Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Не можев да најдам, а мислам дека некаде имам прочитано дека овој гел на Hipp има добро избалансирана формула.
    Ќе ја тагирам @Biodevojka , но ако знае некоја од вас, нека пише. :)

Сликата е од интернет,

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, не се комплетно природни, ама мислам дека не најдов некои посебни силиконски состојки или нафтени деривати (освен во вториот гел кој најмалку ми се допаѓа). Како што реков не се комплетно природни, ама првиот ми излгледа најдобар вака од декларација, за дејство не знам индивидуално е.

Што се однесува до состојката за коса ме праша е згуснувач. Знам дека има многу полемики ама ниедна до сега не е докажана.

(y)

На do-re-mi и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    @Biodevojka ова е декларацијата од интимниот гел на Corine de Farme.
    Ќе ми значи ако ми ја „преведеш“.
    Ти благодарам.
    Ако е веќе коментирана, се извинувам, немам забележано.
    20170330_000513.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, си кажувам лично за себе, без разлика на марката јас никогаш за себе не бирам гелови за интимна хигиена со сулфати. Потоа знаеш дека не сум љубител на ПЕГ со оглед на тоа што е нафтен дериват односно во случајов баш овој е третиран со 200 молекули на етилен оксид. Јас лично за себе не би го земала, би одбрала она на Алоедермал или Јесса, меѓутоа ти слободно земи го доколку ти се допаѓа. Сепак изборот треба да биде твој. Поздрав.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.640
    Допаѓања:
    106.677
    @Biodevojka

Сакам да те прашам кое е твоето мислење во врска со кремава за сончање наменета за лице , пред некој ден ми дадоа од истава ама во боја и бидејќи ми се допадна (а наменета е за масно лице ) и навистина не ми изби маснотија на лицето па ме интересира за составот. Гледам дека нема силикони и парабени , види го преостанатото :) Благодарам

Aqua**, Aqua, Octocrylene, Titanium Dioxide (nano), Cocoglycerides, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Isoamyl Laurate, Propanediol Dicaprylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Cetearyl Alcohol, Sesamum Indicum Oil, Hydrogenated Olive Oil, Glyceryl Stearate Citrate, Sodium Stearoyl Glutamate, Helichrysum Italicum Extract, Tocopheryl Acetate, Olea Europaea Fruit Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Nannochloropsis Gaditana Extract, Olea Europaea Oil Unsaponifiables, Propolis Extract, Panthenol, Alumina, Mel* Extract, Brassica Campestris Seed Oil, Hydrolyzed Wheat Protein/PVP Crosspolymer, Propanediol, Triacontanyl PVP, Phenoxyethanol, Silica, Xanthan Gum, Sodium Polyacrylate, Caprylyl Glycol, Stearic Acid, Polyhydroxystearic Acid, Citronellyl Methylcrotonate, Mica, Bisabolol, Glycerin, Ethylhexylglycerin, Sideritis Perfoliata Flower/Leaf/Stem* Extract, Sodium Hyaluronate, Talc, Disodium EDTA, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Sodium Hydroxide, Lauroyl Lysine, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Sodium Citrate, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Sideritis Scardica Flower/Leaf/Stem* Extract, Sideritis Raeseri Flower/Leaf/Stem* Extract, Parfum , CI 77891

* From certified organic cultivations** Sideritis Perfoliata/Scardica/ Raeseri Flower/Leaf/Stem* Aqueous Infusion = Greek Mountain Tea Water

И ова маслово за коса , ново е во продажба па ме интересира и неговиот состав. Јас го користам сега тоа на Nuxe ти баш ми кажа дека составот е многу убав , ама во случај да сакам да сменам ме интересира и за ова :)

Caprylic/Capric Triglyceride, Undecane, Tridecane, Argania Spinosa Kernel Oil, Diheptyl Succinate, Hydrogenated Ethylhexyl Olivate, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Avena Sativa (Oat) Kernel Oil, Helianthus Annuus Hybrid Oil* (Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Parfum (Fragrance), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Capryloyl Glycerin/Sebacic Acid Copolymer, Cera Alba (Beeswax), Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Santalum Spicata Wood Oil* (Fusanus Spicatus Wood Oil*), Pelargonium Graveolens Flower Oil*, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil*, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Peel Oil*, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Sorbic Acid, Linalool, Limonene, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, кремот за сончање има хемиски филтри и јас само затоа нр би го одбрала. Маслово за коса доколку е органско ок затоа што во спротивно ундекане и тридекане може да бидат и мешавина со нафтени деривати. Доколку е органско во тој случај се од растително потекло. Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @koritsaki каде може да се најде кремава за сончање? Ја користиш како крема под пудра? Бидејки и јас барам по природна крема со заштитен фактор. Плус па и oil balance :)(y)

@Biodevojka мислење за маскава за коса? Неможам да ја најдам таа на Glenova а путерот на алверде воопшто не ми се свиѓа(n) IMG_3598.JPG

Последна измена од модератор: 12 април 2017
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Beauty.Mar

Beauty.Mar Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    1.159
    арган.jpg Дали ова масло е природно и органско, и доколку не е, кое би ми го препорачале?

9. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    На Beauty.Mar му/ѝ се допаѓа ова.
  10. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    3.148
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y) ok e

Маслово моментално го тестирам дома. Инаку чисто е и органско, мене ми се допаѓа. Доколку почекаш за некоја недела ќе напишам статија и за него. Поздрав.

Не знам што да ти кажам нема силикони, меѓутоа јас лично за себе не би ја земала поради една состојка DMDM Hydantoin која се верува дека испушта формалдехид (според некои истражувања). Другите состојки се ок иако не станува збор за комлетно природен производ или органски. Само би сакала да замолам другпат да не ми го кажувате името претходно туку откако ќе направам анализа. Поздрав.

На Beauty.Mar, L.i.n.a.a и Babyby им се допаѓа ова.
  12. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Крема за лице за сува и многу сува кожа.
    Ве молам за анализа

Прикачени фајлови:

13. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.584
    @CooperD Според мене е добра, има доста масла, shea путер, глицерин, пчелин восок... Нема штетни состојки како силикони, парабени и слично од тоа јас што можам да видам. :)

На CooperD му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Има убав состав. Омекнувачко и хранливо дејство на шеа путерот избалансиан со масло од јојоба, маслиново масло и арганово масло. Одлична за сува кожа не би требало многу да масти и лесно се впива. Има убава хранлива моќ. Поздрав.

На CooperD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Ви благодарам. Инаку се работи за кремата на Fleurance - Argan Cream

upload_2017-4-13_0-23-0.png

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Мислење за овој производ:
    Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Pueraria lobata extract, Alcohol, Methylcellulose, Panthenol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Parfum.

17. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Каде го има овој крем и колку пари е ако знаеш? Tnx

18. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Во Зегин, 700 денари. Задоволона сум многу, барем сега за сега, при кратко користење. Ама и со анализиве ептен ме охрабрија да продолжам да го користам.

На angrypepper му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, мене искрено не ми се допаѓа само пропилен гликол на трета позиција, ама ставен е најнапред како солубилизант на екстрактот од кудзу (заедно со глицеринот и алкохолот), а потоа и затоа што овозможува екстрактот полесно да навлезе во кожата (заедно со сите други состојки во овој производ како и конзервансите на пример). Доколку станува збор за спреј за коса ок, доколку е спреј/тоник за лице (што според мене е многу повозможно дека е) не знам што да ти кажам, сепак можеби присуството на пропилен гликол и не е големо со оглед на тоа што најнапред има глицерин (кој за лице не би требало да биде поголем од 5%), ама еве сепак изборот е твој. Инаку овој екстракт од кудзу не ми е баш познат, првпат го среќавам и никогаш го немам пробано во козметички цели. Поздрав.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712

Ти благодарам за деталното објаснување, станува збор за серум за обликување на тело од Dr. Colić.
    Поздрав. :) :)