Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Moonlightbb

Moonlightbb Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    34
    Драга @Biodevojka дали би можела да ми дадеш предлог за тоа каква крема со заштитен фактор 50 според тебе е најдобра за употреба. Со оглед на тоа дека многу состојки кои се забранети за употреба се користат во формулација на овој производ. Исто така сакам повеќе да знам за предностите/недостатоците на бб-кремот. Благодарам однапред. Поздрав.

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, постојат повеќе креми за сончање кои се органски убави и со физички филтри. Зависи од твојата економска расположливост.

1. Алверде околу од 300 до 400 мкд (малку остава бела трага)
    2. Лавера од 500до 700 мкд
    3. Еко Козметикс од 600 до 900 мкд
    4. Гамарде 1350/1500 мкд.

Сите овие се убави како состав одбери тоа што најмногу ќе ти одговара како цена и состав секако.
    Поздрав.

На Moonlightbb му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    @Biodevojka што мислиш за овие состојки?Колку се погодни за проблематична кожа?
    Инаку за млекото за чистење лице на Byphaese станува збор.
    Screenshot_2017-05-16-00-48-03-1.png

4. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka ако можеш да ми кажеш дали се во ред состојкиве :) прв пат некоја пена за чистење да не ми го исуши лицето па да знам дали во иднина да купам некоја слична. Фала ти

Aqua (Hungarian Thermal Water), Glycerin, Sodium Cocoyl Isethionate, Sorbitol, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Saccharomyces (Hungarian Thermal Water) Ferment Extract, Limonene, Xanthan Gum, Parfum (Fragrance), Copper Gluconate, Linalool, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Phospholipids, Chlorella Vulgaris/Lupinus Albus Protein Ferment, Pectin.

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга како втора состојка имаш течен парафин што значи базата е нафтен дериват овде. Има силикон и она што најмалку ми се допаѓа е 2 bromo 2 nitropropane 1 3 diol кој се смета дека испушта формалдехид. Изборот е сепак твој. Поздрав.

Составот не е лош, иако не е комплетно природно. Има убава комбинација на сѕефактанти и глицерин кои благо измиваат без да ја сушат кожата. Единствена состојка која е дискутабилна е Disodium EDTA која не е штетна за ќовекот, туку за водениот свет. Баш ме интересира кој е овој производ. Поздрав.

На koritsaki, marija_maca и Salome им се допаѓа ова.
  6. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Leona88

Leona88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2013
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    51
    @Biodevojka би те замолила да го погледнеш кремов за околу очи и да ми кажеш како ти се чини. Би те замолила да ми препорачаш добра крема за 30 годишна со сува кожа.

Прикачени фајлови:

Последна измена: 17 мај 2017
  8. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Повеќе од пола го потрошив,го фалев кај стигнам а не се сетив за состојките да погледнам(facepalm)
    @Biodevojka може ли и за гелов од истата колекција долго време го користам
    Ingredients: Aqua (Water), Glycerin, Sodium Laureth Sulfate, Triethanolamine, Decyl Glucoside, Acrylates/C10-30 Alkyl Actylate Crosspolymer, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Phenoxyethanol, Parfum (Fragrance), Sodium Benzoate, Salicylic Acid, Polysorbate 20, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, PEG-35 Castor Oil, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Tocopheryl Acetate, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid, Citric Acid, CI 42090 (FD & C Blue No.1).
    gel_purificante_0.jpg

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, кремов е на база на силикони, стигнав до третата состојка и престанав да читам затоа што за жал не можам да ти препорачам креми со силикони. Што се однесува до убав крем за сува кожа може да пробаш како најдобар според мене роза на Хаушка, потоа Флоранс има еден убав за сува кожа, кремот од маслина на Логона, Хидратамтмиот крем на Гамард со хијалуронска...имаш повеќе избор зависи од тоа колку може да потрошиш ти/ Поздрав.

Драга најискрено не сум баш воодушевена, имаш многу подобри варијанти. Не ми седопаѓаат акрилатите, полисорбатите, триетаноламинот ПЕГ....Меѓутоа доколку ти одговара користи го секако, изборот треба да биде твој. Поздрав.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    20170517_231250-1.jpg
    @Biodevojka што ќе кажеш за кремава за лице? Ја користам веќе неколку дена и сега за сега ми е добра. Малку е помрсна од што очекував (веројатно поради глицеринот на второ место ако не грешам?), но не е страшно. Ме интересира и твое мислење за состојките. Поздрав и фала ти :)

11. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    @Biodevojka Би сакала да те прашам за мислење за шампоните на Балеа, не професионалните во туба, туку обичните за секојдневна употреба. Конкретно за овој шампон: https://www.dm.de/balea-shampoo-balea-bahama-dream-le-p4010355319487.html. Составот е следниот: Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Panthenol | Niacinamide | Isopropyl Alcohol | Parfum | Glycerin | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Polyquaternium-10 | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Linalool | Citric Acid | Sodium Acetate | Sodium Sulfate | CI 45100 | CI 47005 | CI 42090.
    Имено, би сакала да знам дали е добар шампонот и дали има штетни состојки. Досега користев шампони на Алверде, меѓутоа почнаа премногу да ми ја заплеткуваат косата, посебно кога ј мијам почесто во летниот период. Знам дека не е органски и природен производ, сепак би била задоволна доколку составот е во ред. т.е да нема премногу штетни состојки. Благодарам однапред и поздрав:)

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, не сум баш нешто воодушевена од кремов, не е природен и има доста хемиски состојки, ама барем нема силикони и не е страшно. Ако ти одговара користи го. Поздрав

Драга, точно е дека шампонов не е природен, ама не е лошо формулиран. Најнапред формулата не е агресивна прво доаѓа бетаинот па потпа содиум хлорид. Има пантенол, глицерин, поликватерниум 10 кој е кондиционатор . Не е лош воопшто. Единствено СЛЕС мала молекула е третирана со етилен оксид кој е нафтен дериват, ама не е страшно. Поздрав.

На UnordinaryOne и Beauchamp им се допаѓа ова.
  13. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    Благодарам за одговорот :):hug:

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    @Biodevojka Ова масло го има купено тетка ми пред две години на одмор кога бевме. 18622263_131765000715898_8019934896658800300_n.jpg На него пишува дека може да се користи 12 месеци.
    Би сакала да ги разгледаш состојките, да ми кажеш дали може да го користам за лице, за тело...или да го фрлам?
    Благодарам однапред. :)

15. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Се извинувам што се мешам :)од состојките што мене ми се познати не ми се допаѓа.На прво место парафин,плус и нафтени деривати(кои мислам дека и Биодевојка ги избегнува)не пишува процент на маслата колку се застапени.Ама нека каже стручно мислење,да видам дали сум разбрала нешто:D

На Biodevojka и xxAngelxx им се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, маслово е комплетно на парафинска база (нафтен дериват), маслото од морков според мене е многу малку (мое лично мислење). Јас на твое место не би го фрлала, да знаеш како ќе ги светнеш дрвените површини со маслово мебелот како нов ќе ти биде, а исто така и металните површини. За лице и тело не би го користела, сепак нафтен дериват му е базата а не е компатибилен со кожата. Поздрав

Убаво си сфатила ;)

На koritsaki, xxAngelxx и kala21 им се допаѓа ова.
  17. Elisabeth

Elisabeth Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    5.259
    @Biodevojka Можеш ли да го погледнеш составот на антиперспирантот на Балеа, од новата линија без алуминиум што е, дали е ок?

INGREDIENTS_SASTOJCI: BUTANE | ALCOHOL | PROPANE | DIPROPYLENE GLYCOL | PARFUM | ETHYLHEXYLGLYCERIN | PHENOXYETHANOL | AQUA | LINALOOL | CITRONELLOL | LIMONENE | BENZYL ALCOHOL | ALPHA-ISOMETHYL IONONE | ISOEUGENOL | PTEROCARPUS SOYAUXII WOOD EXTRACT.

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, баш ги гледав сите деодоранси на Балеа и одбрав еден друг на,есто овие само поради DIPROPYLENE GLYCOL. Не е лош, ама сличен е со пропилен гликол. Овде можеби мал е процентот. Јас го одбрав оној без алкохол сенситив во сино пакување (во моментов пишувам статија за него па ќе ставам линк за некои 15 мин. во темата за блогови да ми аплодираат сликите само). Поздрав.

На Elisabeth му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    10.699
  20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, силикони нема за среќа, ама има нафтени деривати за жал. Доста синтетеички состојки. Може и многу подобро да најдеш. Поздрав.

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.