментар има @Biodevojka за составов. :)

10. CrystalNoir

CrystalNoir Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    ^^ Благодарам @Biodevojka, да се работи за америчка козметика, битно ми беше да нема некои штетни состојки.

11. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ако можеш да ги видиш овие декларации,шампони и гел за туширање,според мене не гледам силикони или се лажам? Поздрав 20160411_224049.jpg 20160411_224036.jpg 20160411_224001.jpg 20160411_223934.jpg 20160411_224024.jpg 20160411_224017.jpg

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, веќе на 4 позиција има силикон диметикон (Dimethicone), а има и уште еден силикон Phenyl Trimethicone. Сигурно на самиот крем пишува и дека има заштитен фактор со оглед на тоа што има хемиски филтри за заштита од сонцето како Ethylhexyl Methoxycinnamate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenol Triazine. Изборот секако треба да биде твој и воопшто не се мешам во мислењето на дерматологот, меѓутоа го знаете мојот став за силикони и хемиските филтри. Поздрав.

Здраво драга, што се однесува до твоето прашање дали во производите има силикони, одговорот е нема. Поздрав.

На irenna и M.laDy им се допаѓа ова.
  13. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka а дали тоа значи дека се добри и не се штетни или имаат други штетни состојки?

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга првото не е толку лошо иако не е комплетно природно нели, вториот производ како формула е добро изблансиран иако не ми се допаѓа лаурет 4 која има 4 молекули на етлен оксид односно мал дел на нафтен дериват. Има многу подобри производи, меѓутоа доколку не си многу по природното или органското секако изборот е твој. Третиот производ за деца има една состојка 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL кој се смета дека испушта формалдехид. Поздрав.

15. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ти благодарам за одговорот,само сакам да те прашам уште нешто,што би ми препорачала т.е.кој шампон да го користам за ќерка ми која има 3 години сакам да е природно да нема штетни состојки?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга еве ти неколку примери со слики од производите што се ок. Првиот предлог е италијанската марка Адмиранда, која не е органска, ама за цената е одличен производ.
    Еве ви го она што јас го купив за внука ми

Нема сулфати што е одлично затоа што детската кожа е нежна, Сурфактантите (измивачите) во овој шампон гел за бањање се многу нежни, има масло од авокадо, маслиново масло, арган и шеа путер.

Горе доле овие што ќе ви ги наведам ги имаат истите состојки и формула (со мали измени) и се сигурни за да ги купите:

1. Шампон Barbie
    2. Гел за туширање Cars
    3. Гел-шампон Spiderman
    4. Гел за туширање Mickey
    5. Гел за туширање Minnie
    6. Гел-шампон Frozen

Внимавајте има и едни на кои пишува дизни а одзади Admiranda со јунаци од дизни се ама се малку поагресивни. Најважно е да ги најдете овие три знаци на опаковката однапред, а одзади треба да пишува без силикони, парабени и сулфати.

Имаат фантастичен мирис а цената им е 190 денари.

Втор предлог е линијата алверде бабу

Aqua, Glycerin, Lauryl Glucoside, Xanthan Gum, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Butyrospermum Parkii Butter*, Prunus Amygdalus Dulcis Oil*, Alcohol*, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Parfum** * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils

И оваа ја имам купено за внука ми, ама откако и ја донесов таа со Елза од Фрозен нема менување, само со таа се миеме. И ова е некаде околи 200 денари горе долу.

Шампонот од Хипп не е лош иако не е органски.

Aqua, Hydrogenated Starch Hydrolysade, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Sodium Chloride, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Prunus Amygdalus Dulcis Seed Extract, Glycerin, Parfum, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Tocopherol, Citric Acid, Lactic Acid, p-Anisic Acid

Шампонот на Weleda е исто така многу добар, органски е а и не е скап околу 400 денари или 380 не ми текнува.

Декларацијата е:

Aqua, Coco Glucoside, Prynus amulgadus dulcis oil, Alcohol, Disodium Cocoyl Glutamate, Sesamum Indicum Seed Oil, Glycerin, Chondrus Crispus (Carrageean), Calendula Officinalis Flower Extract, Xantan Gum, Lactic Acid, Parfum, Lomonene, Linalool

Ова се поевтините варијанти, има и поскапи ама не знам до која цена сакаш. Ако сакаш нешто посакапо органско има убави органски производи ама чинат околу 1200 на пример Gamarde

Поздрав.

Последна измена: 13 април 2016
    На LollySky, kala21, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ти благодарам од срце:hug:

18. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Може да дадеш мислење за кремава?
    light.jpg
    Aqua, Glycerin, Glyceryl Glucoside, Dicaprylyl Carbonate, Distarch Phosphate, Glyceryl Stearate Citrate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dimethicone, Myristyl Myristate, Octyldodecanol, Cetearyl Alcohol, Butylene Glycol, Carbomer, Sodium Polyacrylate, Alcohol Denat, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Parfum

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, штета што има силикон. Има и синтетички состојки како C12-15 Alkyl Benzoate,Butylene Glycol, Carbomer, Sodium Polyacrylate. кои еве може и да им прогледаме секако доколку не си фанатик по органското и природното, ама знаете дека силиконите воопшто не се дрмокомпатибилни. Ова е секако мое мислење ти треба сама да си одлучиш дали да ја користиш или не. Поздрав.

Последна измена: 13 април 2016
    На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    @Biodevojka , може ли мислење за лип балмов на Боди шоп? Го користам веќе 2 недели па би сакала мислење околу состојкиве :) позз и благодарам

Full Ingredients

Vitis Vinifera Seed Oil/Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil (Natural Additive), Ricinus Communis Seed Oil/Ricinus Communis (Castor) Seed Oil (Emollient), Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 (Emollient), Hydrogenated Castor Oil (Emollient), Cera Alba/Beeswax (Emulsifier/Emollient), Parfum/Fragrance (Fragrance), Synthetic Wax (Binder/Emollient), Tocopheryl Acetate (Antioxidant), Ammonium Glycyrrhizate (Flavour), Mel/Honey (Natural Additive), Tocopherol (Antioxidant), Limonene (Fragrance Ingredient), Benzyl Benzoate (Fragrance Ingredient), Linalool (Fragrance Ingredient), Geraniol (Fragrance Ingredient), CI 77891/Titanium Dioxide (Colorant), CI 77492/Iron Oxides (Colorant), CI 19140/Yellow 5 Lake (Colorant), CI 77491/Iron Oxides (Colorant)