Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    @Biodevojka ако може коментар за кремава на Гарниер?
    20170226_203221.jpg

2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka ako moze da gi poglednes ovie 2 deklaracii? PicsArt_1431939433486.jpg PicsArt_1431939494588.jpg

3. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Што би ни препорачала ти да користиме природно средство на пазуви?
    Некаде прочитав сода бикарбона разредена во вода, дали е тоа добро и ефикасно или?
    Благодарам :)

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кремов содржи силикони.
    (y)
    Здраво може да се користат и домашни деодоранси. Треба да бидете внимателни со подготовката и количините, ако сакаш рецепт слободно кажи. Инаку како природен деодоранс може да користиш и кокосово или масло од макадамија. Ова е особено од корист ако имаш чувствителна кожа која реагира на сѐ. Не го спречува потењето ама го неутрализира мирисот. Поздрав

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lovelygirl39

lovelygirl39 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    @Biodevojka ако можеш да ги погледнеш овие две креми?
    2016-04-11_18.44.42_wm.jpg

20170301_133750-1.jpg

6. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Сакам рецепт да. Ако не ти е тешко. Фала :)

7. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka првово е moisturizer, второто гел за околу очи за намалување на подочњаци и puffiness. Првото пишува дека е за врз серум, па ако може да ми кажеш дали можам и јас да го користам (23 имам) или да го дадам на мајка ми.

1. Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

2. Aqua (Water), Butylene Glycol, Glycerin, PEG-12 Dimethicone, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Disodium Edta, Acanthopanax Senticosus (Eleuthero) Root Extract, Acetyl Tetrapeptide-5, Tropolone, Tocopherol.

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, втората ми изгледа подобра иако и двете не се комплетно природни. Во првата има мало присуство на силикон, додрка во втората нема. Поздрав
    Ок ќе ти пишам деновиве, оти сега толку ми се спие што по грешка ќе ти дадам рецепт за спреј за коса :). Ќр ти пишам утре да се наспијам.
    Здраво драга, првиот не е за 23 години, а вториот има силикон, Поздрав

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво Jason , како што ветив, еве ти најлесен можен рецепт за природен деодоранс со сода бикарбона:

90 мл дестилирана вода
    2 рамни кафени кажички сода бикарбона
    10 капки етерично масло од лаванда и/или чајно дрво

Најнапред содата стави ја во водата и остави така да стои околу 2-3 саати со повремено промешување. Содата нормално нема да се растопи цела, меѓутоа водата ќе поприми голем дел од својствата.
    Потоа внимателно прецеди ја водата оставајќи го делот сода на дното. Префрли ја во едно стаклено или пластичо шише со распрскувач, додади етерично масло (на пример 6 капки лаванда и 4 чајно дрво) и деодорансот е готов.

Внимавај само да не имаш алергија на некоја од состојките или пак да не реагираш на сода. Направи проба.

Поздрав

На sorbet, Mishela, do-re-mi и 2 други им се допаѓа ова.
  10. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @Biodevojka Што мислиш за шампонов? Ти благодарам однапред. :)

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Glycerin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Cocamidopropyl Betaine, Parfum, Styrene/Acrylates Copolymer, Polyquaternium-22, Citric Acid, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, Sodium Benzoate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Magnesium Nitrate, Sodium Hydroxide, Mel Extract, Sodium Lauryl Sulfate, Magnesium Aluminium Silicate, Prunus Amygdalus Dulcius Fruit Extract, Methylchloroisothiazolinone, Magnesium Chloride, Potassium Sorbate, Xanthan Gum, Methylisothiazolinone, Sorbic Acid.

11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, многупати имам напоменато дека кога во една формула по Sodium Laureth Sulfate )главниот сурфактант) доаѓа прво Sodium Chloride (сол) а потоа Cocamidopropyl Betaine (бетаин) самиот производ е поагресивен, односно има поголема измивачка моќ. Потоа овој шампон содржи PEG-150 нафтен дериват кој е со висок број односно има 150 молекули на етилен оксид. Изборот е твој. Поздрав.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    @Biodevojka те молам за мислење. Благодарам

13. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @Sfera Се надевам не ти пречи што јас ти одговарам. Јас во кремава забележав парабени, силикони, нафтени деривати и Propyene Glycol на висока позиција што овозможува сите други состојки полесно да навлезат во кожата. Значи, многу штетни работи има, а колку што знам овие скапа козметика се, јас порано им го имав удрено меракот баш да си земам нешто. :(
    Ако има уште нешто, нека ме поправи @Biodevojka. :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Веќе ти одговорија драга :)

Бравос!!!! :)

На victoria и blueeparadise им се допаѓа ова.
  15. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    IMG_4480.JPG

@Biodevojka Или друг што знае, безбеден ли е гелов за интима? :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y) одличен е.
    Од декларацијата може да забележиме дека во формулата како сурфактанти или измивачи во овој производ присутни се два и тоа: Decyl Glucosyde и Sodium Lauroyl Sarcosinate. Ако ја разгледаме нивната позиција и комбинацијата со останатите состојки може да заклучиме дека благодарение на глицеринот на втората позиција и Capryloyl Glycine на четвртата, процентот на сурфактантите е доста мал во овој производ и одлично избалансиран и самиот производ е навистина деликатен и благ, и според мене идеален за секојдневна употреба. Значи измивачката моќ на оваа купка е минимална што е одлично затоа што станува збор за една деликатна зона која нема потреба од многу “обезмастување“.

Кај мене на блог ќе најдеш детална рецензија за овој производ со оглед на тоа што го имам доста користено. Колку и да пробувам нови, сепак се навраќам на овој. Поздрав.

На Mishela и Chanell* им се допаѓа ова.
  17. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @Biodevojka ,што мислиш за овој состав на спреј за заштита на косата од топлина? Aqua,alcohol denat, VP/VA copolymer,laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein,cetrimonium chloride,sodium benzoate,hydrolized silk,phosphoric acid,butylene glycol,phenoxyethanol

18. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    @Biodevojka

1. Што мислиш за составот на шампонов од Garnier Ultra Doux (имам мрсна коса, овој е за нормална, ама го зедов бидејќи пишува дека е без силикон и парабен): aqua / water, sodium laureth sulfate, citric acid, cocamidopropyl betaine, glycerin, ammonium hydroxide, sodium chloride, alcohol, eucalyptus globulus leaf extract, sodium benzoate, sodium acetate, sodium hydroxide, polyquaternium-10, salicylic acid, maltodextrin, limonene, camellia sinensis leaf extract, lamium album flower/leaf/stem extract, linalool, isopropyl alcohol, aloe barbadensis leaf juice powder, lippia citriodora leaf extract, citrus limon fruit extract / lemon fruit extract, citral, potassium sorbate, hexylene glycol, hexyl cinnamal, parfum / fragrance (fil c192315/2).

2. Со оглед на тоа што екстремно многу ми се мрси косава, дали е во ред да ја користам Tango пената за коса (ја користам повремено, кога ја виткам или пеглам косата), а составот и е: deionized water, butane, propane, isobutane, VP/VA copolymer, polyquaternium-68, cocotrimonium methosulfate, hydroxyethyl cetyldimonium phosphate, perfume, methylparaben.

Ти благодарам :)

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга не е комплетно природен состојката VP/VA copolymer е синтетичка и ја користат затоа што дава зацврстува (како што прават лаковите за коса) а и дава благ волумен затоа што влакното не е премногу меко да паѓа туку го држи поцврсто и покруто. Барем нема силикони тоа е добро. Е сега дали финкцио нира против заштита од топлина не би знаела. Можеби од фен да, ама се сомневам од пегла или фигаро. Поздрав

Шампонот на Гарниер е без силикони е и формулата е ок. Според мене е одличен и за масна коса иако пишува за нормална затоа што екстрактите се добри и за масна коса а и има доста убава измивачка моќ. Би требало убаво да ја остава чиста косата.

Вториот производ не ми се допаѓа мене лично има силикон и парабен. Подобро земи ја пената за коса од Алверде. Поздрав

На Waka-waka и MagsDestiny им се допаѓа ова.
  20. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    @Biodevojka што мислиш за овие производи од Лореал?

tmp_1502-Loreal Pure Clay Face Wash.JPG192452974.jpg

Долго време ја заобиколувам оваа марка, но интересен ми е концептот на овие производи (глина во средство за миење на лице). Еве ја декларацијата (сликата е од нет, се надевам доволно читливо):

tmp_1502-New Loreal Pure Clay Face Wash.JPG-1545769370.jpg

И уште едно прашање, во кое својство се употребува состојката carrageenan во козметиката? И треба ли да се избегнува?

Знам дека во прехрамбената индустрија се употребува како стабилизатор и згуснувач, но последниве години има доста контроверзни дебати околу потенцијалното канцерогено дејство. Лично, го избегнувам во прехрамбените продукти.