Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кортисаки, знаеш дека во Рим скоро никогаш не купував од Боди шоп со оглед на тоа што еднаш влегов и се запрепастив од некои нивни производи за тело и коса. Ама еве овој производ е ок (не треба сите јајца во иста кошница нели :) ) Нема нафтени деривати за среќа, содржи масло од гроздови семки, рицинусово масло, пчелин восок. Има и две синтетички состојки (меѓуу кои синтетички восок кој најверојатно е синтетички пчелин восок, кој во производов е под 1%), и една синтетичка боја меѓутоа ништо страшно. Не е комплетно природен ама во секој случај многу подобар од други традиционални балзами на пазарот. Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Здраво @Biodevojka

што мислиш за производите на La Roche генерално?

И конкретно оваа крема која што е наменета за кожа склона на акни Effaclar Duo +
    AQUA / WATER
    GLYCERIN
    DIMETHICONE
    ISOCETYL STEARATE
    NIACINAMIDE
    ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE
    SILICA
    AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
    METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
    POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
    ZINC PCA
    GLYCERYL STEARATE SE
    ISOHEXADECANE
    SODIUM HYDROXIDE
    MYRISTYL MYRISTATE
    2-OLEAMIDO-1,3-OCTADECANEDIOL
    NYLON-12
    POLOXAMER 338
    LINOLEIC ACID
    DISODIUM EDTA
    CAPRYLOYL SALICYLIC ACID
    CAPRYLYL GLYCOL
    XANTHAN GUM
    POLYSORBATE 80
    ACRYLAMIDE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER
    PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
    SALICYLIC ACID
    PIROCTONE OLAMINE
    PARFUM / FRAGRANCE

Фала за тоа што ни помагаш да водиме поздрав живот :)

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.682
    Dimethicone е силикон.. убава е кремава за мрсна кожа јас двапати ја користев , мене не ми правеше никаков проблем ама решив да ја сменам заради силиконите а мислам дека има и навтени деривати

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Фала! Мене пред некое време ми се исфрла лицето, па го купив лосионот од истава колекција и кремава и многу ми помогнаа. Понекогаш ми е проблематична кожава и знае да се исфрла и стварно не знам која крема да ја користам а да нема штетни состојки. Мислев дека La Roche користи “поприродни“.

5. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.682

Гелот (сапунот) за лице од истава колекција е многу добар за мрсно лице , пробај го сигурна сум дека ќе ти се допадне. Кремава ја користев ама среќа најдов една на Боди шоп со Витамин Ц , многу лесна крема без силикони ( кремава ја нема во Мк за жал
    ) Биодевојка препорачуваше крема на Др.Хаушка без силикони и штетни состојки ја има во Зегин аптеките , но бидејќи неможев да најдам тестер а скапа крема е да ја земам така и после да не ми одговара (околу 2000 и нешто денари е ) и ја пробав оваа од Боди шоп на тестер и ми се допадна па така да неа сега ја користам. Би ја пробала и оваа на Др.Хаушка но штета што неможам да најдам тестер да пробам.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како што ти кажа @koritsaki веќе на трета позиција имаш силикон што значи базата е силиконска на производов. освен силиконот има и нафтен дериват а тоа е ISOHEXADECANE кој припаѓа на категоријата на изопарафин. Поздрав.

На ell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    И јас не живеам во Мк.
    Како се вика кремата од Боди шоп? Баш ке погледнам и од Др. Хаушка што имаат тука..
    Јас имам комбинирана кожа и многу sensitive па некогаш ми се исфрла, и затоа внимавам со козметиката за лице.

8. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.682

Ааа епа тогаш супер ако имате продавница The body shop сигурно ќе ја најдеш , оваа е кремата

Јас имам мрсна кожа и воопшто не ми се мрси од кремата баш напротив брзо се упива. Како гел е и многу е лесна. Јас овде во Гр 19 евра ја земав :) И мојата кожа е осетлива и оваа не ми ствара акни.А ако пробаш тестерче од кремата на Др.Хаушка кажи ми баш каква е кремата за комбинирана кожа.

На Biodevojka и ell им се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Јас ја имам пробано кремата од мелиса, ja користев извесен период во Рим и можам да ти кажам дека има лесна структура, веднаш се впива и воопшто не масти. Одлична е за овој период кога е потопло или за во лето. Кожата воопшто не свети. Јас имам комбинирана кожа иако мој фаворит од Хаушка е дефинитивно кремот од роза меѓутоа е доста масен не е за масна кожа. Оваа крема има силен мирис кој мене многу ми се допадна баш типичен за Др. Хаушка.

п.с. и сестра ми ја користеше и оваа и таа од дуња и таа има како мене горе долу комбинирана кожа. Исто и се допадна многу.

10. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Девојки ке може ли некоја од вас да го стави линкот за проверка на состојките во козметички производи, јас не успеав да го најдам. :)

И секако, ме интересира мислењето на @Biodevojka за овој производ од Aura, Bioaktivni tretman za meke i lomljive nokte.

Ова го најдов на интернет:
    Butyl Acetate, Ethyl Acetate, Nitrocellulose, Acetyl Tributyl Citrate, Trimellitic Anhydride, Isopropyl Alcohol, Stearalkonium Hectorite, Adipic Acid, Fumaric Acid, Phthalic Acid, Tricyclodecane Dimethanol Copolymer, Butylene Glycol, Aqua, Hypnea Musciformis Extract, Citric Acid, Cl 77891, Cl77007.

П.С. Доколку има некој производ за зацврстување на ноктите а не содржи штетни состојки, слободно препорачај ми. Благодарам однапред. :)

11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, доколку сакаш линк за проверка на состојки и декларации еве ти еден кој според мене е одличен http://www.biodizionario.it/

Што се однесува до производот кој ми го покажа, многупати имам напоменато дека за жал органски лакови не постојат, а во третманите и лаковите мора да има понекоја несакана состојка. Ова е доста синтетички производ, меѓутоа за среќа нема формалдехид кој најчесто го ставаат во третманите за нокти така да не е страшно. Меѓутоа постојат и многу поприродни варијанти за јакнење на ноктот, како на пример серумот за нокти на Alverde,

Aqua, Alcohol denat.*, Glycerin, Sorbitol, Inulin, Dehydroxanthan Gum, Polyglyceryl-10 Laurate, Jojoba Esters, Sodium Lactate, Hydrolyzed Silk, Caffeine*, Bambusa Vulgaris Leaf/Stem Extract, Bambusa Vulgaris Sap Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Fucus Vesiculosus Extract, Urtica Dioica Extract*, Citric Acid, Tocopherol, Parfum**, Linalool**, CI 77288

или маслото за нокти од Alverde

Glycine Soja Oil* | Prunus Armeniaca Kernel Oil* | Argania Spinosa Kernel Oil* | Dextrin Palmitate | Prunus Amygdalus Dulcis Oil* | Hippophae Rhamnoides Fruit Extract* | Ricinus Communis Seed Oil* | Olea Europaea Fruit Oil* | Hamamelis Virginiana Leaf Extrakt* | Ceramide 3 | Helianthus Annuus Seed Oil | Tocopherol | Ascorbyl Palmitate | Parfum** | Limonene** Citral**
    * ingredients from certified organic agriculture
    ** from natural essential oils

Исто така има едно масло за јакнење на ноктите од марката Flormar кое е одлично.

Декларацијата не можам да ја најдам на интернет ама знам дека е ок затоа што го имам и јас ова масло, за жал го фрлив кутивчето и не можам да ја препишам овде, ама ок е како декларација. Мене многу ми одговара како третман. Ја правам и сама масло за нокти ама ова беше многу евтино мислам дека 60 денари го земав, па си велам ај да го пробам и се покажа супер. Поздрав.

На jovanovska94 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Може ли анализа на лакoвите на Авон, дали спаѓаат во free?
    Avon nailwear pro+
    SAM_3991.JPG

Аvon gel finish
    SAM_3995.JPG

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, овие лакови се 5 free односно немаат ниедна од состојките кои е пожелно да се избегнуваат во еден лак. Поздрав.

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.682
    Здраво Биодевојка :) по потрага сум по рол он или дезодоранс без алуминиум што воедно и ќе штити од непријатна миризба. Е зошто моментално не сум во мк да одам да побарам некој во ДМ , би сакала да го разгледаш составот на овој дезодоранс дали е ок

Ingredients :

Aqua/Water/Eau, Distarch Phosphate, C14-22 Alcohols, Saccharomyces Ferment, Glycerin, Coco-Caprylate, Triethyl Citrate, Undecylenoyl Glycine, Bisabolol, C12-20 Alkyl Glucoside, Caprylyl Glycol, Equisetum Arvense Extract, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Myristyl Alcohol, Myristyl Glucoside, Parfum (Fragrance), Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Sodium Dehydroacetate, Sodium Gluceptate, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво деодорансов е без алуминиум и на база на триетил цитрат што е одлично. Не е комплетно природен ама не е лош. Има една состојка која се смета за иритирачка ама ова е сосема индивидуално и кај некој може да даде реакција кај други не. Во глобала е ок.

16. Mihaela91

Mihaela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    @Biodevojka ако може да ми ги споредиш овие две креми,конкретно барам крема со спф за комбинирана кожа која нема да е комедогена IMG_20160426_154422.jpg P6160415.JPG и ако може и за тоников на оливал да ми кажеш нешто повеќе околу составот IMG_4930.JPG и дали е достојна замена на др хаушка тоникот за масна кожа за кој во моментов ми е ограничен буџетот?

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кремите за сончање се микс од физички и хемиски филтри. Јас лично употребувам само физички, ама ова секако е мој избор. Во првиот крем филтрите се обложени со силикон, а во вториот нема силикони, ама има течен парафин кој е нафтен дериват и парабени како конзерванси. Тоникот на Оливал е единствениот производ од целата колекција кој не е сетифициран од Натруе затоа што содржи ПЕГ. Од Оливал лично користам многу производи како мицеларна вода, млеко за чистење, маска и пилинг и ногу ми се допаѓаат, сите се со ок декларација и сертифицирани. Што се однесува до прашањето дали е алтернатива на Хаушка, не би рекла. Хаушка употребува врвни состојки и има различна формула а и самите состојки (дел од нив) доаѓаат од биодинамичка култура. Доколку не си многу по органското секако може да го користиш тоникот, затоа што освен ПЕГ друго сѐ е супер. Инаку би требало да биде ок за масна кожа, ама сепак дејството е индивидуално и зависи од кожата. Треба да пробаш. Како и да е изборот сепак го оставам на тебе. Поздрав.

На Mihaela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.682
    @Biodevojka

Ми треба инфо за овие производи од Натура сиберика , во кратки црти да ми кажеш дали се ок состојкиве или има и по нешто штетно. Користев еден лосион за лице и шампон и бидејќи сум презадоволна и од двата производа , сакам да пробам и други. Цените се супер за вакви органски производи :)(y) Ти благодарам многу

1. Маска за коса

2. Пена за вадење на шминка

Ingredients: Aqua, Cocamidopropyl Betain, Glycerin, Coco Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Pine Amidopropyl Betaine (PS), Rhodiola Rosea Root Extract (WH), Lilium Tigrium Extract, Aquilegia Sibirica Extract (WH), Agrostis Sibirica Extract (WH), Larix Sibirica Needle Extract (WH), Sophora Japonica Flower Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract*, Saponaria Officinalis Leaf/Root Extract*, Panthenol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Parfum.

3. Органик шоп - пилинг за тело

19. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    @Biodevojka може ли да ми препорачаш некој стик за под пазуви кој не содржи алуминиум ? Ти благодарам однапред.

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, декларацииве кои ми ги покажа се ок и убаво избалансирани. Штета што ги нема кај нас.
    Поздрав.
    п.с. за маската за коса не си ми оставила декларација :)

Здраво драга, има повеќе марки на производи кои се без алуминиум како: алверде (сите рол он и деодоранси), Ла Сој, Др. Хаушка, Гамард. Се движат од 147 за алверде, 280 за ла сој, 670 за Др. Хаушка до 775 за Гамард. Зависи од средствата кои ги имаш на располагање. Овие сите ги имам пробано и затоа ти ги препорачувам. Поздрав.

На GoldenRose. му/ѝ се допаѓа ова.