Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, не можам за жал да ти дадам генерално мислење ми треба декларација и одреден производ. За било која козметика еден производ може да е супер а друг од истата марка не. Поздрав.

Здраво овој прајмер е без силикони, единствено мене лично не ми се допаѓаат PEG-40 Hydrogenated Castor oil и 1,2-Hexanediol. Во мал процент се, ама ете барем нема силикони. Изборот е твој. Поздрав.

Драга, има CERA MICROCRISTALLINA (MICROCRYSTALLINE WAX) кој е нафтен дериват. Ако сакаш ќе разхледам уште еднаш кои беа прифатливи (не се комплетно природни ама немаа силикони и нафтени деривати). Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tinna-biebs

tinna-biebs Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    19
    @Biodevojka дали би сакала да ми кажеш дали можам кремава да ја употребувам за лице? инаку е наменета за цело тело,па да не е агресивна за на лице..Фала однапред :* [​IMG]

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, од декларацијава не ми изгледа агресивна, ама сепак не би знаела да ти кажам како ќе реагира твојата кожа. Пробај доколку сакаш. Само едно нешто кремов има еден силикон диметикон кој не е во голема количина можеби е околу 2% или 1% (секако не знам со сигурност). Доколку не ти пречи секако користи ја. Поздрав.

На tinna-biebs му/ѝ се допаѓа ова.
  4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    Изгледа испадна дека моите три омилени производи што ги користам моментално имаат страшно лоши состојки. :|

Балсамот за усни:

PETROLATUM, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, PARAFFINUM LIQUIDUM, CERA ALBA, PARAFFIN, ACETYLATED LANOLIN, CETYL ALCOHOL, TOCOPHERYL ACETATE, PROPYLPARABEN

Крема за раце:

AQUA, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETYL ALCOHOL, DIMETHICONE, STEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, IMIDAZOLIDINYL UREA, METHYLPARABEN, CETEARETH-20, CARBOMER, PROPYLPARABEN, LIMONENE, STEARIC ACID, PARFUM, PALMITIC ACID, ISOPROPYL MYRISTATE, EUGENOL, SODIUM HYDROXIDE, CINNAMAL, HEXYL CINNAMAL, ARACHIDIC ACID, LAURIC ACID, MYRISTIC ACID, CITRONELLOL, PHENOXYETHANOL, CI 15985, CI 15510

Пилинг за тело:

WATER/EAU
    MINERAL OIL/HUILE MINERALE
    CETEARYL ALCOHOL
    CETYL ALCOHOL
    GLYCERIN
    PHYTELEPHAS AEQUATORIALIS SEED POWDER
    TOCOPHERYL ACETATE
    ASCORBIC ACID
    DIMETHICONE
    PARFUM/FRAGRANCE
    SODIUM LAURETH SULFATE
    VACCINIUM MACROCARPON (CRANBERRY) SEED
    CARBOMER
    POLYSORBATE 60
    PEG-150 STEARATE
    SORBITAN OLEATE
    ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
    YOGURT POWDER
    TRIETHANOLAMINE
    STEARETH-20
    METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE
    METHYLISOTHIAZOLINONE.

@Biodevojka дури јас препознав доста лоши состојки од твојата воведна страна, ич не се за користење производиве или сепак не се толку страшни? :?:

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не можам да ти кажам дали да ги користиш или не, ама јас за себе никогаш не би ги одбрала најискрено. Балзамот е на база ба петролати, во кремот има силикон и парабени а пилингот е на база на минерално масло кое е нахтен дериват. Изборот е сепак твој. Поздрав

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @Biodevojka многу ти благодарам. Ако сакаш, може ли да ми препорачаш некоја поприродна крема за лице, раце, лосион за тело и балсам/лабело. Ќе ја земам кремата за лице од Алверде од јаболко и лимета, но се мислам за другите производи. Цената да се движи до 300-400 за лосионот, а за кремите и лабелото може до 200. Секако и да има нешто над овие цени, слободно препорачај ми. :)

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга за раце земи ја слободно од КАМ маркет црвената крема за 49 мкд. Одлична е за овој студен период. За тело наместо лосион (не знам каква кожа имаш) јас би ти препорачала путер за тело кој е побогат. На пример оној со макадамија на алверде кој чини некаде околу 210 мкд горе долу. За балзам може да го земеш на алверде со невен или мојот омилен со светки (ама тој со светки само преку ден може да го користиш, а со невен и навечер). Цената име околу 60 мкд. Има и други убави лабела над 200 ама нема потреба затоа што овие на алверде се екстра а башка и економични. За било што слободно пиши. Поздрав.

8. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Koja e таа крема за раце од Кам ?
    Ај слика ако може да видам.

9. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    IMG_3520.JPG

Здраво девојки, гелов е за интима и го користам краток период но дали според состојките е океј? @Biodevojka има нешто иритирачко во него?

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    еве ја. Поздрав

На blueeparadise и crazylady им се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга овде како единствен сурфактант е прутен бетаинот, кој сам без никаков друг анјонски сурфактант е многу агресивен. Не знам за кој производ станува збор, ама јас лично не би го користела со оглед на тоа што има доста голема измивачка моќ. Ова е секако мое мислење. Поздрав.

На Chanell* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    Сакам да прашам за една крема за лице, за сува кожа е. Според мене ми изгледа ок, ама не сум сигурна.

Aqua, Urea, Olea Europaea Fruit Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloydimethyl Taurate Copolymer, Ethylhexyl Palmitate, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Parfum, Triacetin, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Citronellol, Limonene, Benzyl Salicylate, Eugenol, Geraniol.

13. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.618
    На почетокот на декември се појави нова линија кај нас, може сте ја сретнале по социјалниве мрежи - Таива, се работи за неврокозметика, има и статија на Фемина за неа. Ме интересира мислењето на @Biodevojka за составот :) Не содржат парабени и силикони ама сепак ме интересира дали останатите состојки се во ред и дали е добра формулата. Инаку се работи за дневна крема, еве слики и од кремата и од составот :)

Прикачени фајлови:

• IMG_2155.JPG
      IMG_2155.JPG
      Големина на фајлот:
      197,5 KB
      Прегледи:
      37
    • IMG_2154.JPG
      IMG_2154.JPG
      Големина на фајлот:
      216,8 KB
      Прегледи:
      35
    Последна измена: 28 декември 2016
    На crazylady и Beauchamp им се допаѓа ова.
  14. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Малку оф топик :$

@LaraSolare колку време ја користиш кремава? Баш некни ги гледав некако ме привлече Cell to cell Repair дневната,само ме збуни зошто пишуваше дека е за сите возрасти, има разлика од брчка до брчка, не дека којзнае што треба да прави ама како превентива.
    Инаку баш сакав денес да прашам ама викам ај релативно е нова не верувам дека некој ја користел.
    Чекам да споделиш мислење :)

На LaraSolare му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.618
    @Mama25 денеска прв пат ставив. Вака површински пријатна ми беше на лицето, го измазни, и една работа што на некој начин пријатно ме изненади, иако е со матирачки ефект, ми даде некој здрав glowy финиш.Но ова се само први импресии. Ќе почекам баш да видам за 14 дена како што пишува дека се видливи резултати и ќе споделам мислење обавезно. Инаку даваат тестерчиња, мислам дека баш од таа што ја спомна имам тестерче, помини во Рамстор и земи тестерче најубаво. Разгледај и по нивната фб страна, имаат наградна игра Исто така моментално имаат попуст од 30%, изгледа до 31 декември ќе трае. Не знам колку е таа ти што ја сакаш, оваа околу 600 и нешто денари излегува со попуст.

Прикачени фајлови:

• IMG_2157.JPG
      IMG_2157.JPG
      Големина на фајлот:
      120,5 KB
      Прегледи:
      24
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, најнапред мора да кажам дека има нафтен дериват хидрогенизиран дидецен кој е во мал процент. Силикони нема, на нивно место е користен исоамул лаурат кој дава свиленкаста структура на кремот и ефект на силикон ама не е силикон. Има некои убави состојки, ама и неколку кои мене лично не ми се допаѓаат. Поздрав,
    Кремов е горе долу ок, не ми се допаѓа само Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloydimethyl Taurate Copolymer. Има уреа која во една формула треба да биде стабилизирана за да не ја покачи пх вредноста на самиот крем и тука е стабилизирана со триацетин. Другите состојки се сите ок. Инаку е за сува кожа. Поздрав.

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.643
    Допаѓања:
    106.680
    @Biodevojka

Сакав да те прашам на Лавера кармини каде може да побарам во Скопје? И дали можеби провери кои кармини на Есенс се без нафтени деривати ? Јас ги проверив неколку и немаа силикони ама нафтени деривати за жал да. :(

18. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    1483383557197.jpg
    1483383701989.jpg
    Денес ја добив оваа крема од Алверде.За нормална кожа, со екстракт од видова трева, камилица и алое вера.Ама во декларацијата пишува дека содржи и алкохол.
    @Biodevojka што мислиш ти за овие состојки, добри ли се?
    Со оглед на тоа што пределот околу очите е многу осетлив малку сум скептична за тоа со алкохолот како состојка.:(
    Ти благодарам.:)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кармини на Лавера имаш во Космо. Само таму ги имам видено. Во Сити Мол имаш јармини на Санте ако те интересира. Инаку за Есенс извини не поминав за да провеам ама неделава ќе имам повеќе време па ќе поминам. Инаку оние на алверде ти се одлични, може да ги пробаш.

Според мене алкохолот не е во голем процент со оглед на тоа што не е помеѓу првите 4 состојки (дури на 6 место), а и поради тоа што во кремот има и други конзерванси така да количината како што ти реков е мала (да беше единствен конзерванс ќе ти речев дека е голема количина). Треба да го пробаш за да видиш каков ефект ќе ти даде. Кај секој е различно. Поздрав.

На koritsaki и Salome им се допаѓа ова.
  20. Dafinka0909

Dafinka0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    9
    IMG_0610.JPG @Biodevojka те молам ако најдеш време да ми кажеш што мислиш за оваа крема за лице?