Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Да, те молам. Би ти била крајно благодарна доколку ми пропорачаш некоја козметика, марка или конкретна крема. Нешто органско и природно. Ептен сум неупатена, и ми останува да верувам на реклами :(

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @Biodevojka И јас се зачудив за сликата што ја постирала @MakeupLove ,ама мислам дека мисли на делот каде што пишува Active ingredients: Energisoms Q10+R, hyaluronic acid, bioArgan Oil, bioCollagen, plant extracts complex, Hydroveg VW, Vitamins A+E+F.

Ама и јас мислам дека сите состојки се на другата страна, не е можно да е само овие. :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Bio-Botanics-bagnuschiumaLAngelica.jpg @Biodevojka ,prasanjeto mi e za ovie gelovi za tusiranje,imaat oznaka deka se bio a vo sostavot koj go proveriv na net,ima i sostojki koi se oznaceni so crveno krugce sto znaci neli deka e od negativnite sostojki..mislev deka ako ima oznaka bio znaci deka e bio,sega sum malku zbuneta..ako mozes zbor dva da mi objasnis?

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга ја расчепкав декларацијата на интернет, затоа што ме интересираше. Производов во никој случај не е БИО, она што е био се билните екстракти (con estratti BIO како што пишува на самата етикета).
    Ова е еден вид на маркетинг, каде компанијата со големи букви нагласува дека има екстракти од органско потекло, а всушност комплетно формулата не е органска. Кај мене на блог имам пишувано за ова, како да ги препознаеме производите кои се навистина органски, па доколку не си ја прочитала статијата ти оставам линк. Поздрав
    http://biodevojka.blogspot.mk/2015/03/blog-post_4.html

5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Dilemata e razjasneta☺gi razlistav statiite,moram da gi napisam na list site tie neorganski sostojki i da go imam vo novcanik,inaku nemozam da gi zapamtam site.ti blagodaram @Biodevojka ,sekogas si ljubezna..pozdrav

6. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Доколку има некоја девојка/жена што држи парфимерија ако сака да ми помогне, сакам да отворам па да ми даде некој совет кои производи се трошат најмногу, од каде набавува производи и сл. би и била многу благодарна :)

7. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @Biodevojka што мислиш за вазелин (petroleum) да се користи за лице, раце и суви делови на тело? Дали го препорачуваш? Нешто повеќе да ми кажеш :)

8. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    @Biodevojka марка на добра и квалитетна органска козметика која може да се најде кај нас?

9. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Mислам дека ќе ти одговори ни под разно :) Колку што се сеќавам, тој не хидрира, туку само прави заштитна обвивка која не и дава на кожата да дише.

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Како што ти кажа @LollySky ни под разно!!! :) Станува збор за нафтен дериват, ој не ја негува кожата. Поздрав.

Здраво драга за среќа постојат повеќе, јас ќе ти ги набројам па ти сама одбери си:

1. Alverde
    2. Dr. Hauschka
    3. Vivo Oleo
    4. Gamarde
    5. Lavera
    6. Logona
    7. Fleurance
    Поздрав.

Официјално те земам за асистентка!!! :)

На LollySky и CooperD им се допаѓа ова.
  11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Od ova sto go citam ovde na forumot i od ona sto istrazuvav malku na net,bas onie marki sto gi koristime sekojdnevno,barem jas gi koristev,bas tie se so kup silikoni,nafteni derivati itn...nivea,dove,labello,baby jonson,loreal,sunsilc,vichy,leocrema i slicni,poveketo proizvodi im se pokvareni..

12. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Баш го гледав тој на Балеа во Дм ама џабе тоа е само моментално измазнување на рацете,не го земав за раце а за лице не ни помислувам:)дојдов да ја прашам @Biodevojka препорака за рицинусово или друго масло за згуснување на веѓи:)Кокосово има пробано не забележав некоја разлика:)

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, рицинусовото е многу убаво за оваа намена. Може исто така и маслиново и арганово масло да пробаш. Поздрав.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Јас после некое скромно истражување низ нетов решив да почнам со Dr. Hauschka. Конкретно Rose Day Cream.
    Како ми ги отвори очите, не сум ни била свесна колку е штена козметиката што ја имам по дома. Слепо верувам на авен, еуцерин, неутрогена, виши...сум била убедена дека се едни од поквалитетните производи.

Браво за биодевојка и за темава.

15. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Хахаха, ти благодарам драга, баш убав комплимент од твоја страна :) Камо да имав барем десетина од твоите познавања!

На koritsaki и Biodevojka им се допаѓа ова.
  16. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka што мислиш за сапунов за интимна хигиена,гледам содржи парабени,дали тоа значи дека е штетен? Screenshot_2017-02-12-10-07-30.png

17. Kimora

Kimora Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    1.036
    @Biodevojka Мислење за шампонов?

Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Decyl Glucoside, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Cocamidopropyl Betaine, Laureth-2, Lavandula Hybrida Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Cananga Odorata Flower Oil, Angelica Archangelica Root Oil, Angelica Archangelica Seed Oil, Avena Strigosa Seed Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Lecithin, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Panthenol, Glycerin, Polyquaternium-7, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Methylisothiazolinone, Tocopherol. Parfum/Fragrance. Linalool. Limonene

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, не би си дозволила да кажам дали еден производ е штетен сепак е јак збор. Од формулата барем според мое лично мислење кога во еден производ по СЛЕС (содиум лаурет сулфат) доаѓа солта а не бетаин, производот има поголема измивачка моќ, односно е поагресивен. Меѓутоа не може да кажам штетен. Јас лично за интимна хигиена не земам само производи кои се на база на сулфати, ама ова е моја лична орентација и желба. Секако изборот е твој. Поздрав.

Здраво драга, што се однесува до формулата, производов е ок, во смисла по сулфатот СЛЕС доаѓа бетаин кој ја намалува агресивноста и измивачката моќ на СЛЕС. Потоа има и други сурфактанти кои го ублажуваат како децил глукозид и коко глукозид. Не содржи силикони што е одлично, туку кондиционатор односно поликватерниум кој не е силиконски. Содржи ПЕГ кој е нафтен дериват, меѓутоа доколку до сега си користела шампони на силиконска база и сакаш постапно да преминеш кон органско, ова може да ти биде преоден шампон (доколку го имаш купено секако). Јас ги избегнувам и оние со ПЕГ, ама бројките овде се ниски па не е многу страшно. Поздрав.

На Kimora му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    Можеби е малку глупаво прашањево, ама одамна имам размислувано за ова. Дали сите тие (природни) ароми, парфеми што ги содржи одреден производ, еве и одредени екстракти од некои семиња, цвеќиња, овошки, масла имаат удел во делотворноста на производот во смисол дадениот екстракт да помага во неговата намена? Или се е тоа смислено повеќе за да го привлече купувачот, зошто нели сите знаеме дека попрво ќе се залетаме да купиме гел за туширање или крема со привлечен мирис, пример на портокал, чоколадо, роза итн отколку некој гел за туширање што не содржи боја во него, што нема никаков мирис, што нема некои екстракти туку само состојките кои се потребни за измивање на телото?

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, прашањето воопшто не е глупаво, баш убаво што го постави. Има разлика помеѓу екстракти, етерични масла, парфеми и ароми. Овие последниве (парфеми и ароми) се користат најчесто за да го подобрат или појачаат мирисот на некој производ, да речеме јас кога правам производи на база на чоколадо може да додадам и арома на чоколадо меѓутоа само за да го подобрам или потенцирам мирисот на производот. Понекогаш во ознаката парфем додадени се и конзерванси така да има и двојно дејство. Етеричните масла имаат огромни својства врз кожата и секако дека производот ја зголемува ефикасноста со употреба на истите. Во зависност од видот и намената процентот на етерични масла е различен. Етеричните масла се растворливи во масло. Екстрактите исто така ја зголемуваат ефикасноста на производот и даваат својства како оние од билката од која се извлечени. Ќе направам некоја статија и на оваа тема, особено ќе зе задржам на екстрактите и како се добиваат и користат секако.
    Поздрав.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.