Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    • cera-di-cupra-rose-100g.jpg 226524-DEFAULT-L.jpg
    Женски го имам користено оној во тубичка, дали некој знае за која возраст се бидејќи неможам да најдам на пакувањето и дали има разлика помеѓу овие два или само во грамажата е разликата? @Biodevojka , можеби ти како поспецијалист знаеш? :lol:

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга постирај ми декларација за да ти кажам што мислам. Поздрав.

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремите кои ми ги покажа се емулзија масло во вода, и според составот може за нормална, а дури и за комбинирана кожа да одговараат. Помеѓу двете креми во бела опаковка, подобра ми е онаа од десна страна. Иако и двете не се природни и содржат силикон, во онаа од десна страна силиконот е во мала количина и најверојатно го ставиле за да ја подобри текстурата на кремот (јас скроз ги избегнувам, меѓутоа доколку не си баш по 100% органско е некој вид на компромис). Онаа од лева страна е малку посинтетичка. Изборот е твој. Поздрав.

4. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434

Купен ми е од Италија и немам мк декларација :( 15280950_10211573141429021_185268927_n.jpg

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, ја најдов на интернет декларацијата еве ја

Aqua, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Lanolin, Glycerin, Ceresin, Cera Alba, Magnesium Sulfate, Lanolin Alcohol, Profumo, Amyl Cinnaman, Cinnamyl Alcohol, Hydroxycitronellal, Benzyl Salicylate, Coumarin, Geraniol, Linalool, Benzyl Benzoate, Citronellol, Limonene, Alpha Isomethyl Ionone, Cetearyl Alcohol, CI 26100 CI 47000

Како што може да видиш базата на овој крем се нафтени деривати течен парафин и петролат. Јас лично за себе (кога би бирала) не би ја користела. Изборот е твој. Поздрав.

На Responsible му/ѝ се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.680

@Biodevojka може ли да ми кажеш нешто повеќе во врска со составот? Ова е крема за очи ама ме интересира за која возраст е наменета дали можеш според составот да одредиш? Јас имам 27 години незнам дали е за мојава возраст ок :)

7. CrystalNoir

CrystalNoir Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    @Biodevojka ќе може да ми кажеш мислење за составот на овој крем,дали е добар и дали одговара за нормален тип на кожа,или повеќе е наменет за сува, се работи за vivo oleo face active moisture.

Aqua***, Zea Mays Germ Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Cetearyl Glucoside*****, Cetearyl Alcohol*****, Tocopherol*****, Macadamia Ternifolia Seed Oil*, Rosa Canina Fruit Oil*, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Helianthus Annuus Seed Oil****, Sodium Benzoate, Mangifera Indica Seed Oil*, Xanthan Gum, Aesculus Hippocastanum Seed Extract*, Glycerin**, Potassium Sorbate, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Cymbopogon Winterianus Herb Oil*, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Nigella Sativa Seed Oil*, Eucalyptus Globulus Leaf Oil*, Borago Officinalis Seed Oil*, Equisetum Arvense Extract*, Vanilla Planifolia Fruit Extract*, Alcohol, Propolis Extract****, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool

И ако може мислење за овај шампон, дали состојките се добри ......
    Water, Coco Glucoside, Alcohol, Glycerin, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Rosmarinus officinalis (Rosemary Extract)*, Juniperus oxycedrus (Juniper Oil), Salix alba (Willow Bark Extract), Populus nigra (Poplar Bud Extract), Betula alba (Birch Leaf Extract), Urtica dioica (Nettle Extract)*, Betaine, Polyglyceryl-10 Laurate, Cellulose Gum, Xanthan Gum, Phytic Acid, Citric Acid *ingredients from certified organic agriculture (* Sertifikovano organski)
    Ти благодарам

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, како состав кремов не е лош. Не е комплетно природен ама нема силикони и нафтени деривати. Овде се употребени DIHEPTYL SUCCINATE и CAPRYLOYL GLYCERIN/SEBACIC ACID COPOLYMER кои се замена на силиконите, даваат свикенкаста структура на производот, а не запушуваат како силиконите. Според мене има премногу состојки за зоната околу очи, две три воопшто ги немам сретнато досега така да не би знаела што да ти кажам. Се надевам ова помогна.
    Здраво драга, според декларацијата кремот е наменет за сува кожа, а може и за нормална со оглед на тоа што е ладно и на кожата и е потребна дополнителна заштита. Го имам пробано овој крем и јас и без разлика на тоа што имам комбинирана кожа мене ми беше многу убав, особено за ладно време. Ако сакаш да прочиташ http://biodevojka.blogspot.mk/2015/11/new-skin-booster-vivo-oleo.html.
    Сепак сите сме различни, ама пробај тестерче нека ти дадат па одлучи. Инаку има голема хидратантна моќ.

За шампонот јас лично не би го земала затоа што има алкохол (сигурно е некоја германкса марка)/ Обично бирам шампони без алкохол со оглед на тоа што во нив веќе има сурфактанти кои измиваат ша не е потребно и алкохол за да суши (ова е мое лично мислење што не мора да се согласуваат сите). За маска за коса и да има алкохол не е страшно со оглед на тоа што има масла и путери и нема сурфактанти кои измиваат (маската има обратен ефект масти а не измива). Сепак изборот е твој. Поздрав.

Последна измена: 30 ноември 2016
    На koritsaki и CrystalNoir им се допаѓа ова.
  9. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Здраво @Biodevojka
    Сакам да те замолам да ја видиш декларацијата на оваа крема. По мирисот и по тоа како кожата ми реагираше, се сомневам во тоа дека е природна. Наводно помага за чистење на флеки. Ти благодарам
    image.jpeg image.jpeg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, лично јас кога би бирала за себе кремов не би го користела од две причини:

прво има висок процент на пропилен гликол кој го олеснува навлегувањето на сите екстракти од еден производ во кожата па дури и на алергените во еден производ (а тука станува збор за лице), иако мора да напоменам дека дава убава свилена структура на производот.

второ базата на овој крем е алкохол и пропилен.

Инаку нема силикони ниту парабени, а како конзерванс е користен феноксиетанолот.

Поздрав

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  11. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.680
    @Biodevojka сакам да те прашам да не ја имаш видено случајно пудрава на Алверде во дм?
    Дали би одговарала на комбинирана мрсна кожа? Гледам во составот нема ни вода се се масла па затоа ме интересира дали би ми одговарала :?:
    Сакам да почнам да менувам и во декоративната козметика по нешто , барем пудра да си најдам , тоа е нешто што најчесто користам. И кажи ми таа пудра во прав од алверде што мириса на ванила ја има уште во продажба?

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, оваа пудра ја немам никогаш пробано. Мислам дека според декларацијата би требало да дава сув ефект поради големото присуство на силика на втора позиција и додекан на трета.

Значи не масти и веднаш би требало да се впие и би требало да дава свиленкаст ефект на кожата.

Некој ако ја има би било убаво ако ми потврди дали ефектот е овој.

Што се однесува до состојката додекан која предмалку ја споменав, сакам да појаснам дека има два типа на состојки под исто име со различно потекло. Едната потекнува од нафтени деривати и ја запушува кожата (како и сите нафтени деривати). Другата има растително потекло и се добива со помош на биотехнологија како микс на повеќе различни линеарни јаглеводороди кои претставуваат одлична замена на нафтените деривати. Значи хемиската формула е слична, меѓутоа потеклото е различно. Во овој случај со оглед на тоа што има сертификат Натруе (кој не се добива така лесно) станува збор за растително потекло.

Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. leni_794

leni_794 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    222
    FIRST AID BEAUTY FACIAL RADIANCE PADS
    Water/Eau, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Water, Lactic Acid, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Camellia Sinensis (White Tea) Leaf Extract, Chrysanthemum Parthenium (Feverfew) Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Extract, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Fruit Extract, Hyaluronic Acid, Phyllanthus Emblica (Indian Gooseberry) Fruit Extract, Polysorbate 20.
    Може мислење за овај производ. Планирам да го нарачам. 11054489-1418988878-974459.jpg

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга според мене е ок. Според составот ми изгледа за комбинирана до масна кожа (може и нормална ама не би го препорачала за сува и чувствителна) со краставица која освежува алое вера сок кој има ленитивно дејство и глицерин кој омекнува и ја задржува влажноста на кожата. Има убави екстракти и хијалуронска киселина. Содржи и Lactic Acid,и Glycolic Acid,кои имаат ексфолијантно дејство и помагаат во избелување на кожата. Според мене најдобро да го користиш навечер, доколку го земеш. Инаку да те прашам која марка е?

15. leni_794

leni_794 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    222
    Така и јас мислев, за навечер да го користам затоа што имам шитано дека АНА киселините се добри за кожата посебно на моја возраст :)
    Инаку марката е Firs aid beauty

16. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Имам прашање за @Biodevojka дали го препорачуваш за нега на лице маслото од лаванда? На нет прочитав контрадикторни мислења и студии за ефектите од истото.
    И ако може мислење за декларацијава:
    Active Ingredients: Salicylic Acid 0.5% Inactive Ingredients: Water, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Butylene Glycol, Dimethicone, Emulsifying Wax NF, Cyclohexasiloxane, Panthenol, Capryloyl Glycine, Hydrolyzed Linseed Extract, Spiraea Ulmaria Extract, Bisabolol, Retinol, Phospholipids, Tocopheryl Acetate, Ascorbyl Palmitate, Retinyl Palmitate, Dipotassium Glycyrrhizate, Farnesol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Calcium Aluminum Borosilicate, Pentylene Glycol, Polysorbate 20, Lecithin, Alcohol, Sclerotium Gum, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Linalool, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil.

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга дали мислиш на етеричното масло или домашно подготвено масло од лаванда?
    Што се однесува до декларацијава кога на втора позиција ќе видам силикон Cyclopentasiloxane, го знаете моето мислење. Поздрав.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    @Biodevojka ако може одговор кое е твоето генерално мислење за Dove козметиката и во однос на Нивеа на која би и' дала приоритет? Благодарам ☺

19. darkaquarius1

darkaquarius1 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2016
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    @Biodevojka Те молам за мислење за овој прајмер на NYX.Еве го составот: Water/Aqua/Eau,Glycerin,Alcohol Denat.,Betaine,Honey extract,Collagen extract,Portulaca Oleracea extract,Hyaluronic Acid,Bifida Ferment Lysate,Nelubo Nucifera Flower Extract,Jasmine flower extract,Lavander flower extract,Rosa Centifolia flower extract,Lilium Tigrinum Flower/Leaf/Stem extract,Iris Ensata extract,Hibicus Sabdariffa flower extract,Athemis Nobilis flower extract,Allantoin,Caprylyl Glycol,PEG-40 Hydrogenated Castor oil,Carbomer Sodium Polyacrylate,1,2-Hexanediol,Phenoxyethanol,Potossium Hydroxide,Panthenol,Benzophenone-5,Disodium EDTA,Citronellol,Limonene,Geramiol,Fragance/Parfume,Gold (CI 77480),May contain (+/-)yellow 6 Lake (CI 15985) yellow 5 Lake (CI 19140)

20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.680
    @Biodevojka кои од Есенс кармините немаат внатре нафтени деривати и силикони?

Од мат линијата ја најдов оваа декларација , баш види ја. Наредна недела ќе отидам до дм баш да земам и некое карминче сакам без штетни состојки, ќе земам и на алверде некое ако и на есенс се ок супер тогаш ќе имам поголем избор :)

[​IMG] Ingredients: CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, TALC, OCTYLDODECANOL, ISONONYL ISONONANOATE, PENTAERYTHRITYL TETRAISOSTEARATE, POLYETHYLENE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED WAX, SYNTHETIC BEESWAX, CERA MICROCRISTALLINA (MICROCRYSTALLINE WAX), SILICA DIMETHYL SILYLATE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE, PARFUM (FRAGRANCE), CI 15850 (RED 6 LAKE/RED 7 LAKE), CI 19140 (YELLOW 5 LAKE), CI 42090 (BLUE 1 LAKE), CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE).