Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремов е комбинација од хемиски и физички филтри. Хемиските филтри во формулава се фотостабилни, а како физички употребен е титаниум диоксид. Нема силикони (или бар не ги гледам јас на декларацијава, на македонски ми е потешко навикната сум на латинска декларација) и нема парабени. Одлуката е сепак само твоја. Поздрав

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    Илирија шампон од коприва
    Ingredients: aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamidopropyl betaine, glycol distearate, cocamide mea, sodium citrate, urtica dioica extract, propylene glycol, parfum, citric acid, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol, coumarin, ci 42051, ci 47005.
    @Biodevojka

3. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Иако не сум Биодевојка,еве ќе ти кажам дека шампонов содржи агресивни сулфати и е прејак.
    Не чини.Барем,јас не би го користела.
    Ова е мое мислење.Прочитај го советот на Биодевојка и одлучи си.

На shining_star му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Megannn

Megannn Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2014
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    210
    image.jpeg image.jpeg

Два антиперспиранти, првиот на Адидас, вториот Нивеа.
    Колку што гледам не содржат алуминиум, а другиве состојки во ред се или ?
    @Biodevojka кога можеш разгледај и кажи ми, да не се залетувам напразно да купувам. ^^

5. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    @Biodevojka имам комбинирана кожа склона кон акни, дали оваа цц крема може да ме нафрла? П.с. Имам 28 години image.jpeg

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, не може да кажам дали ке те нафрла, затоа што секој е различен и не знам на кои состојки реагира твојата кожа. Доколку се мислите дали еден производ ви одговара или не, мој совет е да земете тестерче и да го пробате. Ако се е во ред во тој случај производот одговара. Поздрав.

На MissDior и galapce им се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.680
    @Biodevojka може ли објаснување за флуидот на балеа - наменет е за комбинирана кожа :)

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга,

од аспект на силикони или нафтени деривати гелов е чист. Не е комплетно природен ниту пак органски.
    За функционалноста не би знаела да ти кажам можеби некој кој го пробал ќе знае да каже нешто повеќе околу неговото дејство. ПОздрав.
    Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.129
    @Biodevojka те молам погледни го составот на млеково за сончање и одбивач на инсекти... ми ги препорачаа во аптека, а не се разбирам ич во блокаторите. Ти благодарам однапред.

Прикачени фајлови:

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како филтри ви овој производ употребени се само хемиски филтри, има екстракти кои ги одбиваат инсектите и има еден силикон циклопентасилоксане.
    Поздрав

11. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    @Biodevojka се работи за крема за лице со витамин Ц, те молам збор два за составот...?
    received_10207337274052384.jpeg

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, убаво почнале во декларацијата и после сквалан ставиле диметикон кој е силикон. Е сега не би знаела точно колкава е застапеноста на силиконот ама еве да речеме 5% (со оглед на тоа што е после скваланот кој обично го ставаат околу 5%до 15% во кремите, а може и помалку доколку е лесна формулација за масна кожа). Можеби е ставен за да ја подобри структурата на производот ама сепак е силикон. Како конзерванси има метилпарабен, феноксиетанол и алфа изометил јононе. Има витамин Ц и хијалуринска киселина. Изборот го оставам на тебе. Поздрав.

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Што мислиш за пудрава, дали е ок?
    FB_IMG_1450086825269.jpg
    INCI: AQUA (solvent) COCO-CAPRYLATE / CAPRATE (emollient) TALC (absorbent) Isoamyl Laurate (emollient / skin conditioning) propanediol (solvent, impego GMO) ETHYLHEXYL METHOXYCINNATE (UV filter) BUTYLENE GLYCOL (humectant / solvent) POLYGLYCERYL-6 Distearate (emulsifier) GLYCERIN (denaturant / humectant / solvent) TITANIUM DIOXIDE(matting) ACACIA decurrens / JOJOBA / SUNFLOWER SEED WAX / POLYGLYCERYL-3 ESTERS (emollient) CETEARYL ALCOHOL (emollient / emulsifying / emulsion stabilizing / opacifying / viscosity) Lauroyl LYSINE ( thickener) HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL (emollient / masking / skin conditioning) TOCOPHEROL (antioxidant) JOJOBA ESTERS (vegetable)Microcrystalline Cellulose (absorbent / emulsion stabilizing / opacifying / viscosity) PULLULAN(binder / filming) ACACIA SENEGAL GUM (vegetable) Xanthan Gum ( binding / emulsion stabilizing / viscosity) CELLULOSE GUM (binder / emulsion stabilizing / film forming / viscosity)POLYGLYCERYL-3 BEESWAX (emulsifier) CAPRYLYL GLYCOL (emollient / bacteriostatic)SILICA (abrasive / aassorbente / opacifying / viscosity) ALUMINUM HYDROXIDE (emollient / humectant / thickener) MAGNESIUM STEARATE (cosmetic colorant) PARFUM DISODIUM EDTA(sequestering / thickener) cetyl POTASSIUM PHOSPHATE (surfactant) SODIUM DEHYDROACETATE (preservative), Cetyl Alcohol (emollient / emulsifying / opacifying / viscosity) PHENOXYETHANOL (preservative), CI 77891 (cosmetic colorant) CI 77491 (cosmetic colorant) CI 77492 (cosmetic colorant) CI 77499 (dye)

14. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Дали тоа значи дека само Лавера и Еко козметикс не оставаат бела трага? А флуидот за лице од Гамард остава ли, мислам дека во рецензијата имаше пишано дека е многу лесен и не остава бела трага.
    И дали Еко козметикс имаат крема специјално за лице или не, зошто ги разгледував на страната и не пишуваше дека е конкретно за лице.

15. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Провери ги состојките на странава која ја постирала Биодевојка. Не мораш да ја чекаш да ти одговори. :D

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Дали ќе остават бела трага не можам да видам од составот :D А плус и го немам за сите овие спф креми што ги препорачала:)

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Е точно, тоа нема да ти каже. :lol:

18. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Обично интензивна бела трага која и после бањање во море/езеро се појавува, оставаат оние креми што содржат цинк.

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, за да не оставаат бела трага цинк оксидот се микронизира или на уште поситни честички нанотехнологија. Е сега зависи од соодносот со останатите состојки и дали филтрот е обложен.
    Гамард не остава бела трага го имам пробано и одлично се впива. Мене лично ми се допаѓа, иако е направен е со помош на нанотехнологија. Лавера е микронизиран и не остава бела трага. Алверде цинк оксидот е нано (со нанотехнологија) меѓутоа сепак остава малку бела трага. Разликата помеѓу микронизирано и нанотехнологија е во големината на честичките. Нано се поситни и според некои хемичари истите навлегуваат во кожата. Некои луѓе ги избегнуваат. Јас лично не, затоа што сеуште нема цврсти докази за ова, некои сметаат дека да, други дека не.
    Поздрав

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, најискрено не знаев дека воопшто постои производов, така да ти благодарам што го постираше овде. Најнапред морам да кажам дека сум изненадена (позитивно секако) што е без силикони и нафтени деривати со оглед на тоа што станува збор за традиционална козметика. Ова е чекор напред за Дебора!!!
    Е сега, што се однесува до декларацијата производов не е комплетно green со оглед на тоа што доста состојки се од синтетичко потекло меѓутоа како што реков нема силикони, парафин, нафтени деривати ниту пак парабени што според мене е идеален за сите оние кои сакаат да се откажат од силиконските пудри и потребна им е преодна козметика кон органското.
    Единствено нешто што би рекла е што состојката пропанедиол обично се добива од пченка ГМО и тука самите го потврдиле во декларацијата, односно напишале propanediol (solvent, impego GMO). Исто така има и хемиски филтер односно ETHYLHEXYL METHOXYCINNATE (UV filter).
    Меѓутоа повторувам ова е огромен чекор напред и одлична замена за традиционалните силиконски пудри.

Од аспект на покривност или ефект не можам ништо да кажам со оглед на тоа што ја немам пробано. Доколку некоја друга ја пробала може да ни даде повеќе информации околу ова.

Поздрав