Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, potassium alum и ammonium alum се многу многу слични, ако не и аналогни, така да за мене лично сѐ што сум кажала за едниот важи и за другиот. Јас лично ги избегнувам. Поздрав.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @Biodevojka Ќе може ли мислење за гелов против црнки? Ти благодарам многу. :)

Aqua, Kaolin, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Silica, Alcohol Denat, Glycerin, Oryza Sativa (Rice) Starch, Bentonite, Glyceryl Stearate, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Polysorbate 20, Xanthan Gum, Sodium Chloride, Microcrystalline Wax, Parfum, Salicylic Acid, Menthol, Methylparaben, Glycolic Acid, Disodium Edta, Colloidal Oatmeal, Talc, Honey Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower/Leaf/Stem Extract, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Rosa Centifolia Flower Extract, Angelica Archangelica Root Extract, Avena Sativa (Oat) Meal Extract, Orchis Mascula Flower Extract, Soymilk, Cl 77891, Cl 7707, Cl 73360.

Јас ги забележав Methylparaben и Microcrystalline Wax како штетни, а има многу екстракти што ми изгледаа супер.. Ама двеве состојки ептен ли го расипуваат производот?

3. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.329
    Допаѓања:
    17.909
    @Biodevojka Денеска ја земав оваа крема за лице од невен алое вера и пантенол, еве ги состојките, те молам да ми кажеш мислење.
    Untitled.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y)

Драга не можем да кажам дека ептен го расипуваат производот со оглед на тоа што присуството е мало (во мал процент се употребени), меѓутоа јас лично ги избегнувам, ја знаеш мојата филозофија. Да ги немаше ќе беше уште поубаво. Поздрав

На Veki4kaa и blueeparadise им се допаѓа ова.
  5. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    @Biodevojka штo ќе ми кaжиш зa кремaтa?

Прикачени фајлови:

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @afrodita26 Според мене е супер. Нема силикони, парабени, нафтени деривати, има алое, убави масла, пантенол, пчелин восок...
    Се надевам дека не сум погрешила, и не пречи на тебе и на @Biodevojka што јас одговорив место неа. :$

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Најнапред голема благодарност до тебе драга blueeparadise, не само што не ми пречи што одговори туку сум и среќна што сѐ повеќе од вас веќе знаат да читаат декларации :*::sun::music:
    Инаку кремов е убав нема силикони и нафтени деривати како што кажа веќе blueeparadise, според мене солидна декларација. Не е комплетно еко био ама е навистина одлична како производ. Поздрав

На blueeparadise и afrodita26 им се допаѓа ова.
  8. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka ако можеш да ми кажеш кој од овие 3 гелови за бебе од хип има најдобра формула? received_10210050898843386.jpeg received_10210050899403400.jpeg received_10210050899883412.jpeg

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, од овие три мене најмногу ми се допаѓа третото. Поздрав.

На MiAmor му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    Се работи за moisturizer, голем дел од состојките ги нема на првата страна па да прашам :)

Water (Aqua), Propylene Glycol, Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Glycerin, Sodium Stearate, Portulaca Oleracea Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Tocopheryl Acetate (Ve), PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Theobroma Cacoa (Coco) Seed Butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Fragrance (Parfum), Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Chloride, Citric Acid, Blue 1 (CI 42090), Yellow 5 (CI 19140)

11. Elisabeth

Elisabeth Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    5.259
    @Biodevojka Можеш ли да го разгледаш составот на кремиве на Балеа за сува кожа и на Лала кремот против флеки.
    Балеа
    AQUA · GLYCERIN · ETHYLHEXYL SALICYLATE · BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE · GLYCERYL CITRATE/LACTATE/LINOLEATE/OLEATE · C12-15 ALKYL BENZOATE · BEHENYL ALCOHOL · CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE · CETEARYL ALCOHOL · ETHYLHEXYL TRIAZONE · LYCERYL STEARATE · PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL · MALVA SYLVESTRIS FLOWER EXTRACT · PANTHENOL · TOCOPHERYL ACETATE · PHENOXYETHANOL · HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES · PARFUM · CETYL ALCOHOL · STEARYL ALCOHOL · SODIUM ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER · BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE · CAPRYLYL GLYCOL · XANTHAN GUM · SODIUM CITRATE · SODIUM LACTATE · DISODIUM EDTA · ALPHA-ISOMETHYL IONONE · SODIUM BENZOATE · LIMONENE · LINALOOL · CITRIC ACID.

Лала
    16507535_1705736603049619_8139789_n.jpg

12. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @Biodevojka ,што мислиш за кремата на dr.scheller Thistle oil&chia seeds?
    Еве го составот
    Ingredients (INCI): Aqua (Water), Lanolin, Hydrogenated Vegetable Oil, Glycerin, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Squalane, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil*, Sorbitan Olivate, Cera Alba (Beeswax), Glycine Soja (Soybean) Oil*, Hydrogenated Coconut Oil, Sorbitan Oleate, Dextrin Palmitate, Magnesium Sulfate, Salvia Hispanica (Chis) Seed Extract, Lecithin, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Caprylate, Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Alcohol, Citric Acid, Parfum (Fragrance), Linalool**, Geraniol**, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract
    *Ingredients from certified organic agriculture
    **From natural essential oils"

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга ако ме прашуваш кој помеѓу овие две би го одбрала, во тој случај првиот. Вториов крем како емулгатор има triethanolamine во комбинација со stearic acid кој дава базна пх вредност на производов кој не е баш во склад со нашата кожа која има киселкаста пх вредност. Иако и оној првиот не е баш комплено природен, барем нема силикони. Поздрав.

Здраво драга како декларација кремов е сосема ок. Единствено нешто е ланолинот (прочитај ја мојата статија за ланолинот) не го знаеме потеклото. Инаку се останато е супер. Поздрав.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46

@Biodevojka а моево? :)

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Уф драга прости ми ако сум пропуштила да ти одговорам. Јас лично овој производ не би го земала за себе секако (мое лично мислење) затоа што избегнувам производи кои на втора позиција содржат пропилен гликол кој е еден вид на уметант односно им дозволува на сите состојки полесно да навлезат во кожата. Исто така не ми се допаѓаат и ПЕГ. Инаку за среќа не спдржи силикони (нафтени дервати да, затоа што има ПЕГ) меѓутоа изборот е секако твој. Поздрав.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    @Biodevojka Доколку имаш време да ми кажиш збор два за пудрите, првата ја користам моментално, а втората ми е во план. :)
    Seventeen time plus:
    http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_0c1249606.html
    Bourjois healthy mix:
    WATER, DIMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE, BUTYLENE GLYCOL, PEG-10 DIMETHICONE, ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE, PHENOXYETHANOL, SODIUM CHLORIDE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, DISODIUM STEAROYL GLUTAMATE, DIMETHICONE CROSSPOLYMER, TOCOPHERYL ACETATE, ALCOHOL DENAT, FRAGRANCE, PROPYLENE GLYCOL, PANTHENOL, ALUMINUM HYDROXIDE, SILICA, GLYCERIN, PYRUS MALUS (APPLE) FRUIT EXTRACT, SODIUM HYALURONATE, CUCUMIS MELO (MELON) FRUIT EXTRACT, PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) FRUIT EXTRACT, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE, BENZOIC ACID, PANTOLACTONE, SORBIC ACID [ /- (MAY CONTAIN): CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE), MICA, CI 77491, 77492, 77499 (IRON OXIDES), CI 77007 (ULTRAMARINES)

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга и двете пудри се на силиконска база, а го знаеш моето мислење за силиконите. Јас би ти препорачала поприродни производи, ама секако твое е што ќе си одбереш. Поздрав.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Здраво девојки. Ми треба совет од вас кои што ги разбирате овие состојки да ми кажете што е добро, а што не е во ред со кремата за лице што ја користам моментално. Се работи за крема од Avene, хидратантна крема за сува и осетлива кожа. Прашувам и малку сум скептична, бидејќи се работи за поскапа крема, наводно козментика од повисок ранг, но јас не сум приметила некои првични уау резултати. Не ми ја додржува кожата хидратантна подолго време на пример....

AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA) ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE CETEARYL ISONONANOATE CYCLOMETHICONE OCTOCRYLENE BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE C12-15 ALKYL BENZOATE GLYCERIN POLYMETHYL METHACRYLATE POTASSIUM CETYL PHOSPHATE CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL (CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL) GLYCERYL STEARATE STEARYL ALCOHOL BENZOIC ACID BETA-SITOSTEROL BHT CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE CHLORPHENESIN DISODIUM EDTA FRAGRANCE (PARFUM) GLYCINE SOJA (SOYBEAN) SEED EXTRACT (GLYCINE SOJA SEED EXTRACT) HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER LECITHIN PEG-32 PEG-400 PHENOXYETHANOL POLOXAMER 188 POLYSORBATE 60 SODIUM CHONDROITIN SULFATE SODIUM HYDROXIDE SORBITAN ISOSTEARATE SQUALANE TOCOPHERYL GLUCOSIDE WATER (AQUA) XANTHAN GUM.

Кога купував се мислев помеѓу две, па дали можеби оваа би ми била подобар избор да ја земам наредна. Инаку како што спомнав имам сува кожа, без крема ми се стега лицето, а често ми се прави и црвенило.

AVENE AQUA. BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER. CETEARYL ISONONANOATE. GLYCERIN. CARTHAME TINCTORIUS OIL. BIS-PEG-12 DIMETHICONE BEESWACHS. ISODODECANE. CETYL ESTERS. POLYACRYLATE-13. ARACHIDYL ALCOHOL. ARACHIDYL GLUCOSIDE. BEHENYL ALCOHOL. BENZOIC ACID. BETA-SITOSTEROL. BHT. CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE. CHLORPHENESIN. DISODIUM EDTA. PARFUM. GLYCERYL STEARATE. GLYCINE SOJA EXTRACT. PEG-100 STEARATE. PHENOXYETHANOL. POLYISOBUTENE. POLYSORBATE 20. SODIUM HYDROXIDE. TOCOPHERYL GLUCOSIDE. AQUA.

19. MakeupLove

MakeupLove Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    26
    @Biodevojkake te zAmolam ako ne e problem da mi kazes za kremcevo od evelin imam 29 god dali bi mi odgovaral kremot za okolu oci i dali ima stetni sostojki,te pozdravuvam 1486399075992-92785312.jpg

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга и двете креми содржат силикони и нафтени деривати, така да се воздржувам од било каков предлог. со оглед на тоа што не се во склад со она што го работам. Доколку сакаш нешто поприродно и/или органско може да ти препорачам. Одлуката е твоја. Поздрав

Здраво драга, не гледам декларација, да не е на другата страна од поизводот или одоздола. Ако можеш сликни ја ама исправено плис да не го вртам компјутеров. :)