Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво, парафинот не е воопшто компатибилен со самата кожа. Создава еден вид на заштитен филм врз неа и не дозволува истата правилно да дише. Во органската козметика парафинот е заменет со растителни масла на пример невеново, оризово, маслиново и шеа путер. За кокосовото веќе ти одговорија меѓутоа освен Биокулт и Биокосмос го има и во ДМ, продавниците на Зегин здрава храна и во поголемите супермаркети како Веро, Тинекс и Рамстор во одделот за здрава храна. Имаш сигурно 5 или 6 марки а кокосово масло кое е ладно цедено и органско. Поздрав.

На IVonaK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IVonaK

IVonaK Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    65
    Може да ми кажеш дали е добра или лоша крема.... Кремава е за лице на докторс со масло од камилица .....

Прикачени фајлови:

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, не можам да ти кажам дали една крема е добра или лоша, затоа што секој вид на козметика функционира на сопствен начин и со разни формули. Може да ти кажам кои состојки ги содржи па ти да си одлучиш што ќе правиш понатаму. Состојкта која ја имаш подвлечено исопропил миристат е синтетичка ама ок е. Другата состојка која ја имаш подвлечено е парабен и ги има два. Тие се еден вид на конзерванси кои го заштитуваат производот од расипување и муфла. Инаку кремов содржи ланолин кој јас лично го избегнувам (зборувам за себе, без да сугерирам ништо) дури и во органската козметика со оглед на тоа што не може да се утврди дали е чист или не. Можеби овој на докторс е чист не велам ништо лошо, меѓутоа со оглед на тоа што овците шетаат по полиња кои доколку земјиштето не е органско содржи пестициди истите се собираат во волната на овцата, а од неа се добива ланолинот. Јас повторувам го избегнувам дури и во органските производи кои имаат сертификат, не дека со гаранција има пестициди, туку сѐ додека не се види извештај од лабораторија не може да бидеме сигурни. Секако како што реков можеби овој на докторс е чист и проверен, тоа не може да го знам. Потоа содржи циклометиконе кој е силикон и присутен е во многу мала количина (не е база на производот) најверојатно поради убава структура на самиот производ. Се надевам ти помогнав. Изборот е твој. Поздрав.

На IVonaK му/ѝ се допаѓа ова.
  4. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    779
    13233139_1021167854584933_2020371210960571306_n.jpg

се работи за шампонот на афродита..пишува дека е без силикони дали останатите состојки се ок?

kopriva-pantenol-390x730.jpg

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.771
    Допаѓања:
    8.869
    @Biodevojka koe kokosovo maslo ladno cedeno go preporacuvas za mackanje na telo, imam suva koza sega pocna i da me cesa, bremena sum. Porano koristev na biokosmos ok bese, sega sakam pak da zemam pa si vikam da ne ima nekoe podobro.

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга точно е нема силикони, ниту нафтени деривати што е супер. Содржи и пантенол што е многу убав за косата. За останатите состојки, те молам прочитај го воведниот дел на оваа тема (на првата страна), назначени се сите, а имам и говорено околу формулите на шампоните, Сигурно ќе ти биде од корист. Поздрав.

Здраво драга, лично ги имам пробано на биокосмос, биолајф, кулау и уште едно со био ама не ми текнува како беше (она на биокулт). Е сега како квалитет се сите ок за надворешна употреба, она мене лично кое најмногу ми се допадна е на кулау го има во Зегин, ама јас го користам внатрешно го јадам. Има најдобар вкус и мирис а и структурата е најкремаста како путерче е меко. Го користам и за јадење и за мачкање и за во рецепти. Значи повторувам најмногу ми се допаѓа поради вкусот, инаку како производи сите се органски, чисти и ладно цедени така да било кое да одбереш ќе биде одлично за телото. Исто така доколку имаш многу сува кожа јас би ти препорачала наместо кокосово да користиш шеа путер затоа што е бомба на витамини и спас за сува кожа. Се нанесува на благо навлжанета кожа или во омбинација со алое вера гел за да биде полесна апликацијата и кожата да може максимално да ги искористи бенефициите. Поздрав и за било што слободно пиши.

На TheSecret и irenna им се допаѓа ова.
  7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драги мои,

денес сакам да отворам една многу интересна тема за која вчера се говореше на италијанската телевизија РАИ 1 во емисијата Порта а Порта (Porta a Porta) на водителот Бруно Веспа. Темата на емисијата беше:

“Козметика: што сѐ треба да знаеме за да ги избегнеме ризиците по нашата кожа“

Гости во студиото беа:

Министерката за здравство на Република Италија
    Најпознатиот италијански мејкап артист Диего Де Палма
    Претседателот на здружението на италијанската козметика
    Претседателот на здружението на потрошувачи во Италија
    Претседателот на здружението на дерматолози во Италија
    Претставник на националниот центар за хемиски состојки
    Еден италијански актер
    Една италијанска водителка

Се говореше многу за козметиката и нејзиното влијание врз нашата кожа и имаше навистина доста дискусија особено помеѓу претставниците на зружението на козметика наспроти она на потрошувачите, меѓутоа овде ќе изнесам само неколку теми кои се во склад со она за кое се залагам, односно природна и органска козметика.

Најнапред изнесоа статистички информации:

за 2015 потрошени се 10 милијарди евра за козметика;
    секоја четврта крема е купена од маж;
    паднат е процентот на продажба на производи во козметичките и фризерските салони
    зголемена е продажбата на производи во природните аптеки и супермаркети

На почетокот на емисијата дадоа еден прилог снимен во една ексклузивна стоковна куќа во одделот за козметика каде водителката отиде со еден експерт по козметика со скриена камера да ги разгледуваат декларациите и состојките на козметичките производи без да ја кажуваат марката на истите.

Експертот кажа дека потребно е да се бира козметика која на прво место не содржи силикони и нафтени деривати, не затоа што може да ја оштетат кожата (според него не постои производ кој може да ни го загрози здравјето или да ни наштети), туку затоа што овие состојки немаат никаква улога во негата на кожата и создаваат еден вид на маска кој прикрива сѐ, а не го решава проблемот за кој сме го купиле производот.

Потоа стана збор за цената на производите, скапата козметика наспроти евтината. Експертот разгледа повеќе креми за лице кои коштаа и по 350 евра и рече дека според состојките и декларацијата истиот крем би требало да има реална цена од најмногу 50 евра. Обратно, за еден крем од 40 евра рече дека има навистина добра декларација без силикони, нафтени деривати и парабени.

На прашањето на водителот во студиото зошто одредена козметика има толку всока цена, по многу дебата се воспостави дека скапите креми за лице имаат висока цена не затоа што состојките се поквалитетни во зависност од поевтината (не секогаш, секако има исклучоци, без да генерализираме), туку затоа што компанијата дава многу пари за маркетинг, реклами, истражувања, прави повеќе тестови за истиот крем и.т.н.

Секако, одредени компании произведуваат креми со екстремно ценети состојки кои се навистина доста скапи и ги набавува од проверени одгледувачи или сама ги произведува состојките во органска средина.

Гостите во студиото се изјаснија дека понекогаш имале многу подобар ефект со некој поевтин производ наспроти некој многу скап кој коштал и до 500 евра.

Потоа стана збор за маркетинг стратегијата на многу фирми, особено при промоција на козметика која има анти ејџ ефект.

Назнаките како “за месец дена се намалуваат брчките“ или “крем со активатор на младоста“ според гостите, па и според министерката се само маркетингшки трик кој има за цел да ги разочара купувачите доколку кремот не ги исполни очекувањата по неговата употреба.

Беше даден еден интересен пример односно:

просечна жена која има плата за едвај да стигне до крај на месецот, гледа реклама за крем кој ги брише брчките на лицето, каде манекенката која е заштитно лице е со пефектно лице и поправена со фотошоп на рекламата. Истава жена собира пари, ја купува козметиката, меѓутоа не го добива истиот ефект од рекламата.

Се говореше и за кремите за заштита од сонцето и нивната употреба. Кратко проговорија за хемиските наспроти физичките филтри, а повеќе се задржаа на огромната важност кожата убаво да се заштити за време на изложувањето на сончевите зраци.

Луѓето кои имаат светол тен обично многу подобро се штитат од сонцето со оглед на тоа што лесно горат, додека оние кои имаат потемен тен и веднаш поцрнуваат не посветуваат големо внимание.

Претседателот на здружението на дерматолози рече дека ова е голема грешка со оглед на тоа што без разлика на тоа што не горат и лицата со потемен тен мора да користат заштита почнувајќи од 50 затоа што ултравиолетовите зраци прават иста штета како и кај оние со светла боја на кожата само што таа штета не е видлива и може да се појави како проблем после неколку години во вид на некое заболување или голем проблем со кожата.

Она што е многу интересно да ви кажам е дека претставничката од националниот центар за хемиски состојки рече дека постојат 30 хемиски филтри кои се дозволени во употреба. Таа нагласи дека хемиските филтри се употребуваат само кога има потреба од тоа, односно за време на изложување на сончевите зраци, никако кога нема потреба од тоа (на пример пудра со заштитен хемиски филтер која ја ставате навечер за во дискотека).

Министерката за здравство рече дека ќе започне со кампањи во основните и средните училишта во Италија за едукација како правилно да се заштити од сонцето уште од најмала возраст.

Феминки, какво е вашето мислење на ова што досега го прочитавте?
    Дали се согласувате со дел, сѐ или ништо од ова кое гостите во судиото го кажаа?
    Дали е неопходно козметиката да има висока цена за да биде ефикасна или постојат и нискобуџетни козметички производи кои може да дадат одличен ефект врз кожата?

На Acka22, elimkd, irenna и 3 други им се допаѓа ова.
  8. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Ubavo kazano i ubavo napisano i potpopolno se soglasuvam .imam gledano slicni emisii koi vklucuvaa i eksperimenti,real time ili dmax bea mi se cini,a i vo itl.focus cesto se pisuva na ovaa tema.bi bilo ubavo da spodeluvame iskustva vo posebna tema.eksperimentiraa nivea nasproti skapa krema,ispadna deka ja imaat istata funkcija.drug primer,za tetkami,ima probano i skapi i poeftini kremi.i odnesov ednas olaz,mislam i vo mk ja ima,mi se javuva i mi vika ova e cudo od krema,crnkite za edna nedela i gi iscistilo i epten bese zadovolna.ne i se veruvase deka ja zedov nesto pomalku od 10evra.a za zastitniot faktor mislam deka uste ne e dignata svesta kaj narodot kolku e od vaznost.isto mnogu reklami skros gi zabrania posebno onie koi reklamiraa kremi za celulit i za slabeenje,i sampon za obnova na rastot na kosata.cist marketing.nisto vise.ima da se pisuva mnoogu na temite,jas sum za:D.bas me interesiraat vakvi tematiki:clap:

На Acka22 и Biodevojka им се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    И јас обожавам вакви емисии и дебати па затоа ја постирав и овде, сакам да направиме еден разговор околу ова и да споделиме сопствени мислења. Еве ќе почнам јас.

Порано бев и јас скептик дека ако една козметика е евтина не функцоионира доволно како поскапата. Меѓутоа колку повеќе пробував подостапна органска и природна козметика сфаќав дека истите резултати а по некогаш и подобри, добивав со поекономичната. Како што повеќе истражував (и сеуште учам на оваа тема) сфатив дека сѐ зависи од формулата на еден производ и состојките кои се употребени во него.
    Веќе добро знаете кои состојки ги избегнувам па да не пишувам повторно.

Што се однесува до заштитата од сонцето до пред 10 години се печев по цел ден на плажа демек повеќе да сум поцрнела. И си направив неколку сончеви дамки на челото кои еве сеуште ги третирам со разни природни производи. Резултатот не беше видлив веднаш дамките ми се појавија по 6 години и активни се секое лето, при секое сонце се познаваат.
    Веќе подолго време користам само физички филтри.

Би сакала да го случнам мислењето и на другите феминки активни во темава.

На irenna и bella.s им се допаѓа ова.
  10. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    @Biodevojka

Крем за лице со витамин Ц, гинко и гинсенг на Сатва.

13329896_852525528185074_372871130_n.jpg

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, би те замолила за состојките како paraffinum liquidum (нафтен дериват), dimethicone (силикон) ppg и peg (нафтен дериват), да го прочиташ воведниот дел на оваа тема, таму имам сѐ објаснето. Поздрав.

На irenna и xxAngelxx им се допаѓа ова.
  12. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Biodevojka сакам да те прашам ако можеш да ми кажеш кои креми за сончање(посебно за лице)се само со физички филтри освен таа на гамарде? И оваа ноќна крема на алверде со Q10 дали си ја користела и дали е добра? 20160602_000514.jpg 20160602_000522.jpg

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга
    освен кремот на Гамард со физички филтри се следниве колекции:

Алверде крем за сончање за лице со фактор 30
    Лавера крем за лице (факторот не ми текнува мислам 50 а има и 30)
    Еко Козметикс крем за лице фактор 50 или 30

Алверде ја има во ДМ, Лавера во Космо и Биокулт, а Еко Козметикс во Зегин.

Лавера ја имам пробано во Италија и ми се допаѓа како проузвод. Убаво штити од сонцето. Исто така и Алверде ја имам пробано остава мала бела трага која ако ја размачкаш добро не се познава многу (или ако ставиш пудра одозгора), ама сепак мора да ти кажам дека остава малку бело. Еко Козметикс ја немам пробано ама според декларацијата е фантастична, следна неа мислам да ја купам.

Се надевам ти помогнав.

Што се однесува до кремот овој конкретно го немам користено, меѓутоа тој за околу очи од истава линија го користи мајка ми и многу е задоволна.

Поздрав.

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.681

Срцка , може ли да ми го објасниш составот на овој пилинг? Гледам донеле некои нови пилинзи и креми за тело , поголема милимитража 450 мл , па сега при крај ми е пилингот со кафето викам некој друг да земам :)
    и на оваа крема за тело ако може :)
    .[​IMG]

15. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Оф топик, ама производиве изгледаат ептен вкусно :) Ми заличе на чоколаден сладолед!

На SnowWhite8, Biodevojka и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како декларации се ок. Пилингот е убав ама ако имаш дома повеќе состојки како какао путер може многу лесно да го направиш. Состојките на овој пилинг се сите ок, како конзерванси не знам кои се употребени затоа што се кријат во зборот парфум. Има и метил никотинате на крај кој има за цел да ја забрза периферната циркулација ако ти се вцрвени кожата при масажата од него е. Овде процентот е мал така да не прави проблеми.

Кремот од ванила е исто така добар има убави масла и екстракти и би требало многу да ја хидрира и храни кожата. Вака гледано ок се и двете.

Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mihaela91

Mihaela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    IMG_20160606_235848.jpg @Biodevojkaте замолувам да ми го протолкуваш составов,се работи за крема против акни ?

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Кремов е ок што е најважно без силикони или ПЕГ. Е сега еднствено нешто на кое треба да се внимава е прополисот со оглед на тоа што е многу моќен не одговара секогаш на секоја кожа (нормално сите сме различни) не треба да се користи често доколку немаш некои големи проблеми со кожата. Доколку ја имаш кремава и ја користиш и не ти прави никакав реакција во тој случај ок, во спротивно ако ти ја вцрвенува кожата ведаш прекини ја употребата.

На Mihaela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    @Biodevojka, неколку зборови за следниве производи?

Love Nature Purifying Oil Tea Tree
    INGREDIENTS: ISOPROPYL MYRISTATE, ALCOHOL DENAT., ETHYLHEXYL STEARATE, MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, AQUA, LIMONENE.

Love Nature Blemish Solver Tea Tree
    INGREDIENTS: AQUA, ALCOHOL DENAT., GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, OLETH-20, SALICYLIC ACID, SODIUM CITRATE, MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, ALLANTOIN, DISODIUM EDTA, PARFUM, LIMONENE.

Love Nature Corrective Stick Tea Tree
    INGREDIENTS: DI-C12-13 ALKYL MALATE, CETEARYL ISONONANOATE, OZOKERITE, CANDELILLA CERA, POLYBUTENE, CERA MICROCRISTALLINA, SILICA, OCTYLDODECANOL, COPERNICIA CERIFERA CERA, C30-50 ALCOHOLS, TOCOPHERYL ACETATE, PANTHENOL, POLYETHYLENE, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BISABOLOL, TRIMETHOXYCAPRYLYLSILANE, MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, ASCORBYL PALMITATE, TALC, LIMONENE, BENZYL ALCOHOL, CI 77891, CI 77492, CI 77491, CI 42090, CI 77499.

The ONE Lip Spa Care Lip Balm
    INGREDIENTS: OCTYLDODECANOL, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2, PENTAERYTHRITYL TETRACAPRYLATE/TETRACAPRATE, PENTAERYTHRITYL TETRAISOSTEARATE, CERA MICROCRISTALLINA, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, POLYETHYLENE, PARAFFIN, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, COPERNICIA CERIFERA CERA, HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA, BUTYLENE GLYCOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, SHOREA ROBUSTA RESIN, PARFUM, RHUS VERNICIFLUA PEEL CERA, PANTHENOL, CANOLA OIL, PROPYLPARABEN, ROSA CANINA FRUIT OIL, BHT, TOCOPHEROL, CI 77891, CI 15850, CI 77491, CI 77492, CI 45410, CI 77499, CI 42090, CI 19140.

Прикачени фајлови:

20. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ако може да ми кажеш за составот на оваа крема,ти благодарам однапред 20160608_202952.jpg 20160608_202935.jpg