Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. lovelygirl39

lovelygirl39 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    @Biodevojka станува збор за спф крема за бебиња..
    Aqua, Alcohol Denat., Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Glycerin, Titanium Dioxide (nano), Ethylhexyl Salicylate, Dibutyl Adipate, C12-15 Alkyl Benzoate, Diethylhexyl Butamido Triazone, Diisobutyl Adipate, VP/Hexadecene Copolymer, Dicaprylyl Carbonate, Tocopheryl Acetate, Triacontanyl PVP, Silica, Panthenol, Caprylyl Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dimethicone, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Carbomer, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Disodium EDTA, Citric Acid, Tocopherol

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, за сѐ што содржи хемиски филтри кои се спротивно од мојата филозофија не може да ти кажам дека е супер. Сепак изборот е твој, иако ќе напоменам дека постојат многу природни алтернативи кои повеќепати ги имам споменато по темите. Секако поскапи се ама вредат. Поздрав.

3. sunrise_123

sunrise_123 Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    2.761
    @Biodevojka ќе те молам мислење за кремава со фактор 50 за лице на Nature's 20170529_134836.jpg
    20170529_135111.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга како производ нема силикони или нафтени деривати што е ок. Како заштитен фактор има хемиски филтри и затоа мене лично не ми се допаѓа. Изборот е секако твој, ама јас кога веќе би давала пари би земала за себе исклучиво со физички филтри. Поздрав.

На sunrise_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lovelygirl39

lovelygirl39 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    Може ли препорака за крема со спф ?

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга имаш повеќе марки (одам од најевтина кон најскапа):

1. Алверде
    2. Лавера
    3. Еко Козметикс
    4, Гамард

Поздрав.

7. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    @Biodevojka што мислиш за лосионов за тело?

Aqua | Glycerin | Ethylhexyl Stearate | Cetearyl Alcohol | Glyceryl Stearate | Helianthus Annuus Hybrid Oil | Isopropyl Palmitate | Allantoin | Parfum | Sodium Cetearyl Sulfate | Carbomer | Phenoxyethanol | Benzyl Alcohol | Limonene | Sodium Hydroxide

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y)

Ми се допаѓа. Има глицерин на втора позиција за хидратантно дејство, потоа Ethylhexyl Stearate кој има одлично омекнувачко дејство врз кожата и ја прави свиленкаста. Не е органски производ, се гледа од декларацијата, ама има убав состав и би требало да има убав ефект врз кожата, да ја омекнува и храни, а и лесен е како производ не масти. Поздрав.

На Beauchamp му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Да, баш таков е како што го опиша. Убаво омекнува, хидрира, лесен е, брзо се впива во кожата и воопшто не е мрсен што многу ми се допаѓа. Еве за кој лосион станува збор :) :

П.С - Преубаво мириса! :)

Фала ти инаку, поздрав :hai:

На Mishela и Biodevojka им се допаѓа ова.
  10. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.058
    Допаѓања:
    10.694
    DSC_0123.JPG
    Дали е океј маслово? Мислев дека е 100% чајно дрво, но испадна дека содржи и маслиново масло. @Biodevojka

Последна измена: 4 јуни 2017
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, маслово е ок. Не може да биде во никој случај само чајно дрво, затоа што тогаш би станувало збор за етерично масло. Овој вид на масла (кои многу често и јас ги правам сама дома) содржат освен екстрактот (или билка ако се прави во домашен амбиент) и базно масло кое може да биде маслиново, бадемово, јојоба, сончогледово и.т.н. Јас правам дома од лаванда, камилица, куркума и од невен и мора билката да ја потопам во масло за да ги извадам сите маслени состојки кои се одлични за кожата. Ако сакаш чисто мора да земеш етерично масло од чајно дрво кое никако нема да може да го користиш чисто на лицето туку растворено во некое базно масло, така да исто му се фаќа. Поздрав.

На Mishela, Selest и cooll им се допаѓа ова.
  12. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.449
    Гледам @Biodevojka (секоја чест за ваквиот вид на услуга )дека дава стручни совети околу декларациите па би сакала да те прашам дали концентратов на Афродита има добар состав според тебе?
    afrod2.jpg

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга Селест, ќе те замолам другпат да не ми ги кажувате производите по име. Само декларации. Овој производ ќе беше ок да немаше пентилен гликол на втора позиција кој е нафтен дериват комплетно. На производов му дава свиленкаст ефект, односно кога ќе го намачкаш на лицето веднаш го чувствуваш мазно, ама за жал потеклото му е нафтен дериват. Другите состојки горе долу се ок. Поздрав.

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.640
    Допаѓања:
    106.676
    Ingredients: Rosa Damascena (rose water)*, Papaver Somniferum Seed Oil*, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Lysolecithin, Sclerotium gum , Xanthan gum , Pullulan, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol. *From organic agriculture

@Biodevojka според составот , дали кремава е за масна кожа ? :)

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, единствено масло во кремов е она од афион. Е сега зависи од процентот во кој го употребиле. Според мене за нормална до комбинирана кожа би требало да е ок. Ама индивидуално е треба да пробаш тестерче па да одлучиш. Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    @Biodevojka Препорака за крема за лице за мало дете (година) со нормална цена:)до кај 200 денари.Гледав една од Алверде детската линија ама пишува за заштита од студ и ветер,не е за периодов.Ако имаш забележано некоја друга извести ме:D

Последна измена: 6 јуни 2017
  17. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka ако сакаш да ги погледнеш составите,претпоставувам дека не се ок,ама пак да си прашам,и ако евентуално имаш инфо.за некој производ од dove без силикони,ако воопшто постои таков. Screenshot_2017-06-07-00-25-02.png Screenshot_2017-06-07-00-26-57.png

18. Nikce

Nikce Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    19
    @Biodevojka се работи за дневна крема со Q10 35 +
    Aqua, Glyceryl, Stearate, Ceteareth-20, Cereareth-12, Cetearyl alcohol, Cetyl palmitate, Caprylic/Capric triglyceride, Isopropyl myristate, Paraffinum liquidum, Isopropyl palmitate, Glycerin, Propylene glycol, Lecithin, Carnitine, Ubiquinon, Dimethicone, Ammonium acryloyl-dimethyltaurate/ VP Copolymer, Titanium dioxide, Diethylhexyl carbonate, Polyclyceryl-6 Polyhyfroxystearate, Soluble collagen, Ethylhexyl stearate, Tocopheryl acetate, Parfum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium edta, Butylphenyl methylpropional, Citronellol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene citronellol carboxaldehyde, Limonene, Linalool.

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, за до таа цена може да го земеш ова кремче универзално е и полесно е по состав од кремот за студ и ветер.
    други убави креми се малку послапи, на пример Логона или Веледа, ако не се лажам околу 400 мкд ама не сум сигурна. Ова од Алверде ќе ти биде ок. Поздрав

Првото содржи алуминиум (сигурно е деодоранс), а второто колку убаво почнале ама потоа има состојки кои јас лично ги избегнувам. Доколку би бирала за себе сигурно би одбрала нешто друго. Ова е мое лично мислење, а ти секако може слободно да ги земеш ако сакаш, сепак изборот е твој. И пак ќе замолам без марки, кога постирате декларации не ми кажувајте од која марка се. Плис!!!! Поздрав.
    Здраво драга, кремов содржи течен парафин и силикон (диметкон). Според мене процентот не е голем на силиконот (најверојатно за да ја подобрат структурата на кремот), ама го знаеш моето мислење, чим видам вакво нешто во еден крем за себе воопшто не го земам предвид. Ако сакаш крем со Q10 земи го или оној на Алоедермал кој е одличен или оној на Алверде. И двата имаат прекрасни декларации без силикони и течен парафин. Изборот е секако твој. Поздрав.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    162
    Здраво Био девојка,

Те молам израдувај ме и кажи ми дека нема многу или премногу силикони во млеково за сончање со фактор 50 :( ... Ти благодарам многу! :)

п.с. Какви филтри има млеково? Не ми е баш јасно од која состојка да дознаам дали се физички филтрите или не...

19022145_1435309589862463_1864886822_n.jpg