Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    Здраво Биодевојка те молам доколку може совет за кремата за сончање за деца на Babylove 50 +. Не сум сретнала досега алкохол во детски креми и ме збунува дали е ок да го користам за детето пошто веќе ни е купен.

Составот е следен:
    Aqua, Octocrylene, Alcohol Denat., Glycerin,C12-15 Alkyl Benzoate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Titanium Dioxide (nano), Dicaprylyl Carbonate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Tocopheryl Acetate,Triacontanyl PVP, Diethylhexyl Butamido Triazone, VP/Hexadecene Copolymer, Silica,Panthenol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ethylhexylglycerin, 1, 2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Xanthan Gum,Dimethicone, Carbomer, Cetyl Dimethicone,Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Citric Acid,Tocopherol

благодарам однапред

2. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    Здраво @Biodevojka те молам доколку може совет за кремата за сончање за деца на Babylove 50 +. Не сум сретнала досега алкохол во детски креми и ме збунува дали е ок да го користам за детето пошто веќе ни е купен.

Составот е следен:
    Aqua, Octocrylene, Alcohol Denat., Glycerin,C12-15 Alkyl Benzoate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Titanium Dioxide (nano), Dicaprylyl Carbonate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Tocopheryl Acetate,Triacontanyl PVP, Diethylhexyl Butamido Triazone, VP/Hexadecene Copolymer, Silica,Panthenol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ethylhexylglycerin, 1, 2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Xanthan Gum,Dimethicone, Carbomer, Cetyl Dimethicone,Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Citric Acid,Tocopherol

благодарам однапред

3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, јас повеќе од алкохолот би избегнувала хемиски филтри за деца. Подобро земи ја на Алверде кремата за сончање (онаа детската). Не знам која феминка ја имаше купено па еве нека каже како и одговара. Кремов не би знаела да ти кажам каков е затоа што не се занимавам со хемиски филтри и не проучувам формули кои ги содржат/ Ова секако не значи дека производот е лош, туку дека не е во склад со она што јас би го избрала доколку би бирала за свое дете. Поздрав.

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    @Biodevojka Те молам ако можеш да ми кажеш кој од овие шампони мислиш дека е подобар. Имам сува и бојадисана коса.
    Благодарам. :hug:
    IMG_0333.PNG

IMG_0332.PNG

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга извини не можам да се снајдам, колку декларации имаш постирано? Вака ми е се споено.

6. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    @Biodevojka ќе можеш да ми препорачаш лосион за тело без парабени и парфем?Нешто што овде во Македонија е достапно.:)
    Не знаев во која тема да те означам, а во оваа тема си најактивна, нека ме поправат модераторите.:)
    Можеби имаш пишувано на блогот, ако имаш те молам посочи ми.Ти благодарам однапред.:):hug:

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, до која цена може да гледам? Дали сакаш скроз да нема никаков мирис? Поздрав.

8. Elisabeth

Elisabeth Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    5.259
    @Biodevojka Ако може мислење за производиве?

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Glycerin | Panthenol | Alcohol | Niacinamide | Isopropyl Alcohol | Tocopherol | Ascorbyl Palmitate | Prunus Persica Fruit Extract | Cocos Nucifera Fruit Extract | Parfum | Glycol Distearate | Coco-Glucoside | Glyceryl Oleate | Polyquaternium-10 | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Laureth-4 | Hydrogenated Palm Glycerides Citrate | Lecithin | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Benzyl Alcohol | Benzyl Salicylate | Hexyl Cinnamal | Limonene | Linalool | Sodium Chloride | Citric Acid | Sodium Acetate

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Panthenol | Niacinamide | Isopropyl Alcohol | Parfum | Glycerin | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Polyquaternium-10 | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Linalool | Citric Acid | Sodium Acetate | Sodium Sulfate | CI 45100 | CI 47005 | CI 42090

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Panthenol | Niacinamide | Alcohol | Passiflora Incarnata Fruit Extract | Vanilla Planifolia Fruit Extract | Parfum | Glycerin | Ethylhexylglycerin | Glycol Distearate | Laureth-4 | Polyquaternium-44 | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Phenoxyethanol | Limonene | Citric Acid

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга не се природни или органски, ама барем не содржат силикони и формулата не е агресивна што е многу важно. Поздрав.

На Elisabeth му/ѝ се допаѓа ова.
  10. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    Маска за коса
    Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Di C12-13 Alkyl Malate, Ethylhexyl Stearate, Polyquaternium-32, Oryza sativa bran oil, Butyrospermum parkji Butter, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Parfum, Paraffinum liquidum, PPG-1 Trideceth-6, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Methylisothiazolinone, Methylchoroisothiazolinone.

@Biodevojka мислење?

11. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka ќе може да ми кажеш која од кремиве е подобра? Фала :)

1. Aqua (Water), Carbomer, Rosa Damascena Flower Water, Glycerin, Benzyl Alcohol, Allantoin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Phenoxyethanol, Sodium Hydroxide, Parfum (Fragrance), Disodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Ethylhexylglycerin, Benzyl Salicylate, Alpha-isomethyl Ionone, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Limonene, Coumarin, Hydroxycitronellal.

2. Aqua/Water/Eau, Coco-Caprylate/Caprate*, Glycerin*, Silica, Hexyldecanol*, Hexyldecyl Laurate*, Hexyldecyl Stearate*, Shorea Robusta Seed Butter*, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter Extract*, Methylpropanediol, Arachidyl Alcohol*, C12-16 Alcohols*, Polyacrylate Crosspolymer-6, Behenyl Alcohol*, Parfum (Fragrance), Ascorbyl Tetraisopalmitate, Arachidyl Glucoside*, Lauryl Glucoside*, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate*, Ci 77891 (Titanium Dioxide), Hydrogenated Lecithin*, Palmitic Acid*, Caprylyl Glycol, Palmitoyl Grape Seed Extract*, Tocopheryl Acetate*, Potassium Sorbate, Tocopherol*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Xanthan Gum, Picea Abies Extract*, Sodium Hyaluronate, Citric Acid*, Phenylpropanol, 1,2-Hexanediol, Sodium Phytate*, Biosaccharide Gum-4, Ci 77491 (Iron Oxides), Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Arginine*, Geraniol, Limonene, Linalool (196/075).

*Plant origin.

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга маскава содржи силикон и нафтен дериват. Може многу подобро да најдеш. Поздрав.

Драга многу тешка работа ми даде. едната има ПЕГ, а другата БХТ што е уште полошо од ПЕГ, па затоа од две зла помало е првото. Значи ако ептен мора од овие два да избереш, тогаш првиот производ. Иако има многу поприродни секако, ама барем нема силикони, па е чекор напред отколку традиционална козметика.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka
    Што мислиш за овие гелови (за вени и капилари)

Прикачени фајлови:

14. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
  15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, производов има нафтени деривати и како ПЕГ и како исопарафин. Поздрав.

16. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    Па не знам драга, јас оти имам мрсна кожа склона кон акни и не можам да ставам баш се затоа што страв ми е да не ми се иритира кожата.Една купа од лосионите и путерите(Авон, Орифлем, Нивеа, Балеа) што ги имам дома не ги користам поради таа причина.
    Не сум многу запознаена со цените на природната козметика, ме интресираше твоето мислење, затоа што те почитувам како стручњак.:)
    Ако може да ми препорачаш и со мирис, може и некоја бебешка козметика не е проблем.:?:
    Чекам твое мислење.:)
    Да не заборавам кога ти пишав бев тазе вратена од базен и малку посува си ја осеќав кожата изгледа од хлорот и се намачкав со маслиново масло.

Последна измена: 29 јуни 2017
  17. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Screenshot_2017-06-28-19-13-15.png
    @Biodevojka А за овој?

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, извини само да прашам за појаснување да не ја утнам работата. сакаш препорака за лосион за тело за сува кожа или за лице за масна кожа? Или и двете :)

Драга, малку ми е чудна декларацијава, во смисла сигурно не се напишани по ред состојките. Не може на прво место витмин Б4 да се стави, обично има или вода, или алое вера гел или нешто што е база на производов. Ако овие сите состојки се сѐ што содржи птоизводот тогаш е ок. Има убави екстракти баш специфични за подобрување на состојбата на вените и капиларите. Ама чудно ми е оти не гледам конзерванси и други состојки. Сигурно декларацијава не е комплетна. За кој производ станува збор да го побарам на интернет? Поздрав.

На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.327
    Допаѓања:
    17.907
  20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, многу се нервирам кога некој производ убаво ќе го започнат и на крај ќе стават нешто што според мене не требало воопшто. Ми се случи истото и со еден регенератор (нема да цитирам марка) ама го гледам со глина преубав сите состојки супер и се радувам во себе и на крај што ставиле БХТ!!!! И не го земав секако. Еве овде убава формула, не е воопшто агресивна, убаво избалансирана, убави екстракти и на крај ставиле 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol које потенцијален испуштач на формалдехид. Инаку сѐ останато е ок, нема силикони. Исто така и боите се синтетички, ама ајде тоа не е страшно. Изборот е сепак твој. Поздрав.