Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Vodolija05

Vodolija05 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    AQUA, CYCLOPENTASILOXANE, GLYCERIN, PHENYL TRIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, PEG-10 DIMETHICONE, POLYURETHANE-16, TITANIUM DIOXIDE, SILICA, SODIUM CHLORIDE, QUATERNIUM-90 BENTONITE, DIAZOLIDINYL UREA, PARFUM, ALUMINUM HYDROXIDE, STEARIC ACID, TETRASODIUM EDTA, PROPYLENE CARBONATE, TRIETHOXYSILYLETHYL POLYDIMETHYLSILOXYETHYL DIMETHICONE, ETHYLENE BRASSYLATE, SILK POWDER/POUDRE DE SOIE, TRIFLUOROMETHYL C1-4 ALKYL DIMETHICONE, HEXYL LAURATE, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, POLYGLYCERYL-4 ISOSTEARATE, SAPPHIRE EXTRACT, METHICONE, MICA, CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77163.
    @Biodevojka ве молам мислење за пудрава :)

2. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    @Biodevojka не ми е битен буџетот, препорачај ми нешто убаво. Gracias :D

3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, што да ти кажам, кога ќе видам силикон на втора позиција можам само да ти речам оставај и бегај!!! И тоа не само еден силикон, овде има коктел од 4 силикони, потоа нафтени деривати....може многу подобро да најдеш. Поздрав.

Здраво драга, може да го земеш или кремот за лице на Гамард кој не е серум ама има лесна структура 900 мкд, потоа на Др. Хаушка кремот од Мелиса 1200 до 1300 кој е исто така многу убав и ја нормализира кожата, или од Логона серумот за масна кожа со нане (јас моментално го тестирам и следна недела ќе објавам статија на блогот ако не ти се брза) кој можам да ти кажам дека одлично матира. Дури и да ставам крем за заштита од сонцето врз серумов (кремот за заштита од сонцето е секогаш малку помасен), го матира и него. Немам видено вакво нешто до сега. Еве веќе недела дена го нанесувам (скоро 10 дена ќе бидат) така да одличен е според мене. Цената му е околу 1230 мкд или 1320 (тие бројки беа). Поздрав.

На Vodolija05 и sorbet им се допаѓа ова.
  4. Vodolija05

Vodolija05 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Water, Dimethicone, Glycerin, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Propanediol, Stearic Acid, Butyrospermum Parkii (Shea Butter, Palmitic Acid, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, PEG-20 Stearate, Stearyl Alcohol Beeswax, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Phenoxyethanol, Fragrance, Tocopheryl Acetate, Isohexadecane, Hydroxypropyl Tetrahydropyrantriol, Caprylyl Glycol, Propylene Glycol, Dimethiconol, Vigna Aconitifolia Seed Extract, Polysorbate 80, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium EDTA, Hydrolyzed SOy Protein, Linalool, Benzyl Salicylate, Limonene, Cinnamic Acid, Phloroglucinol Trimethyl Ether, Benzyl Alcohol, Geraniol, Citral; May Contain: Titanium Dioxide, Iron Oxides. дали оваа е подобра ?

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    За жал не драга, Те молам кажи ми за каква кожа бараш производ и до која цена јас ќе ти препорачам нешто што е ок според твојот буџет. Исто така прочитај ја мојата статија за состојки кои е пожелно да ги избегнуваме во козметичките производи.

На Vodolija05 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    Ај за мене некоја дури ја чекам оваа на берминералс, комбинирана кожа, проширени пори и тек тук некое мозолче.:wasntme: Да напоменам немам ДМ во мојот град :( Ја ѕирнав таа на Хаушка али незнам дали има тестерчиња во аптеките, а тешко ми е да си погодам нијанса. Цената нека биде не многу астрономска. До кај 1500 океј.

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Кажи ми дали сакаш повеќе покривност или помала како ББ крем? На хаушка е одлична пудрата верувај ми ретко се наоѓа толку убава пудра. Би требало да има тестерчиња прашај во аптеките, барем во Скопје во поголемите има. Инаку и Санте има една многу убава пудра околу 1200 е ама не е многу покривна за лето е ок затоа што е како ББ само изедначува. Хаушка повеќе покрива. Кај мене на блог имаш рецензија за пудрите на Хаушка. Поздрав.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    @Biodevojka Повеќе сум за некоја попокривна. А можи да ми пуштиш линк од таа на санте и каде можам да ја најдам? Фала ти бајдвеј. :)

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Sante ја имаш на штандот на биоорганика во Сити Мол. јас таму ја земав, ја начекав на попуст. Ако сакаш ќе направам статија за неа (не ми текнало до сега) ја имам дома па ќе ти сликнам колку е покривна па направи си споредба со Хаушка. Цената беше некаде околу 1200 (јас ја земав со 15 или 20 % попуст). За летно време е убава не е тешка ама нема голема покривност само изедначува и дава убава боја на тенот. На штандот во Сити Мол имаш и тестерчиња за да пробаш. Јас ја имам најсветлата нијанса порцелан.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vodolija05

Vodolija05 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Ти благодарам мн @Biodevojka препорачај ми некоја покривна пудра за нормална кожа до 1000ден

11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга ако не е проблем уште 100 или 200 мкд тогаш земи ја таа на Хаушка (мислам дека беше до 1200 ако не се лажам). Инаку оние на Алверде се сосема солидни а не коштаат многу. На пример сестра ми си зема една колор анд каре мислам дека се викаше од нормална до комбинирана кожа и презадоволна е, ми вели не ја менувам воопшто затоа што убаво прикрива. Исто така имаат многу убав пигмент пудра во алверде микс анд меч (ама го напишав на кирилица ахахаххаха) кој може да го помешаш со некоја пудра за да ја зголемиш покривноста на пудрата или да ја поправиш бојата. Јас го имам дома и многу ми се допа
    а. Не го користам многу често, ама кога имам подочници го ставам за да ги прикријам и одлично го прави тоа. Ете тоа би можела да ти препорачам за да биде попокривно. Поздрав.

На Vodolija05 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    Здраво @Biodevojka, се работи за moisturizer од фирма која се занимава со производство на природни производи, без парабени, нафтени деривати и слично. Пишува и на тубата 99% natural. Е сеа, откако го нанесов на лице одма почна да ме пече цело лице, во живот не сум имала такво црвенило, личев како да сум спиела на сонце цел ден хаха. Колку што знам не сум алергична на ништо од состојките, а прочитав после reviews и на други им се случило истото. Може ли да ми кажеш дали има нешто во состојките што "отскокнува" и што би можело да предизвика ваква реакција. Фала ти :hug: (P.S. фирмава ја нема кај нас, на поклон го добив, не знам дали да му дадам уште една шанса)

Aqua (Water), Glycerin (Vegetable), Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate, Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Moringa Oliefera (Moringa) Seed Oil, Picea Abies (Spruce Knot) Extract, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract³, Citrus Aurantium (Neroli) Flower Oil¹, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil¹, Boswellia Carterii (Frankincense) Gum Oil¹, Cananga Odorata (Ylang Ylang) Flower Oil¹, Citrus Aurantium Amara (Petitgrain/Bitter Orange) Leaf/Twig Oil¹, Cymbopogon Flexuosus (Lemongrass) Leaf Oil¹, Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Oil¹, Chondrus Crispus (Carrageenan), Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Lactylate, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Potassium Sorbate, Citric Acid, Limonene², Linalool², Citral², Farnesol², Geraniol², Benzyl Benzoate², Benzyl Salicylate(²).

(¹) natural pure essential oil, (²) naturally occurring in essential oils, (³) certified organic ingredient.

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга според формулава нема нешто да отскокнува од нормалното (барем според мене), се гледа дека комбинацијата на екстракти не ти одговара, или пак реагираш на некој од екстрактите а не си знаела. Друга работа е пх вредноста. Доколку не е компатибилна со кожата може да предизвика реакции. За жал од декларацијата не може да се открие, треба да се измери со картичките кои ги имам јас дома кои се индикатор за пх вредноста на еден производ, односно дали истиот е базен или киселкаст. Друго не би знаела да ти кажам. Поздрав.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    @Biodevojka што мислиш за овие состојки?:)
    m.jpg

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, веќе на втора позиција има силикон, базата е силиконска. Има три типа на силикон и плус нафтен дериват. Значи производов не знам кој е ама е чиста хемија. Нема никакви масла или екстракти убави, по водата имаш силикон па бутилен гликол па пак силикон, па нафтен дериват па уште еден силикон и на крај имаш морска сол за да згусне па парфем па конзерванси и на крај мика (за боја) па титаниум диоксид. Можно е да станува збор за некоја ептен силиконска пудра за лице (со оглед на тоа што има бои) или нешто слично на пример ББ крем. Поздрав

На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.639
    Допаѓања:
    106.675
    @Biodevojka од овие две креми кажи ми според состојките која е подобра за масна кожа?

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга мора да ти кажам едно нешто многу важно: во двете креми пх вредноста е над 7 (можеби 8 или 9) и воопшто не е компатибилна со пх вредноста на нашата кожа која е 5,5. Како можев да дојдам до тој заклучок? Како емулгатор во кремите е користена комбинација од триетоноламин и стеаринска киселина кои формираат еден вид на емулгатор сапун во самата структура и за жал откако ќе се спојат невозможно е да се намали пх вредноста. Доколку беше производ на измивање ќе ти речев ок (и онака кожата сама ја враќа нормалната пх вредност штом производот ќе се измие), ама со оглед на тоа што станува збор за крем кој го оставаш на кожата само да те предупредам дека правиш алтерација на пх вредноста. А и декларацииве ми се чудни, не е возможно на прво место во еден производ да има цетерил алкохол кој се употребува во козметика најмногу до 2 посто преку сила. Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.639
    Допаѓања:
    106.675
    @Biodevojka фала ти многу , јас ја користев таа на Гамарде себо контрол ама ја потрошив меѓувреме земав една друга ама ми направи лишаи и сега сакам да земам некоја полесна , во вид на гел да е , овие на Lush ми се мн скапи некако , незнам..
    Ќе видам некоја на Алверде ако не , тој гелот за миење лице со алги ми се допадна многу ќе го земам и него и од истава линија кремата за лице..
    Баш види ја декларацијата

Aqua, Glycerin, Alcohol, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycine Soja Oil, Polyglyceryl-3 Dicitrate/ Stearate, Myristyl Myristate, Xanthan Gum, Butyrospermum Parkii Butter, C10-18 Triglycerides, Olea Europaea Fruit Oil*, Coco-Caprylate, Sodium Hyaluronate, Hydrolyzed Algin, Chlorella Vulgaris Extrakt, Fucus Vesiculosus Extract, Maris Aqua, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Sodium Lactate, Sodium Levulinate, Levulinic Acid, p-Anisic Acid, Sodium Hydroxide, Cetearyl Alcohol, Alcohol, Parfum, Linalool, Benzyl Alcohol

Edit: @Biodevojka еве и за новата пудра на Алверде

Ingredients: Aqua, Alcohol denat.*, Hydrogenated Coco-Glycerides, Glycerin, Talc, Isoamyl Laurate, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Palmitic Acid, Stearic Acid, Xanthan Gum, Sodium PCA, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Sodium Lactate, Helianthus Annuus Seed Oil*, Sodium Hydroxide, Parfum**, CI 77891, CI 77492, CI 77491

Последна измена: 30 јули 2017
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, и кремот и пудрата одговараат за комбинирана до масна кожа (вака според декларацијата сега треба да пробаш да видиш како тебе лично ќе ти одговара).

Во кремот како база имаш вода, глицерин и сончогледово масло, а и алкохолот помага да не биде масна структурата. Имаш и шеа путер и маслиново масло поради убава структура а и да се урамнотежат маслата, оти само со лесни масла ќе избиваат на површина и ќе ти се масти кожата. Според мене ок.

Пудрата е со нова формула, старите не беа вакви. За разлика од кремот каде алкохолот не е единствен конзерванс, овде е повеке присутен и ќе ти дава сув ефект на кожата (односно дел од маслата ќе испарат штом ќе ја нанесеш). Инаку има глицерин и талк кој дава мат ефект. Како производ е ок.

Останува на тебе да пробаш. Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Сакам да ја прашам @Biodevojka колку стварно природни состојки содржи шамонов?

Прикачени фајлови: