Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Megannn

Megannn Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2014
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    210
    @Biodevojka ?? :worried:

2. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
  3. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Да и јас не знаев дека Deborah извадиле ваква пудра, случајно видов дека ја има во Космо и е на попуст сега. Планирам да ја купам па ќе пишам рецензија, се надевам ќе биде ок и ќе нема да ја повлечат. Инаку и Bourjois имаа една природна пудра која ја користев и беше солидна, но за жал ја повлекоа од продажба.

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, прости ми сум го утнала твојот пост, не сум го видела на време. Првиот производ е на база на алкохол и парфем, нема алуминиум, а вториот не можам да го видам составот на сликата затоа што има налепница врз декларацијата. Поздрав.

Здраво драга, не би можела да ти кажам дали е безбеден или не (во смисла ниеден производ нема да не утепа нели), разликата е во тоа каков производ сакаме да користиме традиционален или поприроден или пргански. Овде станува збор за традиционален производ. Поздрав.

Таа на Bourjois според составот беше една од најдпбрите особено за комбинирана до масна кожа. Лично мене ми се допаѓаше многу формулата. Штета што ја повлекоа.

5. Mihaela91

Mihaela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    @Biodevojka moze detalno da mi go protolkuvas sostavot,se raboti za piling I maslo za nega na lice? IMG_20160818_110645.jpg IMG_20160818_112001.jpg

6. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
  7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, најнапред прости ми што подоцна пишувам ама немав пристап до интернет.
    Што се однесува до првиот производ, пилингот, ми излгеда сосема ок, убава декларација.
    Вториот производ е ок само доколку undecane и tridecane се од растително потекло а не од нафтено (за жал не можам да ти кажам јас според декларацијата). Поздрав.

8. RosePrincess

RosePrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    55
    Ја купив пудрата perfect & natural на дебора и навистина пријатно се изненадив. Напишав и во соодветната тема за пудри. Тешко се наоѓа пудра со фин состав. На алверде се убави, ама џабе убав состав и покривност кога нема избор на нијанси. Не планирам да ја менувам на дебора, ама ако знаете за други фини пудри споделете:)

9. borjan4eto

borjan4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    305
    @Biodevojka дали може да ми предложиш некоја ББ крема со добар состав (да има што помалку опасни состојки) и ако може да биде од брендовите што се продаваат низ македонија (немам ДМ во близина).

10. Mihaela91

Mihaela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    @blueberry93 izvini sto docnam so odgovorot proizvodite se od hrvatskiot brend Olival,imaat sertifikat za prirodna kozmetika I licno sum mn zadovolna,iako imam kombinirana koza masloto voopsto ne mi ja masti kozata,naprotiv duri primetiv I deka poleka mi gi cisti crnkite,mozebi poradi masloto od jojoba koe go ima vo sostavot,inaku nameneto e za suva I normalna koza,dodeka pilingot za site vidovi na koza :)
    @Biodevojka imaat sertifikat pa poradi toa smetam deka sostojkite se od prirodno poteklo,eve vidi pa kazi mi mislenje IMG_20160826_231536.jpg

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, можно е. Јас од оливал имам неколку производи ама овој конкретно го немам пробано. Меѓутоа доколку ти одговара во тој случај користи го. Поздрав

12. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    image.jpeg image.jpeg @Biodevojka те молам мислење за следниве антиперспиранти кои се сепак од традиционална козметика но од две зла да ми го препорачаш помалото :lol: п.с користев алверде и део и ролон и воопшто не сум задоволна, завршија во ѓубре, чиста катастрофа! Заклукок: си останувам на хемија :D

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Prviot ne go gledam ubavo, a vtoriov za sreka nema aluminiumova sil tuku trietil citrat koj e odlicen. Megutoa ima silikon cyclopentasiloxane i PEG. Osven ovie dve sostojki drugoto e ok.

Dokolku mi dozvolis bi ti go preporacala ovoj deodorans
    ne e kompletno priroden nitu pak organski ama spored mene e vo red. Moze da go najdes vo KAM po cena od 75 denari. Vo lilakova opakovka e zeleniot ne go zemaj ima aluminiumova sol.

p.s. dokolku imas premnogu cuvstvitelna kozakoja lesno reagira na se moze da ti bide malku agresiven oti e na baza na alkohol.

14. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    Aqua, ,propylene glycol, PPG-15 stearyl ether, parfum, buctylocanoid acid, ethylhexylglycerin, octenidin, gratissima oil , trisodium ETDA

Ова е составот на првиот , чисто ради споредба? Овој што го препорача е против потење така? И подобар од претходниве два? @Biodevojka :*

15. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    17.911
    Untitled.jpg
    @Biodevojka мислење ми треба за шампонов?

16. IVonaK

IVonaK Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    65
  17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Zdravo, ovoj jas sto ti go preporacav ne e antiperspirant ne sprecuva potenje ama odlicno neutralizira los miris. Go najdov slucajno zatoa sto eden den barav deodoransi koi ne se kompletno prirodni ili organski ama sepak se ok (spored mene) za site onie koi ne gi sakaa onie na alverde a sepak ne sakaat da potrosat mnogu. Ovoj sto mi go pokaza ne e bas kompletno priroden iako nema aluminium sto e dobro.

Samponov e bez silikoni i ima ubavi sostojki kako pantenol, proteini i spored mene kosata ke bide mnogu lesna za rascesluvanje zatoa sto ima golema kondicionatorska mok. Ne e kompletno priroden ama e podobar od silikonskite samponi. Izborot e tvoj.

Zdravo draga ne mozam da ti kazam dali da gi stavas ili ne sepak odlukata e tvoja, Moze da ti kazam deka i dvata proizvodi na treta pozicija imaat silikon. Pozdrav.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Florenсе

Florenсе Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    1.712
    Здраво @Biodevojka ако не ти е тешко, имам неколку прашања за тебе. :)
    1. Најпрво ќе те замолам да ги разгледаш состојките на следните производи и да ми кажеш што мислиш за нив и дали ти би ги користела:
    Состојки:
    Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Lauric Acid, Sodium Lauroyl Glycinate, Sodium Lauroyl Isethionate, Hydrogenated Soybean Oil, Sodium Chloride, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Glycerin, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Stearic Acid, Palmitic Acid, Sodium Isethionate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, BHT, Tetrasodium EDTA, Butylene Glycol, DMDM Hydantoin, Sodium Benzoate, Iodopropynyl Butylcarbamate, Zinc Oxide, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool.

Состојки:
    Butane, Isobutane, Propane, Cyclomethicone, Aluminium Chlorohydrate, PPG-14 Butyl Ether, C12-15 Aklyl Benzoate, Parfum, Disteardimonium Hectorite, Dimethiconol, Octyldodecanol, Helianthus Annus, BHT, Alpha-isomethyl Ionene, Benzyl Alcohol, Benzyl Salycilate, Butylphenyl Methylpropional, Cinnamyl Alcohol, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool.

2. Јас имам комбинирана кожа. Неколку пати имаш напоменато дека дневната крема од рози на Dr.Hauschka е погодна за многу сува кожа. Мене кожата ми се мрси во пределот на челото и носот, но не премногу. Што мислиш околу ова? Јас лично мислам дека нема да биде некој проблем.

3. Кој е според тебе најдобар дезодоранс од Алверде? Досега немам користено ниту еден, а би сакала да ги пробам. Гледам на блогот дека си го препорачала тој на Laligne, јас го користев едно време, но премногу ми ја иритираше кожата, а и мирисот ми сметаше.

4. Каде поточно во трговските центри можам да купам масло од авокадо и етерично масло од лаванда?

5. Препорачај ми ружина вода, цена и каде да ја најдам.

Фала ти однапред и се' најдобро. :)

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга

1. Лично доколку би бирала за себе не би ги земала производиве. Првиот затоа што содржи неколку состојки кои јас лично ги избегнувам како BHT, Tetrasodium EDTA, и DMDM Hydantoin. Меѓутоа ова е личен избор и тоа не значи дека производов е лош или дека го напаѓам.

Деодорансот содржи алуминиумова сол, а јас исклучиво користам деодоранси без алуминиумова сол.

2. Доколку имаш комбинирана кожа која светнува, кремот од рози на Др. Хаушка не ти одговара во никој случај затоа што е за сува кожа.

3. Според мене најдобар рол он е оној со морски алги. Не остава никаква трага на облеката и безбоен е. Има убав нежен мирис. Оној на Laligne имам напоменато дека е малку агресивен со оглед на тоа што има големо присуство на алкохол и доколку имаш многу нежна кожа може да даде реакции.

4. Масло од авокадо може да земеш од продавниците на Биокосмос т.ц. Буњаковец и на излез од ГТЦ после катната гаража во блокот. Етерично масло од лаванда (ти го препорачувам она на МеиЛаб) го има во скоро сите аптеки и во т.ц. Сити Мол на штандот на Логона.

5. Од ружина вода би ти ја препорачала онаа на Касиопеа ќе ја најдеш во т.ц. Рамстор во Тесори ди Маре.

Поздрав

Последна измена: 11 септември 2016
    На kala21 и Florenсе им се допаѓа ова.
  20. loreddie

loreddie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    67
    @Biodevojka би те замолила за твое мислење за составот на следниве продукти:

Yves rocher sebo vegetal miceral water 2 in 1 ingredients: Aqua/water/eau, methylpropanediol, centaurea cyanus flower water, butylene glycol, peg-40 glyceryl cocoate, phenoxyethanol, benzyl alcohol, sodium coceth sulfate, oleth-20, parfum/fragrance, scutellaria baicalensis root extract, caprylyl glycol, sodium benzoate, tetrasodium edta, citric acid, potassium sorbate.

Sebo Vegetal Matifying Gel Cream Ingredients: Aqua/water/eau, glycerin, methylpropanediol, alcohol, zea mays (corn) starch, silica, dimethicone, hydrogenated coco-glycerides, glyceryl stearate se, sesamum indicum (sesame) seed oil, aphloia theiformis leaf extract, ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer, salicylic acid, parfum/fragrance, glyceryl stearate, xanthan gum, zinc gluconate, potassium hydroxide, tocopheryl acetate, scutellaria baicalensis root extract, tocopherol.