Форумџика на годината

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Се работи за марката ESI erbaven gel, и јас барав на нет ама ова го најдов,фала ти многу

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Повели целосна декларација

INCI:
    aqua, propylene glycol, acrylates/C10-30, alkyl acrylate crosspolymer, polysorbate 20, menthol, rutin, bromelain, escin, tocopheryl acetate, phytonadione, gingko biloba, aesculus hippocastanum, caffeina, centella asiatica, ananas sativus, vaccinium myrtillus, arnica montana, aloe barbadensis, zingiber officinale, perna canaliculus, melilotus officinalis, disodium EDTA, sodium hydroxide, citrus aurantifolia, cymbopogon schoenanthus, litsea cubeba, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, ethylparaben, buthylparaben, citral, citronellol, limonene, geraniol, linalool.

Содржи пропилен гликол, акрилат, полисорбат (сите имаат мала нафтена база како состојка). Со оглед на тоа што акрлилатот обично се користи 0.3% сѐ што гледаш под него е под 0,3% во составот. Има навистина убави екстракти, не велам не, одлично искомбинирани, ама има и еден куп парабени. Изборот е твој.

3. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    Збор, два за класичната крема на нивеа.. @Biodevojka

Aqua, paraffinum liquidum, cera microcristallina, glycerin, lanolin alcohol (eucerit ®), paraffin, panthenol, decyl oleate, octyldodecanol, aluminum stearates, citric acid,magnesium sulfate, magnesium stearate, parfum, limonene, geraniol, hydroxycitronellal, linalool, citronellol, benzyl benzoate, cinnamyl alcohol.

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга уште еднаш ќе замолам да не ми кажувате за кој производ станува збор. Плеасе. Овој крем после водата има течен парафин и микрокристален восок кои се нафтени деривати. Тоа е базата на кремот. Поздрав.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.244
    Допаѓања:
    10.421
    @Biodevojka кожата ми е мрсна, а ме интересира препорака за лосион за тело.:)

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга овие што ќе ти ги препорачам имаат горе долу мирис.

1. Лосион за тело Бахамас Дреам на Балеа, многу ми е убав. Околу 105 мкд беше. Моментално го тестирам лосионот со кокос и бадем на алверде. Леле каков мирис има. Од колекцијата смуди, нешто фантастично. Ќе ви пишам за резултати и импресии.

2. Во Веро видов една колекција Генера Био, италијанска е и состојките се многу убави. Има млеко за тело. Не знам каков мирис има, ама ете предлог да го пробаш. Цената беше околу 190 или 160, не ми текнува баш.

3. Една феминка користеше исто од Балеа некој со цитрус лосион, ми покажа декларација (оди поназад во оваа тема). Ми текнува дека беше лесен како производ, па може и тој.

Ете сега за сега тоа ми текнува. Поздрав.

На Mishela и Salome им се допаѓа ова.
  7. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka
    Ако може мислење за составов 20170703_210852.jpg

И ако може да ми кажеш што мислиш за следново масло за сончање Screenshot_2017-07-04-14-54-02.png

Последна измена од модератор: 4 јули 2017
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга најнапред производот со алкохол на втора и пропилен гликол на трета позиција е многу агресивен според мене. За едно ја ослабнуваат бариерата на кожата и дозволуваат сите состојки полесно да продрат.

Што се однесува до кремот за сончање, јас никогаш не би препорачала да го правите сами дома. МНогу е тешко да се пододи вистинската комбинација за да се добие добар заштитен филтер, а дома немаме средства според кои се мери тоа. Најдобро е да не се експериментира, туку да се купи готов со физички филтри. Поздрав.

9. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    Пак јас :lol: @Biodevojka

Најпрво сакам да те прашам колку си запознаена со појавата милиа (milia) Ми се направија пред некој месец кога користев несоодветен крем за околу очи од авон. (Изгледа баш вака како на сликата лево)
    Имав прочитано дека од медот и рицинусовото масло исчезнува, 1 месец скоро секоја вечер по 15тина минути си ставав мед и не видов ама баш никакви резултати. Потоа 2 недели клавав рицинусово масло на местото, и мислам ми се влоши состојбата. Пиши ако знајш некое чаре :D

Друго, сакав да прашам дали природната и органската козметика имаат влијание за чистење на лицето покрај тоа што користам пудра која содржи многу силикони, пег и 300 други глупости, водоотпорна маскара и др. Пример да ја земам мицеларната вода на Гамарде ? :)

И на крај мислење за составот на оваа течна пудра со заштитен фактор 20, и предлог за некоја подлога за под оваа пудра, со соодветен состав
    Titanium dioxide 11.0%, caprylic/capric triglyceride, coconut alkanes, silica, stearalkonium, hectorite, lecithin, glycerin, maltodextrin, coco-caprylate/caprate, jojoba esters, propylene carbonate, tocopheryl acetate, soil minerals/syringa vulgaris (lilac) leaf cell culture extract, magnesium ascorbyl phosphate, sodium hyaluronate, phenoxyethanol, mica, iron oxides
    Фала многу :hug::hug:

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга оваа појава се појавува како резултат на пудри или коректори кои содржат силикони и парафин со оглед на тоа што ја задушуваат кожата и истата не може да дише. Мора да исфрлиш сѐ што е силиконско и со парафин, пудри, коректори, подлоги и.т.н.
    Многу е важно лицето да го миеш со нежен производ кој не иритира на пример пената на Балеа во розево пакување која е многу нежна.

Пудрата со сите тие “300 други глупости“ како што ги нарече ти дефинитивно е кривецот за ова. Мицеларната вода на Гамард слободно земи ја многу е убава. Инаку за подлога како крем мислиш? Пудрата што ја постираше (составот) е ок, не знам за кој производ станува збор, ама е за масна кожа сигурно ако се разгледаат маслата и другите состојки и добро е што има само физички филтри.

Ако ти е масна кожата како подлога земи еден од овие:
    1. Гамард себо Контрол
    2. Хаушка крем од мелиса
    3. Логона флиуд со мента и салицилна киселина

Поздрав.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.047
    Допаѓања:
    81.435
    @Zivyle, може ли да споделиш за која течна пудра станува збор?
    Јас се убив од барање и тестирање пудри со солиден состав наменети за мрсна кожа, но ништо не ми се допадна до сега.

На Zivyle, koritsaki и Biodevojka им се допаѓа ова.
  12. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    На Zivyle, Biodevojka и koritsaki им се допаѓа ова.
  13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.047
    Допаѓања:
    81.435
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Оваа марка на шминки е доста позната во Италија. Ја има во Сефора (нека потврди @koritsaki експерт е за Сефора :) Има убави работи како минерални пудри во прав, сенките се доста убави и ако не се лажам единствениот сет за контуринг без силикони го направија токму тие.

На koritsaki и Mishela им се допаѓа ова.
  15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.047
    Допаѓања:
    81.435
    Ете кој бренд ќе се „напаѓа“ на следната посета на Сефора. :)
    Благодарам @Biodevojka.

П.С. Ако се погоди, частам. :)

На koritsaki и Biodevojka им се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Супер, само убаво контролирај ги декларациите, да не забушаваат кај некој производ особено оние кремастите. за оние во прав гарант се само минерали. Да ти кажам и јас се спремам еден викенд да тркнам до таму, така да би ги разгледала сите производи. Поздрав.

На Zivyle и Mishela им се допаѓа ова.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.750
    Допаѓања:
    107.205
    Уфф кај нас во Сефора барем за мојот град зборам производиве ги нема. Општо мислам дека во Грција ги нема..
    Следно идење таму ќе проверам за посигурно

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    @Mishela Да таа е, лани ми ја имаа донесено од странство но некако слаба покривност имаше па ја баталив, нијансата ми беше скроз погодена со тоа што имам ист тен како брачеда ми, нијанса со жолт подтон, ја носев неколку пати лани летото ама лицето лани ми беше многу покатастрофално од сега (црвенило, акни) и знам дека после 3-4 сати ми светнуваше челото али не користев камена ниту пудра во прав. Ако немаш многу за покривање, земи ја, лесна е многу али заврши ја обавезно со камена или во прав оти ќе светиш како лампион на елка во јули :D
    Сега кога малце ми е постабилизирано лицето и сакам да користам поприродна и органска козметика, сакам да ја порачам пак. Ја има тука:
    https://www.lookfantastic.com/barem...ghtening-serum-foundation-spf20/10984700.html
    и пудрата во прав:
    https://www.lookfantastic.com/barem...-various-shades/10981099.html?widget_id=91535

Знам дека @koritsaki има порачувано од овде, зато и ѕирнав :D

На koritsaki и Mishela им се допаѓа ова.
  19. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    @Biodevojka што велиш за серумиве? Имам 22 години и мрсна кожа, но ме исплаши хијалуронот во составот.

1. Серум:
    Aqua, Alcohol, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Parfum, Fucus Vesiculosus Extract, Chondrus Crispus Extract, Sodium Hyaluronate, Linalool, Limonene, Citronellol, Geraniol, Citral

2. Серум
    AQUA | ALCOHOL DENAT | GLYCERIN | SODIUM ACRYLATES / C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE | PISTACIA LENTISCUS GUM | SODIUM HYALURONATE | ZINC PCA | ALCOHOL | MALIC ACID | CITRIC ACID | GLYCOLIC ACID | LECITHIN | XANTHAN GUM | POLYGLYCERYL-4 CAPRATE | LEVULINIC ACID | SODIUM LEVULINATE | PERFUME

3. Серум
    AQUA, GLYCERIN, NEOPENTYL GLYCOL DIHEPTANOATE, XYLITYLGLUCOSIDE, PANTHENOL, TOCOPHERYL ACETATE, HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER, SODIUM HYALURONATE, ANHYDROXYLITOL, XYLITOL, PANTOLACTONE, CITRIC ACID, ETHYLHEXYLGLYCERIN, PHENOXYETHANOL, PARFUM

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Од сите три најмногу ми се допаѓа првиот. Јас лично хијалуронската ја препорачувам од 30 па нагоре, сметам дека сеуште е рано за твоја возраст. Незнам кој ти е буџњтот, ама ако ми кажеш може да ти препорачам нешто посоодветно. Поздрав.
    Уффф штета, тогаш следно одење во Рим ќе ви претставам нешто од оваа марка доколку сакате и ќе ги разгледам сите декларации за да ви кажам што да земете (или арачате од некаде). Поздрав.

На sorbet и koritsaki им се допаѓа ова.