Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka ако можеш да ми кажеш мислење за кремава за испод очи. Нагласено беше на декларацијата дека сите состојки се од природно потекло и најголемиот дел се и органски. Исто така ме интересира дали кремава може да се користи кај помлади лица (20-25 години). Ти благодарам :)

Aqua, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Alcohol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Dicaprylyl Carbonate, Rosa Damascena (Rosa) Flower Water, Glycerin, Hydrogenated Macadamia Integrifolia Seed Oil, Aroma, Cellulose, Xanthan Gum, Propanediol, Mica ( CI 77019 ), Titanium Dioxide (CI 77891), Alchemilla Vulgaris (Lady's Mantle) Extract, Polypodium Vulgare Rhizome (Fern) Extract, Sodium phytate, Xylitol, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate (Vitamin C), Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Cetraria Islandica Thallus (Lichen) Extract, Sphagnum Magellanicum (Moss) Extract, Citric acid, Limonene, Linalool, Eugenol, Benzyl Salicylate, Citral.

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, мене многу не ме воодушеува, ама барем е без силикони така да подобро е отколку традиционалните пудри. Не ми се гопаѓа пропилен гликол на висока позиција а башка има о доста состојки кои како база имаат нафтен дериват, ми се чини дека видов акрилати и ПЕГ 100. Исто така и полисорбатите не ми се допаѓаат/ Ама како што реков подобро ова отколку силикони. Сепак изборот е твој. Поздрав.

Здраво драга сатнува збор за пудра со хемиски филтри. Не е природна има и доста состојки со база нафтен дериват. Инаку ако ја земеш не ја користи навечер. Филтрите за заштита од сонцето (особено ако се хемиски) нема потреба да се мачкаат на лице доколку нема сонце. така да доколку ти треба пудра за навечер џабе ти е оваа. Мене лично не ми се допаѓа, ама сепак јас сум јас, а за тебе одлучуваш ти. Поздрав.

Здраво драга, кремчево како декларација е ок. Многу убаво има природна формула. Е сега има хијалуронска киселина и тоа што е најдобро комбинација на двете (и киселина и хијалуронска сол) вакви комбинации се ретки. Јас лично хијалуронската ја препорачувам од 30 па нагоре, ама еве ако си 25 ок не е страшно. Поздрав,

На Beauchamp и marija_maca им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.110
    @Biodevojka би ти била благодарна доколку ми пишеш мислење и совет, производот го добив на подарок од странство затоа би сакала да знам дали се добри состојките или да иде в канта
    image.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, дали да оди во канта не можам да ти кажам. Мене лично не ми се допаѓа затоа што одржи ППГ, ПЕГ, потоа силикон (циклопентасилоксан иако во низок процент) и состојките не се според мојата филозофија. Кажи ми за каков вид на производ станува збор? Ако сакаш алтернативна употреба на козметичките производи кои немаат органска и природна декларација ти го оставам овој линк.
    http://biodevojka.blogspot.mk/2015/03/blog-post_49.html
    Сепак не го фрлај ако е скап. Искористи го за нешто друго или ако веќе си го почнала дотроши го, па следниот ќе го купиш поприроден. Не би сакала да речам дека производов е лош, можеби функционира не знам, ама јас лично не би го земала за себе затоа што како што кажав јас се залагам за нешто сосема друго. Избери ти самата што ќе направиш. Поздрав.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.110
    @Biodevojka ти благодарам многу, се работи за регенератор за коса, бар така пишува да се нанесе поле шампин и темелно плакнење, воопшто не сум го почнала, добра е идејата да се искористи како омекнувач :)
    Цената не ја знам оти бродска пратка беше

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ова со шампоните и геловите за туширање ми е добро познато од студетските денови кога во бонската продавница ќе донесеа шампони или гелови за туширање со сомнително потекло. Обавезно си земав за чистење на подот. Или влажните марамици, секогаш имам пакетче влажни марамици на бирото на работа кое го користам само за чистење прашина околу компјутерот (не дека чистачката не чисти, ама ајде, женска глава, а тек кога почнам да лупам по тоа тастатурата и почнат да паѓаат трепки, првут, мртви клетки од кожата и се и сешто :x).
    и по некое зрно сусам или лелено семе :tmi:

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    image.jpeg
    @Biodevojka Знам дека кремата е далеку од органска и природна, но ме интересира колку се штетни состојките. Фала многу :)

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга за жал не можам да ти кажам колку е штетна, не би си дозволила.Можам само да ти кажам дека кремов содржи сѐ што не е во склад со мојата филозофија: силикони, парабен, нафтени деривати, па дури и БХТ кој кога ќе го видам бегам. Не знам друго што да ти кажам. Поздрав.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Фала ти :) да е иронијата поголема, погледни што пишува внатре во кутијата:
    image.jpeg

10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Biodevojka твое мислење за овој производ? Јас проверив на еден сајт и поголем дел од состојките се зелени, ама мислам дека две состојки се со црвено, и не сум сигурна за какви состојки станува збор.

1838709.jpg

11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга чим на прво место имаш течен парафин, тој ти е база на целиот производ. Станува збор за нафтен дериват кој нема никаква улога во негата на кожата, туку напротив оневозможува истата правилно да дише. Ова масло може многу лесно да го направиш сама доколку дома имаш повеќе масла и доколку имаш по некое етерично масло. Земи 50 мл. сончогледово масло како база и додади иста количина на невеново масло со маслиново масло (по 25 мл од двете). Додади мекое етерично масло како на пример лимон, рузмарин, мента (вкупно 40 капки) и имаш антицелулитно масло. Друга идеја ти во една тегла да ставиш суви билки (жалфија, мента, сува кора од лимон по можност непрскан, рузмарин, половина кафена лажичка ѓумбир) и да ги полиеш со масло (било кое може маслиново, сончогледово) седодека комплетно не ги покриеш сите билки, околу месец дена со повремено протресување на секои три дена. По истекот на времето само процедуваш со чиста газа и имаш масло со екстракти од билките без да ставаш етерични масла. Полесно од ова амин. Поздрав.

На buba4e89, Rebecca_R и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka ,ако можеш да го погледнеш составот на кремата,од авон е што значи не е природна,но дали има екстра штетни состојки или може да помине? avoncare-rosa (2).JPG

13. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.328
    Допаѓања:
    17.908
    @Biodevojka мислење за производиве?
    nhjhk,loiujhyvbnm,kjjhuyhttyuujhhh8834433.jpg polkijm,lkjnnnbvyyyhhhvv.jpg

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас не можам да ти кажам дали има штетни состојки. Јас може да ти кажам само дека за себе не би ја земала затоа што содежи сѐ она што е спротивно на мојата филозофија. Силикони и нафтени деривати кај мене не поминуваат. Поздрав
    И давата се ок. Шампонот од Гарниер иако не е природен е еден од ретките без силикони што е чекор напред. Регенераторот исто така не е сосема природен ама ок е. Поздрав.

На Mishela и bella.s им се допаѓа ова.
  15. Elisabeth

Elisabeth Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    5.259
    @Biodevojka Можеш да кажеш мислење за гелов за миење лице на Лавера?

Ingredients CTFA/INCI:
    Water (Aqua), Sodium Coco Sulfate, Lauryl Glucoside,
    Betaine, Sea Salt (Maris Sal), Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract*, Sodium PCA, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Melissa Officinalis Leaf Water*, Alcohol*, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Geraniol**, Linalool**, Citral**
    * ingredients from certified organic agriculture
    ** natural essential oils
    csm_4021457614288_basis_Waschgel_125ml_V04_CH_32af974a13_89b9c21493.png

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Производов е нежен не би требало да прави многу пена и не би требало кожата да затега по употревата. Мене ми се допаѓа. Поздрав.

На Elisabeth му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    @Biodevojka на антиперспирантите на Балеа забележав нагласено некои не содржат алкохол,други не содржат алуминиум хлор хидрат(АЦХ).Јас го земав овој без алуминиум,претпоставувам дека е по опасен:?: balea-le-sommer-bodyspray-meeresrauschen-simulation_250x945_png_center_transparent_0.png
    ама која е разликата со другиов кој е без алкохол,ако се сеќавам убаво овој имаше алуминиум во составот.
    i2969083-balea dezodorant-antiperspirant sprey zhenskiy zaschita 5v1 50 ml (germaniya).png
    И уште нешто :)дали е добар составот на кремава за чувствителна кожа на Алверде
    Aqua, Glycerin, Helianthus Annuus Seed Oil*, Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Isoamyl Laurate, Shorea Stenoptera Seed Butter, Cetearyl Alcohol, Olea Europaea Fruit Oil*, Cetearyl Glucoside, Mangifera Indica Seed Butter, Xanthan Gum, Linoleic Acid, Levulinic Acid, Glyceryl Caprylate, Palmitic Acid, Stearic Acid, Tocopherol, Sodium Levulinate, p-Anisic Acid, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Bisabolol, Sodium Hydroxide, Parfum,** Limonene**, Linalool**, Hamamelis Virginiana Leaf Extract*, Linolenic Acid, Citral**, Benzyl Alcohol**, Citric Acid *ingredients from certified organic agriculture **from natural essential oils
    1.jpg
    Благодарам.

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кремот за лице е ок, убав е. Што се однесува до деодорансите јас пре би земала некој што е без алуминиум отколку без алкохол но со алуминиум. Помеѓу двете состојки подобро е дефинитивно алуминиумот да се избегне. Поздрав.

п.с. не сум ги видела овие на балеа без алуминиум дефинитивно ќе ги разгледам. Фала што ми ги покажа.

На Mishela и kala21 им се допаѓа ова.
  19. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    И јас така мислев,затоа го земав првиот и ти го препорачувам:)убав и свеж мирис лимета и нане:)
    Искористи го попустот по 95 денари се:D

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Баш ќе поминам да го видам. Фала уште еднаш. Колку работи откривам благодарение на вас. Поздрав.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.